Υπό κατάληψη παραμένει το Πολυτεχνείο – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Υπό κατάληψη παραμένει το Πολυτεχνείο – Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Από το πρωί της Τετάρτης ομάδα αντιεξουσιαστών έχει αποκλείσει όλο το κτίριο, καθώς και την περίμετρο στις οδούς Πατησίων και Στουρνάρη.

Υπό κατάληψη συνεχίζει να τελεί το Πολυτεχνείο, καθώς από το πρωί της Τετάρτης ομάδα αντιεξουσιαστών έχει αποκλείσει όλο το κτίριο, καθώς και την περίμετρο στις οδούς Πατησίων και Στουρνάρη.

Σε ανακοίνωση τους, που αναρτήθηκε σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το πρωί της Πέμπτης, ενημερώνουν ότι η κατάληψη συνεχίζεται και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν. Παράλληλα, επισημαίνουν «για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας, ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκεται στον “αέρα”» καθώς επίσης ότι το Πολυτεχνείο θα είναι ανοιχτό «για καθέναν που βρίσκει στη μνήμη του Νοέμβρη την οργή της ανάγκης σήμερα».

Η ανακοίνωση ανήκει στη φοιτητική παράταξη «Μπλόκο», που έχει πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και αποτυπώνει την αμηχανία της κυβέρνησης στη διαχείριση της κατάληψης του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου παρά τις προσπάθειες και την επικοινωνία που είχαν για το θέμα η ηγεσία του ιδρύματος με τους υπουργούς Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

Η ηγεσία του ΕΜΠ, η Επιτροπή Εορτασμού της 17 Νοεμβρίου, αλλά και οι πολιτικοί αρμόδιοι ήλπιζαν ότι οι αναρχικοί θα αποχωρήσουν, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταληψίες, που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα παρακολούθησαν μαθήματα σαμποτάζ και εξέγερσης χθες, συγκέντρωναν ρόπαλα, πέτρες και μπουκάλια για την κατασκευή μολότοφ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για σύγκρουση με την αστυνομία. Επιπλέον, προχώρησαν στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» με οδοφράγματα εντός του ΕΜΠ, προκειμένου να μη συλληφθούν σε περίπτωση εφόδου της ΕΛ.ΑΣ. στο εσωτερικό του κτιρίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Επιτροπή Εορτασμού ανακοίνωσε ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη, και όχι με μέσα καταστολής».

Σημειώνεται ότι χθες το απόγευμα αναρχικοί – μέλη της συνέλευσης αλληλεγγύης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου (συνελήφθη για την αποστολή τρομο-δεμάτων σε ξένους αξιωματούχους και τον Λουκά Παπαδήμο) έκαναν κατάληψη στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ακαδημίας.

«Πολεμική» ατμόσφαιρα, σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ

Την ίδια στιγμή, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας υπό το φόβο επεισοδίων την ημέρα εορτασμού της 44ης επετείου του Πολυτεχνείου. Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στο πλαίσιο του γιγαντιαίου σχεδίου με το κωδικό όνομα «Πολυτεχνείο 2017» και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνδρες της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος.

Παράλληλα, όλη η δύναμη της Αττικής είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενώ υπάρχει ειδικό σχέδιο που αφορά τη Βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος. Οι κυκλοφοριακές αυτές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κατά την ημέρα διεξαγωγής της πορείας, οπότε θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.