Έλενα Καλλονά στο Fortune Network: Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να ξέρουν να ακούν

Έλενα Καλλονά στο Fortune Network: Οι επιχειρηματικοί ηγέτες πρέπει να ξέρουν να ακούν
Η managing director της Jungheinrich Hellas σε ένα αποκλειστικό session για τα μέλη του Fortune Greece Network, μιλά με την Αναστασία Παρετζόγλου για το πώς μπορεί η επιχειρηματική ηγεσία να είναι πραγματικά επιδραστική.

Τις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνει ένας ηγέτης και τα χαρίσματα που απαιτούνται από τον σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων για όσους οδηγούν τις εταιρείες τους στην επόμενη μέρα, ανέλυσε αποκλειστικά για τα μέλη του Fortune Greece Network η managing director της Jungheinrich Hellas, Έλενα Καλλονά, στη συζήτησή της με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την προσωπική της πορεία, αποτελώντας την τρίτη γενιά στην ηγεσία της -πρώην- οικογενειακής επιχείρησης μετά τον πατέρα της και τον παππού της, η Έλενα Καλλονά τόνισε ότι η απόφαση της συγχώνευσης με την Jungheinrich, τον γερμανικό κολοσσό στον χώρο των logistics, ήταν αποτέλεσμα μια εντελώς διαφορετικής ηγετικής κουλτούρας. «Το μοντέλο λειτουργίας άλλαξε εξ ολοκλήρου. Κληθήκαμε από εκεί που ο πατέρας μου έπαιρνε τις αποφάσεις και ήταν για τον εαυτό του και μόνο, να πρέπει να αποφασίσουμε και να συναποφασίσουμε και να εκτελούμε μια στρατηγική που μας την έστελναν πλέον από τα κεντρικά μας. Οπότε ήταν τελείως διαφορετικό μοντέλο εργασίας και τελείως διαφορετικός τρόπος λειτουργίας. Δεν ήμασταν συνηθισμένοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βρισκόμενη αντιμέτωπη αρχικά με την οικονομική κρίση κι έπειτα με την περίοδο της πανδημίας, η επικεφαλής της Jungheinrich Hellas κλήθηκε να ανταπεξέλθει σε συνθήκες εντελώς ασυνήθιστες. Για να πετύχει το καλύτερο αποτέλεσμα, αποφάσισε να φέρει όλες τις ομάδες εντός εταιρείας ακόμη πιο κοντά. Παρότι, όπως σημείωσε, οι καταστάσεις των lockdowns τους ανάγκασαν να δουλεύουν εξ αποστάσεως. «Εκεί έγινε επιτακτική η ανάγκη της αλλαγής του μοντέλου ηγεσίας. Να γίνεις ακόμα πιο συμπεριληπτικός, να ακούσεις ακόμη περισσότερο αυτό που σου λένε οι άνθρωποι σου, να λαμβάνεις υπόψη τους μικρούς προβληματισμούς και να προχωράς παρακάτω», διαπίστωσε.

Δείτε τα highlights από την παρουσία της Έλενας Καλλονά στο Network

*Για να δείτε όλη την παρουσίαση, κάντε apply στο Fortune Greece Network!

Για την Έλενα Καλλονά, ένα από τα βασικά χαρίσματα ενός επιχειρηματικού ηγέτη είναι να προσφέρει στους εργαζόμενους και τα στελέχη του ένα ισχυρό όραμα, ούτως ώστε να συμπορευτούν προς τον κοινό στόχο. «Γι’ αυτό είναι και επιτακτική ανάγκη του καινούργιου τρόπου ηγεσίας», εξήγησε. «Ο εργαζόμενος δεν θα σε ακολουθήσει εάν αυτό που έχεις να του πεις τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Εκεί είναι που μπορεί να χαθεί το στοίχημα».

Μιλώντας για το πόσο άλλαξε η ίδια μέσα από τις εμπειρίες που αποκόμισε και τις δοκιμασίες που ξεπέρασε, η επικεφαλής της Jungheinrich Hellas δεν μπορούσε παρά να αναφέρει την προσαρμοστικότητα, ως ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματικού ηγέτη ο οποίος φέρνει αποτελέσματα. «Να αλλάζει γρήγορα, να βλέπει τις αλλαγές και να προβλέπει τι μπορεί να έρθει με αυτή την αλλαγή».

Αναφερόμενη στα χαρακτηριστικά της ίδιας, ως μια γυναίκα επικεφαλής εταιρείας σε έναν κλάδο ο οποίος θεωρείται κατά γενική ομολογία ανδροκρατούμενος, τόνισε πως το πείσμα και η θέληση είναι αυτά που θα οδηγήσουν μια επιχειρηματική ηγέτιδα μπροστά. Πάνω από όλα όμως, τόνισε, πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Κάτι το οποίο πηγάζει και από το οικογενειακό περιβάλλον.

Καταλήγοντας τη συζήτηση με την Αναστασία Παρετζόγλου, η επικεφαλής της Jungheinrich Hellas υπογράμμισε ότι τα χαρακτηριστικά και οι δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας επιτυχημένος επιχειρηματικό ηγέτης, πηγάζουν από τον τρόπο σκέψης του. Μόνο όταν αυτός είναι παραγωγικός, τότε η εταιρεία θα προχωρά μπροστά. «Είναι θέμα ενεργητικής ακρόασης – όπου βρισκόμαστε, σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Να ακούμε, να μαθαίνουμε, να βλέπουμε και να παίρνουμε. Να είμαστε σφουγγάρια, συνέχεια, να μαθαίνουμε. Και αν το θέλουμε πραγματικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην το πετύχουμε», κατέληξε.

*Δείτε τα ετήσια προνόμια και το κόστος συμμετοχής στη πλατφόρμα για το 2022 ΕΔΩ