Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 80% των εσόδων του 2019»

Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): «Ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 80% των εσόδων του 2019»
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, στα Σπάτα, Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μέτρα στήριξης του κλάδου, η ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής τουριστικής πολιτικής και ο κίνδυνος λουκέτων.

Για τη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει μεταπολεμικά ο παγκόσμιος τουρισμός έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος τονίζοντας πως οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία του κλάδου θα ήταν ριψοκίνδυνη από τη στιγμή που επικρατεί αβεβαιότητα και τόσο τα Κράτη, οι επιχειρήσεις αλλά και οι κοινωνίες βρίσκονται σε έναν διαρκή αγώνα επιβίωσης.

Το 2020 φαινόταν μια πολλά υποσχόμενη χρονιά για την Ελλάδα, ο τουρισμός της οποίας θα κατέγραφε για 8η συνεχή χρονιά άνοδο, ωστόσο, η πανδημία, συνεπακόλουθο της οποίας ήταν το lockdown και το κλείσιμο των συνόρων αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις.

Όπως τόνισε ο κ. Ρέστος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η στρατηγική που έχει υιοθετήσει ο Σύνδεσμος είναι να κινηθεί με άξονα τον ρεαλισμό και την σοβαρή διεκδίκηση. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ακούει και είναι ανοιχτή στο να συζητήσει τις θέσεις και τα αιτήματα του ΣΕΤΕ, ωστόσο, οι περιστάσεις επιτάσσουν να  κινούνται σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μήνα –μήνα, να αξιολογούν τα δεδομένα και προχωράνε ανάλογα.

Σωστή η κίνηση να ανοίξει το καλοκαίρι ο τουρισμός

«Ήταν σωστό που άνοιξε ο τουρισμός έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Παρά τις αρχικές αστοχίες, γιατί σαφώς έγιναν ανθρώπινα λάθη σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, αντεπεξήλθαμε και λειτουργήσαμε κανονικά στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν ξέραμε πώς θα λειτουργούσαν οι υπόλοιπες αγορές. Κάποιες άργησαν πολύ να ανοίξουν, όπως η Αγγλία – με αποτέλεσμα να χαθεί ο Ιούλιος και να πέσουμε έξω στις προβλέψεις μας – ενώ κάποιες άλλες που ήταν εισοδηματικά μεγάλες αγορές, όπως η Αμερική και η Ρωσία, δεν άνοιξαν ποτέ και αυτό μας πλήγωσε οικονομικά πολύ» επεσήμανε ο κ. Ρέτσος.

Ως εκ τούτου, ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 80% των εσόδων του 2019. Από αυτή την εξέλιξη δεν θα μπορούσαν βέβαια να μην επηρεαστούν και αλληλένδετοι κλάδοι, με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ να εκτιμά ότι κάποιοι εξ αυτών θα χρειαστούν στήριξη όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Θεωρώ ότι η χρονική επέκταση των μέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Μείωση ΦΠΑ έχει γίνει στις μεταφορές, σε κομμάτι της εστίασης, αλλά και στα all inclusive ξενοδοχεία. Πρέπει έστω και πρόσκαιρα υπάρξει αντίστοιχη πολιτική στα καταλύματα και στην υπηρεσία του τουριστικού πακέτου. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μεγάλη ομίχλη και οι βασικοί ανταγωνιστές μας (Ιταλία και Ισπανία)  έχουν όλοι καταρρεύσει. Το μήνυμα που περάσαμε δεν ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός, αλλά ένας προορισμός που ξέρει να διαχειρίζεται πρωτόκολλα και να ανταπεξέρχεται γρήγορα σε μία πρωτοφανή συγκυρία. Εφόσον χρειαστεί θα ζητήσουμε επιπλέον μέτρα. Το θέμα της ρευστότητας παραμένει κρίσιμο».

Να υπάρξει μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική κοινή για όλες τις χώρες

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, υπάρχει μια καθυστέρηση στη δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού την οποία η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα διευθετήσει άμεσα. «Στην τελευταία συνάντηση μας είπαν ότι θα ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδος και θα αρχίσουν να εγκρίνονται δάνεια τα οποία είχαν αιτηθεί επιχειρήσεις ήδη από το καλοκαίρι. Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρώ ότι η Ευρώπη καθυστερεί πολύ. Δε νομίζω ότι ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις».

Η άποψή του είναι ότι θα πρέπει να αποφασιστεί σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Να υπάρχει δηλαδή ένας ενιαίος κανόνας, ακόμη και σκληρός, για το πότε θα επιβάλλεται η καραντίνα και όχι κάθε χώρα από μόνη της να κάνει ότι θέλει. Διαφορετικά δεν θα δούμε ανάκαμψη το 2021.

Σχολιάζοντας την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Ρέτσος έκανε λόγο για ανεξέλεγκτα υγειονομικά δεδομένα. Αρκετές επιχειρήσεις, αλλά και πολίτες, δεν κράτησαν, όπως υπογράμμισε, την ατομική ευθύνη που τους αναλογεί με αποτέλεσμα τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.

«Ο ρόλος του τουρισμού στην εξάπλωση και την διασπορά της νόσου ήταν ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Το σύστημα ελέγχου PLF που εφαρμόστηκε στα αεροδρόμια ήταν αποτελεσματικό. Υπό καλές υγειονομικές εξελίξεις η δραστηριότητα της τουριστικής βιομηχανίας θα ξεκινήσει στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021».

Ερωτηθείς εάν θα δούμε σύντομα νέα λουκέτα στον κλάδο, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι μέχρι στιγμής η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη. Άλλωστε τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα αλλάζουν χέρια από το 2009 διαρκώς.

«Νομίζω ότι δεν θα δούμε καμία αλλαγή ιδιοκτησιακής κατάστασης  μέσα στο χειμώνα, ωστόσο, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη το 2021 θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Ως ΣΕΤΕ συνεχίζουμε τις δράσεις μας δίνοντας έμφαση στο κομμάτι της κατάρτισης του branding και του μάρκετινγκ» κατέληξε.