HEPA: Η νέα οικονομική πραγματικότητα στην μετα-covid εποχή

HEPA: Η νέα οικονομική πραγματικότητα στην μετα-covid εποχή
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ποιες οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν κρατικοί φορείς και επιχειρήσεις.

Στο ερώτημα του πώς θεσμοί και επιχειρήσεις θα βρουν τα πατήματά τους στην μετα-covid εποχή, αλλά και στο ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που επιτάσσει ευελιξία, προσαρμοστικότητα και στοχευμένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς, προσπάθησε να απαντήσει το 1ο Forum διαλόγου με τίτλο: «Challenges & Opportunities in the Post-COVID Era», που διοργάνωσε η ελληνική αντιπροσωπεία του Εθνικού Οργανισμού Εμπορίου της Ουγγαρίας (HEPA) -του θεσμικού φορέα προώθησης της ουγγρικής επιχειρηματικότητας- με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ουγγαρίας.

Στο συνέδριο που έλαβε χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έδωσαν το παρών πάνω από 100 στελέχη θεσμικών, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων, από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Τουρκία, κ.α.), ανώτερα στελέχη του Δημόσιου Τομέα, επιστήμονες απόφοιτοι ουγγρικών πανεπιστημίων, καθώς και δημοσιογράφοι.

Την εκδήλωση άνοιξε ο  Ούγγρος Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Erik Haupt και ακολούθησαν οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις Ελλήνων και Ούγγρων καλεσμένων, τόσο ζωντανά στην αίθουσα του συνεδρίου, όσο και διαδικτυακά σε ζωντανή μετάδοση.

Η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος εστίασε στις νέες προτεραιότητες για τη στήριξη της ανάπτυξης και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

– ψηφιοποίηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε μια αλυσίδα αξίας, ομαδοποίηση επιχειρήσεων και ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας με βάση μια νέα εθνική στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης με περιφερειακές αναφορές,

– το «πρασίνισμα» της οικονομικής δραστηριότητας, με την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα «πράσινα νησιά», αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας στην ιδιωτική κατανάλωση (έξυπνη μέτρα, κλπ.),

– ανάπτυξη σύγχρονης τηλεπικοινωνιακής υποδομής, με την προώθηση ευρυζωνικών δικτύων, συμπεριλαμβανομένης της ευρυζωνικής υποδομής των νησιών μας,

– αναβάθμιση των συστημάτων μεταφορών, τόσο με την ολοκλήρωση της βασικής οδικής υποδομής όσο και με την προώθηση των λεγόμενων πολυτροπικών μεταφορών, με την ενίσχυση του πολύπαθου σιδηροδρόμου και τη διασύνδεση της υποδομής μεταφορών με εμπορευματικά κέντρα, αλλά και την τοπική προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

«Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια δυναμικής ανάκαμψης που έρχεται νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν αρχικά. Καθώς εισερχόμαστε στη μεταπανδημική εποχή, είναι σημαντικό να περάσουμε σταδιακά από τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, που εφαρμόστηκαν  κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη. Η νέα Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης για την Περιφερειακή Ανάπτυξη 2021-2027 ορίζει τις νέες προτεραιότητες που αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις νέες προκλήσεις του αναδυόμενου κόσμου, ιδιαίτερα τη «δίδυμη» πράσινη και ψηφιακή πρόκληση» δήλωσε ο κ. Σκάλκος.

Η Ελλάδα γίνεται “πράσινη”

Το λόγο πήρε ο κ. Αντώνης Μαρίνος, Διευθυντής Γραφείου Γενικής Γραμματείας Ενέργειας & Ορυκτών Πόρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Με εισήγηση σχετικά με «το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, μοχλός για βιώσιμη ανάπτυξη μετά την κρίση», υπογράμμισε πως το βασικότερο όπλο για την χώρα στην μετα-Covid εποχή αλλά και για το ΥΠΕΝ, ώστε να υλοποιήσει άμεσα και γρήγορα ενεργειακές και πράσινες δράσεις, αποτελούν οι πόροι μέσα από το Ταμείο Ανασυγκρότησης  και Ανάκαμψης.

Υπενθύμισε πως το ΥΠΕΝ από τον συνολικό «κουμπαρά» των 18.5 δις € που προβλέπονται για την χώρα, αναμένεται να διαχειριστεί και να αξιοποιήσει περίπου 6.2 δις €.

«Ίσως για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, η χώρα μας έχει πετύχει να έχει διασφαλίσει ένα συνολικό budget κοντά στα 50δις€, από τα διάφορα Ταμεία και το ΕΣΠΑ, και οι δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω αυτών αποτελούν ένα από τα βασικότερα –αν όχι το βασικότερο – όπλο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κρίσεων. Πόσο μάλλον στον τομέα της Ενέργειας, των ΑΠΕ, της Ενεργειακής Απόδοσης, που έχουν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα, συμβολή αλλά και χρηματοδότηση! Είναι σίγουρα ένας τομέας που έχουμε επιδείξει σημαντικές επιτυχίες μέχρι σήμερα και οφείλουμε να προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο» κατέληξε ο κ. Μαρίνος.

“Δύσκολο να αποφύγουμε τα μισοάδεια ράφια”

Στις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο του λιανεμπορίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης τονίζοντας πως οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών αλλά και των τελικών τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα, που «επιβάλλονται ακουσίως» στο λιανεμπόριο από τα συμβαίνοντα στην παγκόσμια εφοδιαστική δεν αποκλείουν το σενάριο της «τέλειας καταιγίδας» καθώς οι αισιόδοξες μόνο προβλέψεις κάνουν λόγο για έντονες αυξήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Εν’ όψει και της περιόδου των Χριστουγέννων, δεν θα δούμε μεν άδεια ράφια, αλλά μάλλον, πράγμα που απεύχομαι, δεν θα αποφύγουμε τα… μισοάδεια. Εξάλλου, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα φαινόμενα του στασιμοπληθωρισμού, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι τεράστιες ελλείψεις στις πρώτες ύλες που έχουν επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή, που κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει πόσο θα κρατήσουν».

Σήμερα η πρόκληση, είναι  σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη να μπορεί μια επιχείρηση να θεσμοθετήσει τους μηχανισμούς, τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα της επιτρέψουν μία άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε απρόβλεπτες καταστάσεις, γενικότερα. «Ένα μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας τα πήγε καλά. Ήταν οι επιχειρήσεις που είχαν, προ-κρίσης κιόλας, επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και υποδομών κυβερνοασφάλειας τους, που είχαν επιτύχει ευελιξία στις επιχειρηματικές δράσεις τους μέσα από τον επανασχεδιασμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου και των οργανωτικών δομών τους, που είχαν θωρακίσει το δίκτυό τους μεταβαίνοντας σε σύγχρονες και διαφοροποιημένες εφοδιαστικές αλυσίδες και που είχαν, προ πάντων, επενδύσει στη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού τους με νέες, ψηφιακές δεξιότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στις εργασίες του forum η Ουγγαρία εκπροσωπήθηκε από τον κο Péter Kocsis, HEPA Deputy Director of Business Development and Corporate Relations, τον καθηγητή Dr. János Réthelyi, επικεφαλής του τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Semmelweis University και τον κο Zoltan Hamar, διευθύνοντα σύμβουλο του Automotive Proving Ground Zala. Οι εργασίες του forum έκλεισαν με την τοποθέτηση του κου Adolfo Gomez, Founder and Chief Passion Officer της συμβουλευτικής εταιρείας Gold, ο οποίος μίλησε για την ευθύνη των επιχειρήσεων απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, καθώς επίσης και για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι ηγέτες του αύριο προκειμένου να διοικούν τις εταιρείες με γνώμονα την ηθική και παράλληλα να μοιράζουν γνώση και να δίνουν κίνητρα στους εργαζόμενους έτσι ώστε να γίνονται αποδοτικότεροι.

Κοινή παραδοχή όλων ήταν ότι τόσο το Κράτος, όσο και οι επιχειρήσεις, πρέπει να επιδιώξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αγκαλιάσουν την καινοτομία, να είναι σε εγρήγορση για τις αλλαγές που έρχονται και να αξιολογούν σωστά τους κινδύνους λαμβάνοντας λελογισμένα ρίσκα.