ΗΠΑ και ΕΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία, τα μικροτσίπ και το 6G

ΗΠΑ και ΕΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία, τα μικροτσίπ και το 6G
Photo: pixabay.com
Συγκροτήθηκαν δέκα ομάδες εργασίας που καλύπτουν θέματα όπως τα τεχνολογικά πρότυπα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι προκλήσεις του παγκόσμιου εμπορίου.

ΕΕ και ΗΠΑ πραγματοποίησαν την έκτη σύνοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (ΣΕΤ) στο Leuven του Βελγίου. Η σύνοδος επέτρεψε στους υπουργούς να αξιοποιήσουν τις εν εξελίξει εργασίες και να παρουσιάσουν νέα παραδοτέα του ΣΕΤ μετά από δυόμισι έτη συνεργασίας.

Το ΣΕΤ αποτελεί βασικό φόρουμ στενής συνεργασίας σε θέματα διατλαντικού εμπορίου και τεχνολογίας. Η Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους Margrethe Vestager και Valdis Dombrovskis, μαζί με τον Επίτροπο Thierry Breton. Από τηνπλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Gina Raimondo και η εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Katherine Tai ήταν παρόντες.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των παγκόσμιων οικονομικών πιέσεων. Επιπλέον, η επιτάχυνση της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία, αλλά απαιτεί επίσης διατλαντική συνεργασία προς κοινές προσεγγίσεις. Η συνάντηση έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση για την προώθηση της διατλαντικής ηγετικής θέσης στις αναδυόμενες τεχνολογίες και στο ψηφιακό περιβάλλον, τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων, τη συνεργασία για την οικονομική ασφάλεια και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την κοινή τους δέσμευση για μια προσέγγιση βάσει κινδύνου όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) και τη στήριξη ασφαλών και αξιόπιστων τεχνολογιών ΤΝ. Και οι δύο εταίροι πιστεύουν στις δυνατότητες της ΤΝ να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις. Ένα σύντομο έγγραφο επισκόπησης που δημοσιεύτηκε σήμερα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη για το δημόσιο συμφέρον προσδιορίζει τα ορόσημα με τα οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στους τομείς των ακραίων καιρικών φαινομένων, της ενέργειας, της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της ανασυγκρότησης.

Οι εταίροι ανακοίνωσαν επίσης νέο διάλογο μεταξύ του γραφείου ΤΝ της ΕΕ και του Ινστιτούτου Ασφάλειας των ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη εργαλείων, μεθοδολογιών και δεικτών αναφοράς για τη μέτρηση και την αξιολόγηση μοντέλων ΤΝ. Από την έναρξη λειτουργίας του ΣΕΤ το 2021, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εργαστεί για τη διαφάνεια και τον μετριασμό των κινδύνων, ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη της ΤΝ για τους πολίτες και τις κοινωνίες τους και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τον κοινό χάρτη πορείας για αξιόπιστη ΤΝ και διαχείριση κινδύνων.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενέκριναν σήμερα ένα κοινό όραμα για το 6G, το οποίο χαράσσει τον δρόμο για ηγετική θέση σε αυτή την τεχνολογία, και υπέγραψαν διοικητική ρύθμιση για την ερευνητική συνεργασία. Αυτό βασίζεται στις προοπτικές του 6G που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2023 και στον χάρτη πορείας της βιομηχανίας για το 6G του Δεκεμβρίου του 2023.

Στον τομέα των ημιαγωγών, η ΕΕ και οι ΗΠΑ παρατείνουν για τρία έτη τις δύο διοικητικές ρυθμίσεις τους, βάσει των οποίων συνεργάζονται εποικοδομητικά για τον έγκαιρο εντοπισμό διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού και τη διασφάλιση της διαφάνειας των επιδοτήσεων. Θα δεσμευτούν να συνεργαστούν για τους παραδοσιακούς ημιαγωγούς και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην έρευνα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων αντί των υπερφθοροαλκυλιωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) σε μικροκυκλώματα, μεταξύ άλλων με τη μόχλευση ικανοτήτων ΤΝ.

Όσον αφορά τα αναδυόμενα τεχνολογικά πρότυπα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ δημοσιεύουν έκθεση χαρτογράφησης ψηφιακής ταυτότητας με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων χρήσης για τη διατλαντική διαλειτουργικότητα και τη διασυνοριακή χρήση ψηφιακών ταυτοτήτων. Το 2023 η ΕΕ και οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα κοινό διεθνές πρότυπο για τα συστήματα φόρτισης μεγαβάτ για την επαναφόρτιση των ηλεκτρικών βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. Οι εταίροι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη θέσπιση προτύπων ως καταλυτικών παραγόντων της πράσινης μετάβασης.

Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ταλέντων είναι θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία της ψηφιακής μετάβασης. Η ειδική ομάδα ταλέντων για την ανάπτυξη, η οποία συστάθηκετον Απρίλιο του 2023 με μονοετή θητεία, χρησίμευσε ως πλατφόρμα για πλούσιες ανταλλαγές σχετικά με την ανάπτυξη καινοτόμων δεξιοτήτων και εφαρμόσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων στον τεχνολογικό τομέα τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Η ειδική ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα των συζητήσεων αυτών στο περιθώριο του ΣΕΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προώθηση ευκολότερου, πιο βιώσιμου και ασφαλέστερου εμπορίου στη διατλαντική αγορά

Η προώθηση του βιώσιμου εμπορίου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης αποτελεί προτεραιότητα και για τα δύο μέρη και το ΣΕΤ παραμένει βασικό φόρουμ συνεργασίας για την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία της διατλαντικής πρωτοβουλίας για το βιώσιμο εμπόριο (TIST), η οποία, από την έναρξή της το 2022, πλαισιώνει τις σχετικές εργασίες του ΣΕΤ. Κατά τη σημερινή σύνοδο, οι υπουργοί προέβησαν σε απολογισμό των εργασιών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της TIST, μεταξύ άλλων όσον αφορά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης, για τη διευκόλυνση του εμπορίου αγαθών και τεχνολογιών που είναι ζωτικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση.

Συμφώνησαν να δημοσιεύσουν κοινό κατάλογο βέλτιστων πρακτικών για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, ώστε να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης δημόσια χρηματοδοτούμενων έργων βιωσιμότητας και να προωθήσουν τη συνεργασία τους στις αλυσίδες εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να διευκολύνουν το διατλαντικό εμπόριο και να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη μοναδική οικονομική εταιρική τους σχέση. Για τον σκοπό αυτό, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διευκολύνουν τα ψηφιακά εργαλεία στο εμπόριο. Ειδικότερα, έχουν λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση του ψηφιακού εμπορίου για τις εταιρείες μέσω του συντονισμού και της ευθυγράμμισης των αντίστοιχων τεχνικών προτύπων τους για τα συστήματα ηλεκτρονικής τιμολόγησης, τα οποία αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο και τη γραφειοκρατία. Αυτό θα μειώσει επίσης τη χρήση χαρτιού και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με τις παραδοσιακές μεθόδους τιμολόγησης.

Επιπλέον, και τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν τη σημασία του διαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ για τα κίνητρα καθαρής ενέργειας ως πλατφόρμας ανταλλαγής για την αποφυγή του ανταγωνισμού μηδενικού αθροίσματος και των στρεβλώσεων του εμπορίου και των επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για τη δημοσίευση συστάσεων για μεγαλύτερη διατλαντική συμβατότητα των υποδομών φόρτισης ηλεκτρονικών οχημάτων, οι οποίες συμπληρώνουν τις ήδη δημοσιευθείσες διατλαντικές τεχνικές συστάσεις για την χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση εφαρμογή των υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το βιώσιμο εμπόριο δεν αφορά μόνο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και τη διασφάλιση δίκαιης μετάβασης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω της αλυσίδας εφοδιασμού. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στο έργο του διαλόγου για το εμπόριο και την εργασία ( TALD), ο οποίος, με βάση τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια εργαστηρίου με τους κοινωνικούς εταίρους που διοργανώθηκε κατά την πέμπτη συνεδρίαση του ΣΕΤ τον Ιανουάριο του 2024, πραγματοποίησε την τρίτη συνεδρίασή του στη σημερινή υπουργική σύνοδο του TTC.

Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν δραστηριοποιηθεί εντατικά στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών που απαιτούνται για στρατηγικούς τομείς της ΕΕ, όπως η βιομηχανία μηδενικών καθαρών εκπομπών, και οι τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, του διαστήματος και της άμυνας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προχωρούν τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας για τα κρίσιμα ορυκτά.

Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού ΕΕ-ΗΠΑ σε κρίσιμα ορυκτά για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και στην ενίσχυση της προστασίας της εργασίας και του περιβάλλοντος στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού ορυκτών κρίσιμης σημασίας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαιρέτισαν επίσης τη δρομολόγηση του φόρουμ εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια των ορυκτών (περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες αργότερα εδώ), στο οποίο θα συμπροεδρεύσουν, και προσβλέπουν σε μια γόνιμη μελλοντική συνεργασία με ευρύ φάσμα εταίρων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις εταιρικές σχέσεις για την οικονομική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τις κοινές τους ανησυχίες σχετικά με τις προκλήσεις που θέτουν ο οικονομικός εξαναγκασμός και οι πρακτικές εκτός της αγοράς που εφαρμόζουν τρίτες χώρες και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και τη διαφοροποίηση των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεών τους.

Αναγνώρισαν επίσης τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σταθερά το ΣΕΤ στη βελτιστοποίηση των εργασιών ΕΕ-ΗΠΑ για τους ελέγχους των εξαγωγών κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. Αποφάσισαν να ευθυγραμμίσουν περαιτέρω τις αντίστοιχες προτεραιότητές τους στον τομέα αυτό και να συνεχίσουν τις εργασίες για τη διευκόλυνση του ασφαλούς εμπορίου υψηλής τεχνολογίας, διατηρώντας παράλληλα ένα αποτελεσματικό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει κοινές εργασίες για τον εντοπισμό και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων και θα συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Αμφότερα τα μέρη συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κινδύνων που ενέχουν οι εξερχόμενες επενδύσεις σε ορισμένες κρίσιμες τεχνολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιών σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό ψηφιακό περιβάλλον

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφωνούν ότι οι επιγραμμικές πλατφόρμες θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τη διασφάλιση ενός δίκαιου, διαφανούς και υπεύθυνου ψηφιακού περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο. Οι εταίροι έχουν αναπτύξει ένα σύνολο κοινών αρχών σχετικά με την έμφυλη βία στις διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες συμπληρώνουν τον κατάλογο αρχών υψηλού επιπέδου σχετικά με την προστασία και την ενδυνάμωση των ανηλίκων και την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα, οι οποίες συνάδουν με την πράξη της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Και οι δύο εταίροι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν τις δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο και να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να καταπολεμήσουν τη χειραγώγηση των πληροφοριών και τις παρεμβάσεις από το εξωτερικό, ιδίως σε ένα έτος κατά το οποίο διεξάγονται πολλές εκλογές στον κόσμο. Στη συνέχεια, δημοσίευσαν κοινές συνιστώμενες δράσεις για επιγραμμικές πλατφόρμες για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε δεδομένα από επιγραμμικές πλατφόρμες και δημοσίευσαν έκθεση σχετικά με τους μηχανισμούς πρόσβασης των ερευνητών στα εν λόγω δεδομένα, η οποία βασίζεται στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.

Επιπλέον, η ΕΕ και οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν ασφαλή και ανθεκτικά έργα ψηφιακών υποδομών και συνδεσιμότητας σε τρίτες χώρες και ανακοίνωσαν κοινή δέσμη μέτρων στήριξης για την Τυνησία. Αυτό προστίθεται στην υλοποίηση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κόστα Ρίκα, την Τζαμάικα, την Κένυα και τις Φιλιππίνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επόμενα βήματα

Οι ευρείς καρποί του έργου του ΣΕΤ από την έναρξή του το 2021 επιβεβαιώνουν την αξία αυτού του διατλαντικού φόρουμ πολιτικής και οι κύριοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι εργασίες αυτές. Ως εκ τούτου, καθώς και οι δύο πλευρές εισέρχονται στις αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες τους, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα εξετάσουν τα διδάγματα που έχουν αντληθεί μέχρι στιγμής και τους πιθανούς τρόπους για την επίτευξη προόδου.

Εν τω μεταξύ, οι τεχνικές εργασίες στο πλαίσιο του ΣΕΤ θα συνεχιστούν. Με βάση τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τη συνεργασία μας μέχρι σήμερα, σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το υπόλοιπο του 2024 για να συνεργαστούμε με τα ενδιαφερόμενα μέρη της ΕΕ και των ΗΠΑ για να συγκεντρώσουμε τις απόψεις τους σχετικά με το μέλλον του ΣΕΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορικό

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ δρομολόγησαν το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC) κατά τη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου 2021. Έχει χρησιμεύσει ως φόρουμ για τη συζήτηση και τον συντονισμό βασικών εμπορικών και τεχνολογικών ζητημάτων, καθώς και για την εμβάθυνση της διατλαντικής συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η εναρκτήρια υπουργική σύνοδος του ΣΕΤ πραγματοποιήθηκε στο Πίτσμπουργκ στις 29 Σεπτεμβρίου 2021.

Μετά τη συνεδρίαση αυτή, συγκροτήθηκαν δέκα ομάδες εργασίας που καλύπτουν θέματα όπως τα τεχνολογικά πρότυπα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, οι έλεγχοι των εξαγωγών και οι προκλήσεις του παγκόσμιου εμπορίου. Ακολούθησε δεύτερη συνεδρίαση στο Παρίσι στις 16 Μαΐου 2022, τρίτη συνεδρίαση στο Park, Maryland, τον Δεκέμβριο του 2022, τέταρτη συνεδρίαση στη Luleå της Σουηδίας τον Μάιο του 2023 και πέμπτη συνάντηση στην Ουάσιγκτον τον Ιανουάριο του 2024.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ παραμένουν σημαντικοί γεωπολιτικοί και εμπορικοί εταίροι. Το διμερές εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με πάνω από 1.6 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2023 και με διμερή επενδυτικά αποθέματα που υπερβαίνουν τα 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: