Εφιαλτικός ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στους νέους πτυχιούχους

Εφιαλτικός ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας στους νέους πτυχιούχους

Έρευνα της ΓΣΕΕ δείχνει αύξηση 189% στην ανεργία των νέων πτυχιούχων μεταξύ 2008-2012, ενώ παράλληλα εκτοξεύθηκε ο αριθμός εκείνων που μεταναστεύουν.

Κατά 189% αυξήθηκε η ανεργία στους νέους πτυχιούχους την τετραετία 2008-2012, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.

Το αποτέλεσμα της έρευνας, που αντανακλά τις δεινές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αποτυπώνεται και από την παράλληλη εκτόξευση του ποσοστού των πτυχιούχων που μεταναστεύουν αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η βάση και η κοιτίδα της διδασκαλίας των κλασσικών σπουδών πανευρωπαϊκά και να προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα στα πανεπιστήμια της, αντί να υποφέρει απο διαρροή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ ο επιστημονικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Συνομοσπονδίας Νίκος Παΐζης.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται, ότι η δαπάνη της ελληνικής οικογένειας για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών της αυξήθηκε κατά 61% την δεκαετία 2001-2011, ενώ η κρατική δαπάνη ανά φοιτητή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας, είναι στην 26η θέση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ.Παϊζής με αφορμή και την νέα κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια με αφορμή την διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων, είπε ότι στη χώρα μας υπάρχει η μικρότερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων ανα επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό και ανα φοιτητή, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η δαπάνη ανά διδάσκοντα στα Ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας είναι 29.463,79 ευρώ το χρόνο. Κατά τη διάρκεια της τριετίας 2008-2010 παρατηρείται μείωση κατά 9,6% της δαπάνης ανά μαθητή ή φοιτητή, από 30.191,21 ευρώ το 2008 σε 22.279,25 ευρώ το 2010.

Διαβάστε ακόμη: Η ανεργία το σημαντικότερο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους