Η Κίνα δεσμεύεται να ενοποιήσει τον κατακερματισμένο κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων

Η Κίνα δεσμεύεται να ενοποιήσει τον κατακερματισμένο κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων
epa07557643 The e.GO Life electric car is charged at the start of the e-car production line of the electric vehicle developer e.GO Mobile AG, which comprises 30,000 units per year, in Aachen, Germany, 09 May 2019. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Kαι οι μεγάλες εταιρείες της είναι έτοιμες να επωφεληθούν.

του Eamon Barrett

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας, Xiao Yaqing, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κλάδος των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) της χώρας είναι πολύ κατακερματισμένος και έχει άμεση ανάγκη ενοποίησης.

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, οι εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να αναπτύσσονται και να ενισχύονται. Έχουμε πάρα πολλές εταιρείες ηλεκτροκίνησης στην αγορά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Xiao κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα είναι «ως επί το πλείστον μικρές και διάσπαρτες».

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, υπάρχουν περίπου 300 κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα. Από το 2010, το Πεκίνο ενθάρρυνε την ανάπτυξη του τομέα προσφέροντας φορολογικές ελαφρύνσεις για τις εταιρείες που εισέρχονται στην αγορά και προγράμματα επιδότησης για τους καταναλωτές που αγόραζαν ηλεκτρικά οχήματα. Τώρα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της αγοράς θα πρέπει να εξαλείψουν τις ασθενέστερες επιχειρήσεις.

«Ο ρόλος της αγοράς πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες συγχώνευσης και αναδιάρθρωσης στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων για να αυξήσουμε περαιτέρω τη συγκεντροποίηση της αγοράς», δήλωσε ο Xiao. Το Πεκίνο έχει ήδη μειώσει ορισμένα από τα προγράμματα επιδότησης, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων να αυξήσουν τις τιμές λιανικής, αλλά το Bloomberg αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει νέους κανονισμούς για να προωθήσει την ενοποίηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των πάρα πολλών ανεκμετάλλευτων προμηθευτών, καθορίζοντας ελάχιστα ποσοστά  χρήσης της παραγωγικής ικανότητας για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων ανά επαρχία. Εάν η χρήση της παραγωγικής ικανότητας σε κάποια επαρχία πέσει κάτω από ένα καθορισμένο όριο, το Πεκίνο θα απαγορεύει στην τοπική κυβέρνηση να προβαίνει σε αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων παραγωγής έως ότου οι εταιρείες καλύψουν το έλλειμμα. Πέρυσι, το ποσοστό χρήσης της εθνικής παραγωγικής ικανότητας ήταν κατά μέσο όρο 53%.

Οι τιμές των μετοχών των κορυφαίων κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας μειώθηκαν τη Δευτέρα, μετά τα σχόλια του Xiao. Η μετοχή της BYD, ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο, έπεσε κατά 4,4% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ της Li Auto και της Xpeng που επίσης διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν 1,68% και 2,8%, αντίστοιχα. Η Li Auto είναι επίσης εισηγμένη στο Nasdaq, ενώ η Xpeng διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Παρά το κύμα πώλησης μετοχών, οι εισηγμένοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας είναι ίσως στην καλύτερη θέση για να επωφεληθούν από την πίεση της κυβέρνησης για ενοποίηση της αγοράς, καθώς οι αυστηρότεροι κανονισμοί αποκλείουν τις μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

Πηγή: fortune.com