FT: Το Βερολίνο παραδέχεται απάτες Volkswagen και στην Ευρώπη

FT: Το Βερολίνο παραδέχεται απάτες Volkswagen και στην Ευρώπη
epa04945065 An archive picture dated 24 April 2008 and made available on 23 eptember 2015 of Volkswagen CEO Martin Winterkorn (L) and Chairman of supervisory board Ferdinand Piech (R) at the beginning of the Annual General Meeting of the car manufacturer in Hamburg, Germany. Volkswagen on 23 September 2015 announced that Winterkorn is stepping down as chairman of the board after a crisis meeting, as Europe's biggest carmaker struggles to respond to a deepening emissions testing scandal. EPA/KAY NIETFELD

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της εταιρείας, μετά τις αποκαλύψεις στις ΗΠΑ.

H Volkswagen παραποίησε τις εκπομπές ρύπων και στην Ευρώπη εκτός από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η γερμανική κυβέρνηση, δίνοντας νέα τροπή στο σκάνδαλο, όπως αναφέρουν σε άρθρο τους οι  Financial Times.

Ο υπουργός Μεταφορών στην Γερμανία Alexander Dobrindt, ανέφερε ότι η μια κυβερνητική επιτροπή που συγκροτήθηκε για να εξετάσει το σκάνδαλο πληροφορήθηκε από στελέχη της VW στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ότι και «οχήματα με πετρελαιοκινητήρες 1.6 και 2 λίτρων επηρεάστηκαν από παραποιήσεις».

«Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά, μαζί με την Volkswagen, για να βρούμε ποια ακριβώς οχήματα εμπλέκονται και να ενημερώσουμε το κοινό» είπε ο κ. Dobrindt. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τους ελέγχους και σε αυτοκίνητα άλλων κατασκευαστών, πέραν της VW.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει έρευνα και οι εισαγγελείς στην Κάτω Σαξονία, όπου βρίσκεται η έδρα της VW, εξετάζουν μια προκαταρκτική εξέταση στους υπαλλήλους της εταιρείας, ενώ οι αρχές της Νότιας Κορέας κοιτούν επίσης το σκάνδαλο.

Το εποπτικό συμβούλιο ανέφερε σε ανακοίνωση την Τετάρτη ότι ο κ. Winterkorn «δεν είχε γνώση οποιασδήποτε παραποίησης των δεδομένων για τους ρύπους».

Η εταιρεία δεν έχει ακόμα απαντήσει στις εκκλήσεις για κάποιο σχόλιο.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι σε αυτούς που ελπίζουν ότι ένας νέος CEO θα ταρακουνήσει την εταιρική κουλτούρα της VW – το εποπτικό συμβούλιο της VW θα συζητήσει την πρόσληψη την Παρασκευή – και σε αυτούς που φοβούνται ότι το κόστος του σκανδάλου θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Αναλυτές της Credit Suisse υποστηρίζουν ότι η πρόβλεψη των 6,5 δισ. ευρώ που πήρε η εταιρεία αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο είναι απίθανο να είναι το τελικό νούμερο.

Οι αναλυτές πρόσθεσαν ότι τα τεστ μπορεί να γίνουν περισσότερο απαιτητικά εξαιτίας της «αυξανόμενης πίεσης από την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς», εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει συνολικά τη βιομηχανία.