Διαπραγμάτευση σε δύο συν ένα γύρους

Διαπραγμάτευση σε δύο συν ένα γύρους
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την άφιξή του στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, Κυριακη 9 Αυγούστου 2015. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο χώρο διαμονής των θεσμών. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Τι ειπώθηκε στην πρώτη συνάντηση με τους δανειστές. Ξεκίνησε η συζήτηση για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Τάσος Δασόπουλος 

Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι και το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και στην συνέχεια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους παραμένει ο στόχος του οικονομικού επιτελείου μετά και την εισαγωγική συνάντηση με τους δανειστές που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών τόνιζε ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί σε δύο συν ένα γύρους. Ο πρώτος θα ολοκληρωθεί μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ, οπότε θα οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης και θα εντοπιστούν τα σημεία, όπου οικονομικό επιτελείο και δανειστές συμφωνούν και κυρίως σε αυτά που διαφωνούν.

Στην συνέχεια θα αποχωρήσουν και θα αφήσουν ένα χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών, ώστε να ολοκληρωθούν μέτρα και δράσεις που θα έχουν συμφωνηθεί μέχρι και την Πέμπτη.

Ενδιάμεσα θα γίνει ένας απολογισμός στο Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, ώστε να διαπιστωθεί σε ποια θέματα υπάρχει πρόοδος και ποια θα πρέπει να επιταχυνθούν. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που θα υπάρχουν με το πρόγραμμα.

Σχετικά με τη διαρροή ότι υπάρχει πληροφορία για πρόταση των θεσμών για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, ή ίδια πηγή τόνιζε ότι είναι μια πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει ρόλο συμβουλευτικό στην διαπραγμάτευση.

Απέκλεισε πάντως να τεθεί ξανά κατά την διαπραγμάτευση, θέμα αφορολόγητου.

Κόκκινα δάνεια

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών που αφορά κυρίως στα επιχειρηματικά δάνεια.

Στην συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσαακλώτος, Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης, ο ΓΓ δημοσίων εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής και εκπρόσωποι της ΤτΕ και του ΤΧΣ.

Το θέμα έχει δυο σκέλη. Το πρώτο αφορά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών, ώστε να ξεκινήσει ο προγραμματισμός για την εκκαθάριση των μη εξυπηρετουμένων δανείων και το δεύτερο την συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου των κόκκινων δανείων.

Στο πρώτο θέμα ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τόνιζε το πρωί ότι υπάρχει ήδη ενημέρωση των θεσμών ότι η αξιολόγηση των ΔΣ θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Από εκεί και πέρα θα αρχίσουν να τρέχουν τριμηνιαίοι στόχοι εκκαθάρισης κόκκινων δανείων που θα ελέγχονται από την ΤτΕ.

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι το πρόγραμμα εκκαθάρισης θα ξεκινήσει, αργά αλλά θα επιταχυνθεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Διαβάστε ακόμη: Τα θέματα- «φωτιά» της διαπραγμάτευσης

Πηγή: News247