Hospitality Update: Οι νέες αφίξεις ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα

Hospitality Update: Οι νέες αφίξεις ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα
Πόσο αισιόδοξοι πρέπει να είμαστε για τη φετινή τουριστική σεζόν;

Από τον Κώστα Παναγάκη

Παραδοσιακά εδώ και αρκετά χρόνια, το δεύτερο τρίμηνο κάθε χρονιάς αποτελεί σημείο αναφοράς για ανακοινώσεις νέων ξενοδοχειακών projects και η φετινή δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική.

Ωστόσο τα δεδομένα αφίξεων και πληρότητας του Μαΐου και του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου έφεραν αναπόφευκτα στο προσκήνιο κάποιες «λιγότερο αισιόδοξες» φωνές, οι οποίες αναρωτιούνται αν είναι βιώσιμο το επενδυτικό αφήγημα στον ελληνικό Τουρισμό, με δεδομένο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης φαίνονται στις αρχές της σεζόν να μη διατηρούν την περσινή τους δυναμική.

Η μακροπρόθεσμη προοπτική του κλάδου της φιλοξενίας

Πριν ξεκινήσει κάποιος οποιαδήποτε αναφορά στις ξενοδοχειακές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, οφείλει να είναι ψύχραιμος και ρεαλιστής απέναντι στη μακροπρόθεσμη τοποθέτηση και υλοποίησή τους. Μακριά από κάθε έννοια υπερβολικού ενθουσιασμού ή μη αναστρέψιμης απογοήτευσης, η σωστή ανάγνωση των δυνατοτήτων της ελληνικής φιλοξενίας οφείλει να γίνει σε σωστή χρονική διάσταση και βάση.

Με απλά λόγια, αυτές οι «λιγότερο αισιόδοξες» φωνές δεν συμπεριλαμβάνουν στον συλλογισμό τους τον μακρόπνοο χαρακτήρα που έχει μια επένδυση στον κλάδο της φιλοξενίας. Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τα χαρακτηριστικά των νέων επενδύσεων, μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα μια πιο μακρόχρονη οπτική. Και είναι λογικό αν αναλογιστεί τις ιδιαιτερότητες που φέρει ο κλάδος της φιλοξενίας, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και σε επίπεδο κόστους και χρηματοδότησης. Πόσο, δηλαδή, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του έναν «δύσκολο» Μάιο ή έναν βροχερό Ιούνιο με χαμηλές επιδόσεις ένας επιχειρηματίας ο οποίος μόλις προχώρησε σε μια συνεργασία με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα με συμβόλαιο 30 ετών; Εδώ δεν τρόμαξαν τους επενδυτές τα τρία χρόνια της πανδημίας, θα τους επηρεάσει μια «αδύναμη» εμπορικά χρονιά;

Πριν από περίπου δύο χρόνια, σε συνέντευξή του σε αυτήν τη στήλη στο Fortune Greece, ο Dino Michael, Senior Vice President της Hilton Luxury Brands δήλωνε «όλα τα deals στον χώρο της luxury φιλοξενίας απαιτούν πάντα μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Είτε πρόκειται για ιδιοκτήτες ξενοδοχείων που συνεργάζονται μαζί μας για 20-30 χρόνια είτε για έργα που χρειάζονται αρκετά χρόνια για να φτάσουν από τον σχεδιασμό στην κατασκευή, πρέπει πάντοτε κάποιος να έχει μια μακροπρόθεσμη οπτική και αντίληψη».

Οι αφίξεις του καλοκαιριού

Έχοντας κάνει την ανωτέρω σημείωση, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς τη συνολική φετινή εικόνα των επενδύσεων. Καθώς ολοκληρώθηκε το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους μια σειρά από ιδιαίτερα νέα ξενοδοχεία, όπως το πολυαναμενόμενο Ikos Odisia στην Κέρκυρα, το Isla Brown Chania, το Dusit Suites Athens και το Pnoe – Breathing Life του Ομίλου ΜΚ Hotel Collection, το πρώτο wellness resort που είναι άμεσα συνυφασμένο με την έννοια της αναπνοής στην ευζωία.

Μέσα στον Ιούλιο ανοίγει επίσης το Avant Mar, το νέο project της Grivalia Hospitality στην Πάρο, το οποίο περιλαμβάνει 38 δωμάτια και δύο εστιατόρια, ένα εκ των οποίων κάτω από το διεθνώς αναγνωρισμένο brand «Matsuhisa». Επιπρόσθετα, στο τρίτο τρίμηνο του έτους ξεκινά τη λειτουργία του στη Μεσσηνία το πολυαναμενόμενο Mandarin Oriental Costa Navarino, το πρώτο resort του Ομίλου στην Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ. Λίγους μήνες αργότερα αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το One & Only Aesthesis, Athens της Grivalia Hospitality με το δεύτερο resort του ίδιου brand, το One & Only Kéa Island να ξεκινά τον Απρίλιο του 2024.

Ενδεικτικό του ευρύτερου θετικού momentum είναι και η ανάπτυξη μοναδικών ξενοδοχειακών concepts σε προορισμούς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φανερώνουν την πολυεπίπεδη φιλοξενία που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας. Ένα τέτοιο concept είναι το Manna στην Αρκαδία, το οποίο ανοίγει στην καρδιά του όρους Μαίναλο κάτω από την ομπρέλα των Design Hotels. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί το πρώτο ορεινό θέρετρο της αλυσίδας στην Ελλάδα και αναπτύσσεται σε ένα ιστορικό κτίριο με νεοκλασικές αναφορές που φέρει τη σημαντική κληρονομιά της Άννας Μελά – Παπαδοπούλου.

Τα κυριότερα projects που έρχονται

Ανεξάρτητα από τις νέες επενδύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων έξι μηνών, εξίσου σημαντικό είναι και το pipeline των έργων που βρίσκονται σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τροχιά υλοποίησης, όπως:

  • To Elounda Hills του Ομίλου Mirum Hellas, μια επένδυση που θα αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και θα περιλαμβάνει 137 δωμάτια και 66 κατοικίες. Μέρος του έργου αναμένεται να παραδοθεί στο 2026 με την ολοκλήρωση του συνόλου των παραδοτέων να τοποθετείται στο 2027.
  • Το Ikos Kissamos Resort Chania του Ομίλου Sani / Ikos, που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με 400 δωμάτια στο πρώτο μισό του 2025.
  • Τον Απρίλιο παρουσιάστηκε και επίσημα το Banyan Tree Varko Bay του Ομίλου Accor, το οποίο αναμένεται να ανοίξει το 2026 στην Πάλαιρο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, με 116 δωμάτια και 45 branded κατοικίες.
  • Τον Μάιο ανακοινώθηκε από την ΤΕΜΕΣ, τη Lamda Development και τη Mandarin Oriental το Mandarin Oriental Athens, με 123 δωμάτια και 17 branded residences.
  • Μέσα στον Μάιο έλαβε έγκριση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Cape Tholos, τη νέα επένδυση του Metaxas Hospitality Group στην Κρήτη, που οποίο περιλαμβάνει 189 δωμάτια, 136 residences και μαρίνα συνολικής δυναμικότητας 33 σκαφών.
  • Τέλος, το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το 5άστερο Radisson Theatrou Square Athens.

Ταυτόχρονα, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε τρία ακόμη έργα στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο στρατηγικών επενδύσεων:

  • Το Cretan Tale στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Μια επένδυση συνολικού ύψους 238 εκατ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα πέντε παραθεριστικών οικιστικών συγκροτημάτων, δύο ξενοδοχειακών μονάδων και μια μαρίνα.
  • Το Santorini Valvis Volcanic Spa στη Σαντορίνη, μια επένδυση που αγγίζει τα 67,5 εκατ. ευρώ, συνολικής δυναμικότητας 166 κλινών.
  • Το Scarlet Beach στην Πετροθάλασσα Ερμιόνης. Μια επένδυση 203 εκατ. ευρώ της International Holding Company, με έδρα στο Abu Dhabi. To project θα περιλαμβάνει 100 δωμάτια και 15 κατοικίες.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι οι αφίξεις του 2024 και του 2025 θα έχουν και έντονο χρώμα από τα brands της Hilton, αφού αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα Conrad Athens, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences στη θέση του ιστορικού Hilton Athens, το Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton και το Hampton by Hilton Piraeus.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό συνεχίζονται και είναι προς την ορθή κατεύθυνση

Όποιος έχει βρεθεί κοντά σε στελέχη που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων μπορεί να διαβεβαιώσει και τον πιο δύσπιστο συνομιλητή ότι η πλειονότητα των νέων επενδύσεων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση: με περιβαλλοντική συναίσθηση, σεβόμενες τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και, πάνω απ’ όλα, σε αρμονία με τον προορισμό μέσα στον οποίο αναπτύσσονται. Θα ήταν, άλλωστε, οξύμωρο ένας επιχειρηματίας να περιμένει ότι θα αντλήσει υπεραξία από την ελκυστικότητα ενός προορισμού αν ο ίδιος συμβάλει στην απομείωσή αυτής της ελκυστικότητας. Ταυτόχρονα, ο διεθνής ανταγωνισμός, η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση ξένων brands φιλοξενίας και οι απαιτήσεις των σύγχρονων ταξιδιωτών καθιστούν σχεδόν μονόδρομο τη δημιουργία ξενοδοχείων κάτω από προσεκτικά πλαίσια αειφορίας.

Η ουσιαστική ανάγκη θωράκισης των προορισμών

Αυτό, βέβαια, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση δικαιολογία για την τεράστια ευθύνη που έχουμε σε εθνικό επίπεδο να προστατεύσουμε το τουριστικό προϊόν μας «θωρακίζοντας» τους προορισμούς με υποδομές που θα μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τα αυξανόμενα επίπεδα επισκεψιμότητας που τους χαρακτηρίζουν.

Όσα πεντάστερα ξενοδοχεία και αν χτιστούν στη Σαντορίνη, την Πάρο ή τη Μύκονο, το οδικό δίκτυο παραμένει το ίδιο, οι θέσεις στάθμευσης δεν αλλάζουν, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον πληθυσμό του νησιού που είχε προϋπολογίσει το κράτος κατά την κατασκευή τους. Εδώ είναι που χρειάζεται να υπάρξει ουσιαστική αφύπνιση και άμεσες παρεμβάσεις. Κανένας τουρίστας δεν θα έρθει για να ζήσει μέσα σε μια γυάλα ενός πεντάστερου ξενοδοχείου. Η εμπειρία κάθε ξενοδοχείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον προορισμό. Και σε αυτό το πλαίσιο, η αναβάθμιση των υποδομών είναι όχι απλώς δόκιμη, αλλά και αναγκαία.

Από τη στιγμή που το word of mouth και η εκρηκτική δύναμη των social media ανέβασαν τους επιμέρους ελληνικούς προορισμούς, τα ίδια μέσα μπορούν και να τους «αποκαθηλώσουν» εάν αυτό που προσφέρουν υστερεί και δεν ανταποκρίνεται στο (σχετικά υψηλό πλέον) κόστος που τους χαρακτηρίζει. Για όσους θυμούνται και παρακολουθούν σε βάθος χρόνου τις εξελίξεις στον κλάδο του Τουρισμού, τα παραδείγματα προορισμών που εκτοξεύθηκαν και στη συνέχεια «βυθίστηκαν» είναι πολλά.

*Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο τεύχος Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα και περιλαμβάνει τη λίστα με τις πιο Αξιοθαύμαστες Εταιρείες στην Ελλάδα