DBRS: Καλά «οχυρωμένες» οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες

DBRS: Καλά «οχυρωμένες» οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες
Σε ισχυρη θέση οι ελληνικές τράπεζες, παρά την κρίση, λέει η DBRS

Τα αποθέματα  κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκή για απορρόφηση ενδεχόμενων ζημιών σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, αν υπάρξουν δυσκολίες, αναφέρει η DBRS.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς) παρουσίασαν καθαρά κέρδη 3,7 δισ. ευρώ το 2022, έναντι καθαρής ζημίας 4,7 δισ. ευρώ το 2021. Τα υψηλότερα έσοδα, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και το μειωμένο πιστωτικό κόστος στήριξαν την κερδοφορία τους μετά από χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διοικήσεις των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων είχαν να αντιμετωπίσουν την εξυγίανση των ισολογισμών, την αναδιάρθρωση των κεφαλαίων και την COVID-19.

Τα έσοδα το 2022 αντανακλούσαν βελτιώσεις σε όλες τις ροές, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), των προμηθειών και άλλων εσόδων. Η πιστωτική επέκταση διατηρήθηκε το 2022, κυρίως μέσω χορηγήσεων σε εταιρείες. «Αναμένουμε ότι η πιστωτική επέκταση το 2023 θα είναι χαμηλότερη από το 2022, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Η ταχύτερη ανατιμολόγηση των δανείων σε σχέση με τις καταθέσεις έχει συμβάλει στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ωστόσο αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα περιοριστεί λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης. Η διαχείριση του κόστους παρέμεινε υγιής παρά τις πληθωριστικές πιέσεις» αναφέρει η DBRS Morningstar.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2022, οι προβλέψεις για ζημίες δανείων και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά. Κατά την άποψη του οίκου, το κόστος του κινδύνου θα μπορούσε να αυξηθεί το 2023, δεδομένων υψηλότερων επισφαλειών για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Η ποιότητα του ενεργητικού βελτιώθηκε το 2022, χάρη στην αποφυγή κινδύνου, τις χαμηλές εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τα περισσότερα νέα δάνεια.

Η άφθονη, αυξανόμενη και ως επί το πλείστον λεπτομερής καταθετική βάση παρέχει στις ελληνικές τράπεζες ένα μάλλον σταθερό, αν και μέτρια διαφοροποιημένο, μείγμα χρηματοδότησης. Η ρευστότητα ήταν ικανοποιητική στον κλάδο στο τέλος του 2022 και αναμένεται να απορροφήσει την αποπληρωμή των Στοχευμένων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO) III. 

Την ίδια στιγμή, τα κεφάλαια… ανέκτησαν έδαφος το 2022 μετά τον αντίκτυπο της αποδέσμευσης κινδύνου. Τα κεφαλαιακά αποθέματα είναι επαρκή για την απορρόφηση των μη καταγεγραμμένων ζημιών από τίτλους σταθερού εισοδήματος στο αποσβεσμένο κόστος (AC), σε περίπτωση που αυτές πραγματοποιηθούν λόγω οποιασδήποτε πίεσης χρηματοδότησης και ρευστότητας μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature Bank.