Γιατί οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον πλανήτη ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν

Γιατί οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι στον πλανήτη ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το παρελθόν

Περνάνε καλά, καταναλώνουν, και βρίσκονται στη Δανία!

Οι Δανοί φαίνεται ότι φέτος θα ξοδεύουν τα λεφτά τους με καταιγιστικούς ρυθμούς – για την ακρίβεια, θα ξοδέψουν περισσότερα απ’ ό,τι τα τελευταία 12 χρόνια, ύστερα από κάμποσα χρόνια αρνητικών επιτοκίων.

Ο πληθυσμός της Δανίας – ο οποίος κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη ευτυχίας του ΟΗΕ από τότε που δημιουργήθηκε αυτή η λίστα το 2012 – γεμίζει με ολοένα και περισσότερη ευτυχία, σύμφωνα με έναν δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνη που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη. Ο δείκτης άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει βρεθεί από πέρυσι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Statistics Denmark.

Ο Tore Stramer, επικεφαλής οικονομολόγος της Nykredit, είπε ότι τα προχθεσινά στοιχεία δείχνουν μία αξιοσημείωτη άνοδο της καταναλωτικής δαπάνης.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται ύστερα από μια μακρά περίοδο αρνητικών επιτοκίων – τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος. Η Δανία, η οποία έχει συνδέσει την κορώνα με το ευρώ, ώθησε για πρώτη φορά το βασικό της επιτόκιο σε αρνητική περιοχή στα μέσα του 2012.

«Μπορεί να μην είμαστε ακόμα στα πρόθυρα του να εισέλθουμε οριστικά σε ένα ‘πάρτι δαπανών’» έγραψε ο Stramer σε σημείωμα προς τους πελάτες του. Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, επεσήμανε ο ίδιος, δεδομένου ότι την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, το 2006, βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε δανεικά.

Η άνοδος της αισιοδοξίας των καταναλωτών έρχεται σε μια στιγμή που υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών στη χώρα, την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μέσω κινήτρων για να ενταχθούν περισσότεροι άνθρωποι στο εργατικό δυναμικό, όπως π.χ. χαμηλότερη φορολογία.

Σύμφωνα με τον Stramer, η αντιστροφή του κλίματος στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φλεβάρη δεν επηρέασε τους Δανούς, οι οποίοι σε αντίθεση με τους Σουηδούς έχουν περιορισμένες επενδύσεις σε μετοχές.