Ελληνικό Κτηματολόγιο: Στο Δημόσιο θα περιέλθουν 170.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

Ελληνικό Κτηματολόγιο: Στο Δημόσιο θα περιέλθουν 170.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα τα έργα κτηματογράφησης, τα οποία ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται, προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021.

Έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης, τα οποία ήδη έχουν ανατεθεί και υλοποιούνται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κτηματολογίου, Βύρωνα Νάκο.

Εντός του Νοεμβρίου, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Νάκος, αρχίζει η τέταρτη γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ-16), με τη συλλογή δηλώσεων για την περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και για τις υπό κτηματογράφηση περιοχές στα Δωδεκάνησα.

Για τις πέντε συμβάσεις του διαγωνισμού ΚΤΙΜΑ-16, για τις οποίες εκκρεμούν ακόμα δικαστικές αποφάσεις, διευκρινίζει πως η ολοκλήρωση προβλέπεται ότι θα έχει επιτευχθεί εντός του 2022. «Σήμερα η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο για το 29,2% των δικαιωμάτων της χώρας, ενώ αυτή την περίοδο εξελίσσονται έργα κτηματογράφησης για το 60,8% των δικαιωμάτων της χώρας» σημειώνει.

Όσον αφορά στα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις περιοχές που έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί κτηματολόγιο ανέρχονται σε 170.000 και θα αρχίσουν να περιέρχονται σταδιακά στο Δημόσιο, όταν συντελείται η οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών της κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή.

Σχετικά με την ένταξη των 400 υποθηκοφυλακείων της χώρας στην περιφερειακή δομή του Ελληνικού Κτηματολογίου σημειώνει πως προβλέπεται να γίνει έως τον Ιανουάριο του 2020, ενώ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στη μίσθωση των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως γραφεία κτηματογράφησης για τη συλλογή δηλώσεων των κτηματογραφήσεων.

Ερωτηθείς για τη στελέχωση του φορέα με δικηγόρους, οι οποίοι απασχολούνται στην επίβλεψη και τους ελέγχους των συμβάσεων κτηματογράφησης, που υλοποιούν οι μελετητές διευκρινίζει πως σήμερα υπηρετούν 12 δικηγόροι με έμμισθη εντολή και 30 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Νομικής, οι οποίοι προέρχονται από τους δικηγόρους με έμμισθη εντολή που ήταν στην ΕΚΧΑ, ενώ έχει εγκριθεί η πρόσκληση για μετάταξη 19 νομικών από άλλους φορείς της ευρύτερης Δημόσιας Διοίκησης.

Για τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτιμά πως αναγνωρίζεται η σημασία του Κτηματολογίου, ενώ για την εκκλησιαστική περιουσία λέει πως δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα προβλήματα στην καταγραφή της στο Κτηματολόγιο.