Οι εργαζόμενοι της Volkswagen θα κάνουν πολύ μεγάλες διακοπές

Οι εργαζόμενοι της Volkswagen θα κάνουν πολύ μεγάλες διακοπές
A Volkswagen logo adorns a sign outside a dealership for the German automaker located in the Sydney suburb of Artarmon, Australia, October 3, 2015. Volkswagen said on Saturday it was suspending sales of some diesel vehicles in Australia that may have been fitted with devices designed to mask the level of emissions after meeting with authorities. Almost two weeks after confirming 11 million vehicles around the world had been fitted with so called "defeat devices", the German automaker and subsidiary Audi have not provided details of the models or where they have been sold. REUTERS/David Gray - RTS2TOL

Στον απόηχο του σκανδάλου που χτύπησε τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, οι φετινές εορτατικές άδειες είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι συνηθιζόταν.

Η Volkswagen πρόκειται να δώσει στους Γερμανούς εργαζόμενούς της σχεδόν ένα μήνα διακοπών τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στον απόηχο του σκανδάλου με τις εκπομπές αερίων που έχει πλήξει τις πωλήσεις και το ηθικό των εργαζομένων.

Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας επιβεβαίωσε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια της Volkswagen στη Γερμανία θα σταματήσει στις 17 Δεκεμβρίου και θα ξαναρχίσει στις 11 Ιανουαρίου.

Η μόνη εξαίρεση θα είναι οι γραμμές παραγωγής της νέας γενιάς του SUV Tiguan – θα κλείσουν στις 21 Δεκεμβρίου και θα ανοίξουν εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου.

Η εταιρεία συνήθως κλείνει στη Γερμανία μεταξύ της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και η ακριβής διάρκεια των διακοπών ποικίλλει από έτος σε έτος.

Συνολικά, 600.000 εργαζόμενοι απασχολούνται από την Volkswagen σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 250.000 στη Γερμανία.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι ο βασικός λόγος για τη μεγαλύτερη διάρκεια διακοπών στα εργοστάσιά της στη Γερμανία είναι ότι τα περισσότερα εξ’ αυτών έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους παραγωγής για φέτος, ενώ και οι συνθήκες στην αγορά καθώς και η ανάγκη έργων συντήρησης ήταν επίσης παράγοντες που συνέβαλλαν στην απόφαση αυτή.

Ο Τίμοθι Ρία, αναλυτής της αγοράς αυτοκινήτου στην BNP Paribas, επισημαίνει ότι «μπορεί να είναι πράγματι απαραίτητο να εκτελεστούν εργασίες συντήρησης, αλλά η διάρκεια της παύσης εργασιών ίσως σημαίνει ότι η VW προετοιμάζεται για πιθανές μειώσεις πωλήσεων».

Οι πωλήσεις της Volkswagen μειώθηκαν κατά 5,3% τον Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα μετά την παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας της ύπαρξης λογισμικού που «πείραζε» τα αποτελέσματα των μετρήσεων εκπομπών αερίων σε περίπου 11 εκατομμύρια οχήματα σε όλο τον κόσμο.

Παγκοσμίως, τον Οκτώβριο πουλήθηκαν 30.000 λιγότερα αυτοκίνητα της Volkswagen σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της εταιρείας, το σκάνδαλο ρύπων θα κοστίσει σε αυτήν τουλάχιστον 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επενδύσεις για το 2016 έχουν ήδη μειωθεί κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ.