«Ειδική Οικονομική Ζώνη» η Κριμαία

«Ειδική Οικονομική Ζώνη» η Κριμαία
Photo: REUTERS

Στόχος η προσέλκυση επενδυτών, δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στην περιοχή μετά την ένωσή της με τη Ρωσία.

Δύο εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου με το οποίο επικυρώθηκε η ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ρώσου αξιωματούχου στην ουκρανική χερσόνησο και ανακοίνωσε τα σχέδια της Μόσχας για την αξιοποίηση της περιοχής.

Συγκεκριμένα, η Κριμαία πρόκειται βάσει των σχεδίων του Κρεμλίνου να μετατραπεί σε ειδική οικονομική ζώνη, προσφέροντας φοροαπαλλαγές και μειώνοντας τη γραφειοκρατία σε μια προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές.

«Στόχος μας είναι να κάνουμε τη χερσόνησο όσο πιο ελκυστική δυνατόν για τους επενδυτές, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει επαρκή έσοδα για την δική της ανάπτυξη», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου -σε στενή σύνθεση- στη Συμφερόπολη ο Μεντβέντεφ.

1/3

Οι πολίτες της Κριμαίας πρέπει να αισθάνονται πλέον ότι «ανήκουν σε μια ισχυρή χώρα», είπε ακόμη ο Ρώσος πρωθυπουργός στη συνάντηση, λέγοντας ότι ούτε ένας άνθρωπος εκεί δεν «πρέπει να χάσει όσα είχε».

Αφού επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο κι ένα σχολείο, ο Μεντβέντεφ προήδρευσε ενός κυβερνητικού συμβουλίου αφιερωμένου στην «κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης», με τη συνοδεία του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ και του προέδρου της τοπικής βουλής, Βολοντίμιρ Κονσταντίνοφ.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις λύσεις που εξετάζονται για την τροφοδοσία της περιοχής με ενέργεια και την υδροδότησή της. Ως σήμερα η χερσόνησος εξαρτάται για την κάλυψη βασικών της αναγκών από την Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ αναμένεται να μεταβεί επίσης στη Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται η βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου μετέβη ήδη στην επαρχία την περασμένη εβδομάδα όπου επιθεώρησε τα ρωσικά στρατεύματα και επισκέφθηκε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως δεν έχει ακόμη επισκεφθεί την Κριμαία μετά την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Διαβάστε ακόμη:

Στην Κριμαία ο Μεντβέντεφ

Η Κριμαία στη Ρωσία και η Ουκρανία πιο κοντά στην Ε.Ε.

Σε κλοιό πιέσεων η ρωσική οικονομία

Πούτιν: «Στην Κριμαία δείξαμε θάρρος»