«Καμία χαλάρωση» το μήνυμα Σαμαρά

«Καμία χαλάρωση» το μήνυμα Σαμαρά

Συνεδριάζει το απόγευμα το υπουργικό συμβούλιο – «Ξορκίζει» τις πρόωρες εκλογές η κυβέρνηση. 

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18:30 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να αναμένεται να προχωρήσει σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης στη χώρα. Το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Σαμαράς είναι δεν επιτρέπεται χαλάρωση, τώρα που η χώρα βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης, ενώ επίκειται και η κρίσιμη αξιολόγησης της τρόικας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται η επιλογή των αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Επίσης αναμένεται να εξεταστούν τα λάθη, οι στρεβλώσεις και οι αδικίες με τη φορολόγηση των ακινήτων, τον περίφημο ΕΝΦΙΑ. Ήδη η κυβέρνηση μέσω του αντιπροέδρου της Ευάγγελου Βενιζέλου ανακοίνωσε παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Διαβάστε σχετικά: Αναβάλλεται για ένα μήνα η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Παρά το γεγονός ότι ο νέος φόρος των ακινήτων σχεδιαζόταν επί περίπου ένα έτος, εντούτοις έγιναν πολλά λάθη και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού που έδωσε εντολή να επανέλθει η αποτίμηση των αξιών γης στα περυσινά επίπεδα για 4.000 περιοχές, όπως καθορίστηκαν στον ΦΑΠ του 2013, ώστε να διορθωθούν τα λάθη που προέκυψαν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ: Ακόμα ένας κακοσχεδιασμένος φόρος

Παράλληλα το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να απασχολήσει και το θέμα των ενστόλων, που αντιδρούν για το ασφαλιστικό τους και συγκεκριμένα για το εφάπαξ.

Στο μεταξύ από το Μαξίμου απορρίπτουν κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, επαναλαμβάνοντας σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

«Ο πρωθυπουργός δεν παίζει με τους θεσμούς και θα κινηθεί θεσμικά σεβόμενος το Σύνταγμα» είναι το μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επικρατούσα άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου , όπως αναφέρει το in.gr, είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και μετά να εξεταστούν τα διάφορα σενάρια υπό το πρίσμα και της προεδρικής εκλογής και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία βάση τα όποια σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης».

Εξάλλου πολλά κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα είναι πάρα πολύ δύσκολο, ενώ κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι θα είναι «πολιτική αυτοκτονία» αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία εντός της Βουλής για την ανάδειξη νέου Προέδρου.

Διαβάστε ακόμη: 

Σκληρή κριτική του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση

Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Δ. Σταμάτης: Η κυβέρνηση μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας