Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Το lockdown της εστίασης θα κοστίσει 2 δισ. ευρώ

Γιώργος Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Το lockdown της εστίασης θα κοστίσει 2 δισ. ευρώ
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Πολύ δύσκολη η επόμενη μέρα για τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον κλάδο της εστίασης που ετοιμάζεται από αύριο, και για ένα μήνα, να κατεβάσει ρολά σε μια προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν πως ένα ακόμη lockdown, όπως εκείνο που συνέβη μέσα στην Άνοιξη, απειλεί τη βιωσιμότητα των επιχειρησεών τους και θα συνοδευτεί με λουκέτα καθώς τα νέα μέτρα στήριξης είναι πολύ λιγότερα από τα προηγούμενα.

Στο σύνολό της η επιχειρηματική κοινότητα διερωτάται κατά πόσο θα λυθεί το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων με το να παύσουν προσωρινά τη δραστηριότητά τους οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα μπαρ, αλλά και πόσο ακόμη θα φουσκώσει ο λογαριασμός από τη χασούρα που θα προκύψει. Μήπως τα πράγματα θα μπορούσαν  να είχαν γίνει διαφορετικά;

Ενοχοποίηση ενός κλάδου που δεν κατέγραψε κρούσματα

«Το γιατί πάρθηκαν τα συγκεκριμένα μέτρα και όχι άλλα, είναι ένα ερώτημα που αφορά τους λοιμωξιολόγους. Για τους επιχειρηματίες της εστίασης το να κλείσουν για ακόμα μια φορά είναι καταστροφικό. Ο χώρος δεν έχει δώσει κρούσματα και δεν είναι σωστό να ενοχοποιηθεί για την διασπορά της πανδημίας όταν τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν εμφανίζονται φαινόμενα συνωστισμού, παρά μόνο από το 1% των επαγγελματιών που δεν συμμορφώνονται και αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα» τονίζει στο fortunegreece.com ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Οι ευθύνες θα πρέπει, όπως λέει, να επιρριφθούν σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων αεροπορικές εταιρείες, πλοία, μέσα μαζικής μεταφοράς και βιομηχανίες, στους οποίους έχουν εντοπιστεί κρούσματα. «Το λογικό είναι να κλείσουν αυτούς που δημιουργούν πρόβλημα και να υπάρχει σωστή επιτήρηση και όχι να στοχοποιούν αυτούς που λειτουργούν κανονικά» επισημαίνει.

Χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για το κόστος του lockdown στον κλάδο, η εκτίμηση του κ. Καββαθά είναι ότι, μέχρι στιγμής, οι απώλειες για τις επιχειρήσεις της εστίασης την τρέχουσα χρονιά είναι κοντά στα 2 δις ευρώ. Υπενθυμίζει δε πως, προς το παρόν, υπάρχει μόνο η επιδότηση μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ δεν προβλέπεται το επίδομα του ειδικού σκοπού που είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.

Επανεκκίνηση με μειωμένο τζίρο κατά 60%

«Δεν έγινε καμία διαβούλευση με την κυβέρνηση. Απλώς μας ανακοινώθηκε το lockdown κι εμείς από την πλευρά μας με επιστολή την Παρασκευή προς τον Πρωθυπουργό ζητήσαμε μέτρα στήριξης του κλάδου. Θεωρούμε ότι αν γίνουν 6 βασικές κινήσεις, θα μπορέσει να υπάρξει ανάταξη και να επανέλθει γρήγορα ισορροπία. Είναι πάντως βέβαιο ότι θα δούμε λουκέτα».

Εξηγεί πως σε μία αγορά, η οποία έχει υποστεί δεκαετή κρίση και μόλις τα δύο τελευταία χρόνια κατάφερε να ορθοποδήσει, τα lockdown είναι κάτι που οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Άλλωστε η επανεκκίνηση μέσα στο καλοκαίρι έγινε με μειωμένο κύκλο εργασιών 60%, ενώ όσο προχωράμε προς την καρδιά του χειμώνα, σε ψυχολογικό επίπεδο θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα διότι ο Έλληνας θα φοβάται να βγει έξω.

«Είμαστε στο κόκκινο και τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι χειρότερα από ποτέ. Μην ξεχνάτε πως η εστίαση έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία που δεν εμφανίζει κανένας άλλος κλάδος. Η μέρα που χάνεται ο τζίρος δεν αναπληρώνεται. Δεν πρόκειται κανείς που δε βγήκε μία φορά για καφέ να βγει την επόμενη μέρα και να πάρει δύο καφέδες» καταλήγει ο κ. Καββαθάς.