Καταστροφικές πλημμύρες στις ΗΠΑ

Καταστροφικές πλημμύρες στις ΗΠΑ

Σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση διάσωσης για την ανεύρεση εκατοντάδων αγνοουμένων στην πολιτεία του Κολοράντο.

Καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη δυτική πολιτεία του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ενώ περισσότερα από πεντακόσια άτομα αγνοούνται.

Ομάδες διάσωσης έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα και πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των εκατοντάδων αγνοουμένων, αλλά και την ασφαλή μετακίνηση των χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περί τους 350 ανθρώπους αγνοούνται μόνο στην κομητεία Λάριμερ, ενώ στη γειτονική κομητεία Μπούλντερ αγνοείται η τύχη 231 ανθρώπων.

«Είναι πιθανό να υπάρξουν περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. Με τον στρατό των εθελοντών και τα αεροπορικά μέσα υποστήριξης των επιχειρήσεων ελπίζουμε να βρούμε όλους όσοι αγνοούνται», δήλωσε στον Τύπο ο σερίφης της κομητείας Μπούλντερ, στην οποία κατοικούσαν και οι πέντε άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε το Κολοράντο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι έδωσε εντολή για την αποστολή περισσότερων διασωστών και τεχνικών μέσων για να ενισχύσουν τις τοπικές αρχές.

Οι αρχές, ωστόσο, προειδοποίησαν ότι τα συνεργεία διάσωσης θα χρειαστούν αρκετές ημέρες πριν καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στις απομακρυσμένες περιοχές, ενώ οι κατακλυσμιαίες βροχές που αναμένται να συνεχιστούν για πολλές ημέρες ακόμη, θα δυσχεράνουν σίγουρα το έργο τους. Η καταστροφή πύργων επικοινωνίας κινητής τηλεφωνίας, οι πολλές διακοπές της ηλεκτροδότησης και οι δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε χειμάρρους μετατρέπουν ήδη σε «Γολγοθά» το έργο των σωστικών συνεργείων.

Δείτε τις φωτογραφίες από την πολιτεία του Κολοράντο:

1/6

 

Τα 3 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι αποζημιώσεις για τις καλοκαιρινές πλημμύρες στην Ευρώπη
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρεία αντασφάλισης στον κόσμο, την Munich Re, το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την κεντρική Ευρώπη φέτος τον Ιούνιο μπορεί να αποδειχθεί η ακριβότερη φυσική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.

Όσο στρατιώτες, συνεργεία των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών και εθελοντές προσπαθούσαν το καλοκαίρι να ενισχύσουν τα αναχώματα άμυνας στις όχθες των ποταμών Δούναβη και Έλβα, ο λαγαριασμός ανέβαινε για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους κατοίκους. Η Munich Re  εκτιμά ότι οι οικονομικές απώλειες θα κυμανθούν συνολικά στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ στις πληγείσες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ξεπερνώντας τις ζημιές από τις προηγούμενες καταστροφικές πλημμύρες του 2002.

Από το συνολικό ποσό εκτιμάται ότι τα 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Η Munich Re δεν αποκάλυψε πόσο θα είναι το δικό της μερίδιο στις ζημιές, δηλώνοντας ότι θα ανακοινώσει τα στοιχεία μαζί με την οικονομική έκθεση για το δεύτερο τρίμηνο, στον Αύγουστο. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι το βάρος δεν θα αποτελέσει φρένο για την καταβολή μερισμάτων από τους αντασφαλιστές. Ειδικά για την Swiss Re, λέει ο Στέφαν Σούερμαν, «η φυσική καταστρφή επηρέασε μεν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, αλλά όχι και του έτους, αφού δεν σημειώθηκαν ανάλογα φαινόμενα το πρώτο τρίμηνο».

Οι κολοσσοί αντασφάλισης, όπως η Munich Re, η Swiss Re και η Hannover βοηθούν τις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν των κόστος των ζημιών, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών -πλημμύρες, σεισμοί, τυφώνες- με αντάλλαγμα ένα μέρος του ασφάλιστρου που χρεώνουν στους πελάτες τους.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η Allianz λέει ότι έχει απαιτήσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ από τις πλημμύρες και ένα μέρος του κόστους αυτού θα καλυφθεί από τους αντασφαλιστές. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το κόστος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού πολλές φορές συμπεριλαμβάνεται και το ποσό για τις μετακινήσεις πληθυσμών, τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία ή την διατάραξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το μοντέλο, για παράδειγμα, που είχε παρουσιάσει η AIR Worldwide, που ειδικεύεται στις προβλέψεις και εκτιμήσεις ζημιών, ανέβασε το κόστος μόνο στηΓερμανία στα 6 δισ.ευρώ, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Fitch το υπολόγισε στα 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Μπορούμε να ελέγξουμε τον καιρό;