Ευκαιρία για νέα αντίληψη το σκάνδαλο της Volkswagen

Ευκαιρία για νέα αντίληψη το σκάνδαλο της Volkswagen
epa04943901 New Volkswagen cars at a dealership in High Wycombe, north west of London, Britain, 22 September 2015. Volkswagen chief executive Martin Winterkorn vowed to get to the bottom of an emissions-cheating scandal and said he intends to keep his job amid mounting pressure on him and Europe's biggest carmaker. Shares in the German carmaker crashed a further 26.2 per cent, wiping billions of euros off the company's market value after it issued a profit warning and admitted that emissions tests for about 11 million cars worldwide might have been manipulated. EPA/ANDY RAIN

Οι σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για τη VW θα μπορούσαν να γίνουν αφορμή για αλλαγή νοοτροπίας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

 

Οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας συμφωνούν ότι μακροπρόθεσμα ο κλάδος οδηγείται βαθμιαία προς την ηλεκτροκίνηση και τις κυψέλες καυσίμου, επισήμανε στην DW ο Στέφαν Μπράτσελ, οικονομολόγος και ειδικός στον τομέα της αυτοκίνησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που μένει να διευκρινιστεί είναι πόσο γρήγορα θα συντελεστεί αυτή η μετάβαση στις νέες τεχνολογίες για την αυτοκίνηση.

Αξιολογώντας τις προόδους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Στέφαν Μπράτσελ επισήμανε ότι «ενδεχομένως άργησε πολύ να γίνει η αρχή στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και της υβριδικής τεχνολογίας. Σε αυτούς τους τομείς άλλοι κατασκευαστές έχουν προοδεύσει αισθητά περισσότερο και τώρα πρέπει να καλυφθεί η απόσταση. Μακροπρόθεσμα ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν αποτελεί συνετή στρατηγική. Η κρίση (σ.σ. στην Volkswagen) μπορεί να αποτελέσει τώρα αφορμή για μια ενισχυμένη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση».

«Μια κουλτούρα αδιαφορίας στη Γερμανία»

Ο Στέφαν Μπράτσελ παρατήρησε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχασε το «τρένο» των εξελίξεων στον τομέα της κατασκευής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ωστόσο εκτίμησε ότι το χαμένο έδαφος μπορεί υπό προϋποθέσεις να καλυφθεί. «Εκτιμώ ότι σε ένα διάστημα 10 ετών, εφόσον κατασκευαστές και προμηθευτές δουλέψουν τώρα με συντονισμένες προσπάθειες, ενδεχομένως και με τη στήριξη του κράτους, υπάρχει η δυνατότητα να ξαναφέρουμε πίσω στη Γερμανία την τεχνολογία των μπαταριών», εκτίμησε ο Γερμανός ειδικός.

Με αφορμή το σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές ρύπων σε ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα του ομίλου Volkswagen, ο Στέφαν Μπράτσελ επισήμανε ότι «στη Γερμανία υπήρχε επί πολλά χρόνια μια κουλτούρα αδιαφορίας» σε ό,τι αφορά τους ελέγχους των εκπομπών ρύπων στα αυτοκίνητα και αυτό, όπως είπε, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις από λέσχες αυτοκινήτου και ανεξάρτητες περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι οι τιμές ρύπων στις δοκιμές διαφέρουν αισθητά από τις πραγματικές.

Σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, το σκάνδαλο που βύθισε τη VW στην μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της ανοίγει και ένα «παράθυρο» ευκαιρίας. Όπως είπε, «θεωρώ ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών θα πρέπει να οδηγήσουν τόσο στο βιομηχανικό όσο και στο πολιτικό πεδίο σε μια αλλαγή αντίληψης».

Πηγή: Deutsche Welle