Ιδού πώς ξεκίνησα τη startup μου χωρίς επενδυτές

Ιδού πώς ξεκίνησα τη startup μου χωρίς επενδυτές

Μια πολύτιμη ματιά στον κόσμο της startup επιχειρηματικότητας.

του Πίνι Γιάκουελ*

Την απόφασή μου την έλαβα μέσα στο ασανσέρ, ύστερα από την πρώτη μου συνάντηση με venture capitalists. Ήμουν συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας νεοφυούς επιχείρησης στον χώρο της τεχνολογίας μάρκετινγκ, και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης φαινόταν απαραίτητη. Χρειαζόμασταν το ρευστό αλλά χρειαζόμασταν και αναγνώριση, και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από μια επένδυση VC για να λάβουμε και τα δύο.

Η συνάντηση πήγε καλά – υπήρχε καλή χημεία, η προσφορά ήταν γενναιόδωρη, και οι επενδυτές έθεσαν τα σωστά ερωτήματα. Αλλά το ένστικτό μου μού έλεγε ότι το να πάρω τα λεφτά και να τα χρησιμοποιήσω για να στείλω το …νήπιό μου (δηλαδή την εταιρεία μου) κατευθείαν στο πανεπιστήμιο θα ήταν η λάθος απόφαση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Δεν ήξερα τίποτε σχετικό εκείνη την περίοδο για την έννοια του ‘bootstrap’ – δηλαδή την ανάπτυξη μιας νεοφυούς επιχείρησης χωρίς καθόλου εξωτερικό κεφάλαιο. Αλλά αποφάσισα να την ακολουθήσω.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και ήξερα ότι θα σήμαινε μεγάλο βαθμό ανασφάλειας, χαμηλότερες απολαβές, και μια συνεχή αίσθηση αβεβαιότητας. Αλλά κοιτώντας πίσω, αντιλαμβάνομαι ότι ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις της ζωής μου. Καταρχήν, μου επέτρεψε να διατηρήσω τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και του προϊόντος. Δεν χρειάστηκε να πιέσω καταστάσεις ή να λάβω βιαστικές αποφάσεις ή να υποταχθώ στη βούληση των άλλων. Η επιχείρησή μας αναπτύχθηκε οργανικά, και οι πρώτοι πελάτες έφεραν τα έσοδα που τροφοδότησαν την αναβάθμιση της επιχείρησης, επιτρέποντάς μας να επεκταθούμε και να γίνουμε μια εταιρεία με 100 εργαζόμενους, 200 πελάτες και γραφεία σε τρεις ηπείρους.

Πώς τα καταφέραμε; Και πώς μπορείτε να τα καταφέρετε κι εσείς; Καταρχήν, σκεφθείτε από πού θα προκύψει η χρηματοδότηση εάν όχι από τους VC. Χρειαζόμασταν έσοδα, και η στρατηγική μας ήταν το consulting. Ενώ αναπτύσσαμε το προϊόν μας, προσφέραμε τις υπηρεσίες συμβουλευτικής που το προϊόν μας επρόκειτο εν τέλει να προσφέρει. Και ως σύμβουλοι, χρησιμοποιήσαμε τον αλγόριθμό μας και μπόλικη χειρωνακτική εργασία για να μοντελοποιήσουμε τις βάσεις δεδομένων των πελατών στον ίδιο βαθμό με εκείνο του προϊόντος μας (αν και σε ένα πιο απλουστευμένο επίπεδο). Το ρευστό που προέκυψε μάς επέτρεψε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη του προϊόντος μέχρι την πρώτη του έκδοση.

Προετοιμάστε την εταιρεία σας έτσι ώστε να μη χρειαστεί καμία χρηματοδοτική συνδρομή από VC για τουλάχιστον δύο χρόνια. Εμείς αναγκαστήκαμε να λειτουργούμε όσο πιο λιτά και αποτελεσματικά γινόταν. Για παράδειγμα, συντάσσαμε μηνιαίο προϋπολογισμό και προσπαθούσαμε να έχουμε ένα μαξιλαράκι ασφαλείας μεταξύ εσόδων και εξόδων σε ρευστό. Παράλληλα, αναπτύσσαμε μόνο εκείνους τους τομείς της επιχείρησης που συνεισέφεραν σε αξία.

Επιπλέον, δώστε προσοχή στη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού σας. Εμείς βεβαιωθήκαμε ότι κάθε νέος εργαζόμενος είχε πολλά ταλέντα και πολλαπλές δεξιότητες, έτσι ώστε να αποδίδει σε τομείς όπως η ανάπτυξη του προϊόντος, οι πωλήσεις, το μάρκετινγκ και η επιστήμη των δεδομένων. Καθώς αναπτυσσόταν η επιχείρηση, αρχίσαμε να είμαστε σε θέση να «αντέχουμε» περαιτέρω εξειδίκευση, αλλά κατά τα πρώτα χρόνια κάθε νέα μας πρόσληψη έπρεπε να διαθέτει ένα πολυποίκιλο σύνολο δεξιοτήτων.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι απαιτείται πίστη. Μπορεί να ακούγεται κάπως κοινότοπο αλλά χωρίς αντοχή, αυτοπεποίθηση και πίστη δεν πάτε πουθενά. Και το να έχετε πίστη είναι μια συνεχής και καθημερινή πάλη.

Ύστερα από έξι χρόνια «μοναχικής πορείας», δεχτήκαμε χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πλέον, η Optimove είναι μια εταιρεία με συγκεκριμένο χαρακτήρα και παγιωμένα χαρακτηριστικά. Και έτσι γνωρίζω εκ των προτέρων ότι το εξωτερικό κεφάλαιο δεν θα την αλλάξει σε βαθμό που να γίνει αγνώριστη. Θα αλλάξει απλώς την ταχύτητά της, όχι τη φύση της.

* CEO της Optimove.

Πηγή: fortune.com