Μεγάλη η απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα: Δεκάδες χιλιάδες λαού φώναξαν «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Μεγάλη η απεργιακή διαδήλωση στην Αθήνα: Δεκάδες χιλιάδες λαού φώναξαν «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το κλείσιμο του δρόμου μπροστά στα γραφεία της Hellenic Train με κλούβες και ΜΑΤ προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των διαδηλωτών.

Μια τεράστια διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024,, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια απεργιακή συγκέντρωση Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στα γραφεία της Hellenic Train στη Λ. Συγγρού.

Οι χιλιάδες των διαδηλωτών απαίτησαν «καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, αυξήσεις στους μισθούς μέτρα για την ακρίβεια που λεηλατεί το εισόδημα».

Ιδιαίτερη υπήρξε η παρουσία του Σωματείου Εργαζομένων στη «Hellenic Train» με μαύρο πανό και σύνθημα «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι».

Νωρίς το πρωί αναρτήθηκαν δύο γιγαντοπανό στο υπουργείο Ανάπτυξης και στο κτίριο του ΟΣΕ στην Καρόλου.

«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί – Να αποδοθούν ευθύνες – Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», έγραφε το πανό στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ και «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας – Stop στην ακρίβεια – Τώρα Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις μισθών» σε αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Η απεργία πέτυχε γιατί το ποτήρι ξεχείλισε στους χώρους δουλειάς» τόνισε στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας σημειώνοντας ότι είναι «σταθμός μεγάλου αγώνα και σταθμός νέας κλιμάκωσης».

«Πριν ένα χρόνο, στη διάρκεια των λαϊκών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα ύστερα από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, δώσαμε μια υπόσχεση: Ότι το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί. Ότι δε θα περάσει η συγκάλυψη που επιχειρούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας που έχουν κυβερνήσει, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς γιατί το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» πρόσθεσε και τόνισε στη συνέχεια:

«Απαιτούμε εδώ και τώρα απόδοση όλων των πολιτικών και ποινικών ευθυνών για το έγκλημα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι υπόλογη για τη μεθόδευση και το κλείσιμο άρον – άρον της εξεταστικής. Δεν θα περάσει η συγκάλυψη. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

Γιατί η ζωή μας δεν είναι κόστος. Το σύνθημα που φώναζαν στους δρόμους τα εκατομμύρια λαού μας πριν έναν χρόνο, “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” είναι αληθινό και πάντα επίκαιρο.

Το μαρτυρούν οι 178 δολοφονημένοι συνάδελφοι μας στους χώρους δουλειάς το 2023. Τραγικό ρεκόρ, κάθε 2 ημέρες ένας εργαζόμενος να αφήνει την τελευταία του πνοή στους χώρους δουλειάς γιατί τα μέτρα ασφάλειας κοστίζουν.

Το μαρτυρούν οι νεκροί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, οι τεράστιες καταστροφές που έχουν υποστεί ολόκληρες περιοχές όπως η Εύβοια, ο Έβρος και η Θεσσαλία. Περιοχές αθωράκιστες γιατί τα μέτρα πρόληψης και προστασίας κοστίζουν.

Το μαρτυρούν τα νοσοκομεία της χώρας που δουλεύουν οριακά και μόνο χάρη στην αυτοθυσία του λειψού προσωπικού τους. Η κυνική δήλωση του Υπ. Υγείας, του κ. Γεωργιάδη, ότι η υγεία του λαού “είναι ένα ρίσκο” επιβεβαιώνει ότι αυτό το σύστημα της βαρβαρότητας δεν εγγυάται να προστατεύσει ούτε το πιο στοιχειώδες, την ανθρώπινη ζωή» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Ν. Μαυροκέφαλος.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ακόμα οι: Φεράτ Τουμ, πρόεδρος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην Teleperformance, Νίκος Ντίγκος, πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού σε αποστρατεία, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Στρατιωτικών ο οποίος κατήγγειλε ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης στέλνονται παιδιά του ελληνικού λαού στο “στόμα του λύκου” καθώς απέπλευσε η φρεγάτα “ΥΔΡΑ” για την Ερυθρά Θάλασσα».

«Εμπλέκει τη χώρα μας και τον λαό της ολοένα και βαθύτερα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ερυθρά Θάλασσα και μέρα με τη μέρα επεκτείνεται. Εμπλέκει τη χώρα μας, όλους εμάς, σε μια πολεμική επιχείρηση όπου καμιά δουλειά δεν έχουμε οι Έλληνες. Καθιστά τη χώρα μας στόχο αντιποίνων. Όλους εμάς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς οι Έλληνες. Να ζούνε όλοι οι λαοί ειρηνικά θέλουμε. Να ζει ο Παλαιστινιακός λαός ειρηνικά θέλουμε. Στη γη του. Στην πατρίδα του και όχι σε νησιά-φυλακές. Ξέρουμε οι Έλληνες από προσφυγιά» πρόσθεσε και τόνισε: «Ο λαός μπορεί να ανατρέψει όλα όσα σχεδιάζονται εις βάρος μας, από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μπορούμε να υψώσουμε τείχη. Μπορούμε να χτίσουμε τη ζωή μας. Μια ζωή με αξιοπρέπεια και δουλειές με δικαιώματα και μισθούς για τα παιδιά μας. Με μέλλον».

Ο Ν. Ντίγκος είπε, τέλος ότι οι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων «θέλουμε να φωνάξουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας:

  • Να γυρίσει πίσω άμεσα η φρεγάτα “ΥΔΡΑ”.
  • Να σταματήσει η συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτικών, μέσων και υλικών, σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης οι: Πάνος Σπηλιόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ, Παύλος Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, Δημήτρης Κουτσαφτής, πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών ΟΣΕ, Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας και Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

«Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όταν ξεκίνησε η πορεία, ενώ στην κεφαλή της πορείας ήταν το πανό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που έγραφε: «Ένοχος του εγκλήματος στα Τέμπη είναι τα κέρδη τους. Οι αγώνες μας η καταδίκη τους. Προστασία της ανθρώπινης ζωής στους χώρους δουλειάς και παντού. Αυξήσεις στα μεροκάματα. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια».

Το κλείσιμο του δρόμου μπροστά στα γραφεία της Hellenic Train με κλούβες και ΜΑΤ προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία των διαδηλωτών.

«Η ύπαρξη των ΜΑΤ αποτελεί πρόκληση και προσβολή στη μνήμη των 57 νεκρών και δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι συνένοχη στο έγκλημα» τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Κάτω από την κατακραυγή των χιλιάδων διαδηλωτών και τις καταγγελίες των συνδικάτων αποχώρησαν οι κλούβες και η διαδήλωση έφτασε στην πύλη των γραφείων της «Hellenic Train».

Τη φράση «Οι ζωές μας» έγραψαν οι απεργοί στη συμβολή των οδών Συγγρού και Πετμεζά, απαντώντας και με αυτόν τον τρόπο στο δίλημμα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

«Η σημερινή απεργία των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών, των εκατοντάδων συνδικάτων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι σταθμός μεγάλου αγώνα και σταθμός νέας κλιμάκωσης.

Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο μαζικά, πιο αγωνιστικά μέσα στους χώρους δουλειάς. Ενάντια στην κυβέρνηση και την εγκληματική πολιτική που έχει χαράξει μαζί με την εργοδοσία. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή των εργαζομένων στην απεργία 17 Απρίλη, αλλά και στην απεργία της Πρωτομαγιάς.» υπογράμμισαν, τέλος, οι χιλιάδες των διαδηλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ