MomCycle: Το πρώτο marketplace για γονείς που προάγει την κυκλική οικονομία

MomCycle: Το πρώτο marketplace για γονείς που προάγει την κυκλική οικονομία
Η Ιλεάνα Ισμυρίδη και η Νίκη Λαλιώτη δίνουν τη δική τους λύση στην υπερκατανάλωση πόρων, οικονομικών και φυσικών, που προκύπτει μέσα από τη βιομηχανία βρεφικών και παιδικών ειδών.

Συμμαθήτριες και φίλες από τα παιδικά τους χρόνια, είχαν παράλληλες πορείες και πάντα μοιράζονταν σκέψεις και δημιουργικές ανησυχίες. Δουλέψαν πολύ, εκτέθηκαν σε διαφορετικά περιβάλλοντα δοκιμάστηκαν σε συνθήκες κρίσης και μεγάλες αλλαγές. Η Ιλεάνα Ισμυρίδη και η Νίκη Λαλιώτη αποφάσισαν να ενώσουν τις γνώσεις, την εμπειρία και, πάνω από όλα, την όρεξή τους, και να δημιουργήσουν το MomCycle, το πρώτο marketplace μεταπώλησης ειδών στην Ελλάδα, αφιερωμένο στους γονείς. «Δεν διστάσαμε να ψάξουμε, να τολμήσουμε, να πορευτούμε πέρα από τις βεβαιότητές μας. Το επαγγελματικό μας background στην επικοινωνία και στο marketing, οι προσωπικές μας εμπειρίες και τα ερεθίσματά μας από την επαφή μας με τις αγορές του εξωτερικού διαμόρφωσαν την καινοτομία του MomCycle που θα έδινε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί πολλούς γονείς» αναφέρουν στο Fortune.

Το MomCycle είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι γονείς μπορούν να πουλήσουν βρεφικά και παιδικά προϊόντα που δεν χρειάζονται και να αγοράσουν τις αγαπημένες τους επωνυμίες με πολύ μεγάλη έκπτωση. Πρόκειται για μια πλατφόρμα premium χαρακτήρα, με προκαθορισμένο τρόπο έγκρισης και δημοσίευσης των προϊόντων, όπου κάθε συναλλαγή πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια μέσω της συνεργασίας του MomCycle με την Everypay, ενώ προσφέρεται η δυνατότητα μιας απρόσκοπτης διαδικασίας αποστολής μέσω συνεργατών που εξασφαλίζουν πανελλαδική κάλυψη.

Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από την προσωπική εμπειρία της Ιλεάνας και της Νίκης όταν έγιναν μητέρες. «Κάθε γονιός αντιμετωπίζει ένα κοινό πρόβλημα: η γέννηση του μωρού συνεπάγεται έναν καταιγιστικό κόσμο εξοπλισμού για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες του. Ανάγκες που αλλάζουν ταχύτατα, οπότε ο χρόνος χρήσης τους είναι σύντομος και το κόστος αγοράς τους υψηλό. Μέσα από το Momcycle φέρνουμε τη λύση σε αυτή την κατάσταση προσφέροντας μια απλή και εύκολη εμπειρία e-commerce, ώστε οι γονείς να δίνουν νέα ζωή σε πράγματα που δεν χρησιμοποιούν κερδίζοντας χώρο και χρήματα, αγοράζοντας παράλληλα τα ποιοτικά προϊόντα που επιθυμούν για τα παιδιά τους σε τιμές-ευκαιρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νίκη.

«Στην ουσία προσφέρουμε στους γονείς ένα νέο, πιο οικολογικό και βιώσιμο τρόπο κατανάλωσης που απαντά αποτελεσματικά στην υπερκατανάλωση πόρων, οικονομικών και φυσικών, που προκύπτει μέσα από τη βιομηχανία παιδικών και βρεφικών ειδών», συμπληρώνει η Ιλεάνα.
Πράγματι, η αγορά μεταπώλησης αναπτύσσεται θεαματικά στο εξωτερικό, εξαπλώνεται γρήγορα ως νοοτροπία, με τις νεότερες γενιές να το θεωρούν αυτονόητη επιλογή. Όπως επισημαίνει η Νίκη, φαίνεται πως το «στίγμα» της αγοράς μεταχειρισμένων φθίνει, γιατί πλέον μας ενδιαφέρει περισσότερο να κάνουμε «έξυπνες», συνειδητές, ποιοτικές επιλογές, από το να καταναλώνουμε άσκοπα και άκριτα ό,τι κυκλοφορεί. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η στρατηγική του Momcycle.

Πώς ακριβώς λειτουργεί το Momcycle

Η διαδικασία για να πουλήσει κανείς τα βρεφικά και παιδικά προϊόντα που δεν χρειάζεται μέσω του MomCycle είναι απλή και εύκολη. Αρχικά, ο χρήστης επιλέγει την κατηγορία, τη μάρκα, την κατάσταση και άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος από προκαθορισμένα μενού, και ανεβάζει μερικές φωτογραφίες του.

Στη συνέχεια, ο πωλητής καθορίζει την τιμή του προϊόντος, βλέποντας με τον αυτόματο υπολογιστή τιμής της πλατφόρμας πόσα χρήματα θα λάβει αφαιρώντας την προμήθεια του MomCycle. Το προϊόν ελέγχεται και δημοσιεύεται στην πλατφόρμα μέσα σε λίγες ώρες. Όταν πουληθεί ένα προϊόν, ο πωλητής ορίζει το ραντεβού παραλαβής μέσα από την πλατφόρμα με τον συνεργάτη της MomCycle στις ταχυμεταφορές και το προϊόν του παραδίδεται χωρίς επιβάρυνση κόστους αποστολής. Μόλις ο αγοραστής παραλάβει το προϊόν, ο πωλητής λαμβάνει τα χρήματά του στον τραπεζικό του λογαριασμό. Στο MomCycle αγοράζει κανείς όπως θα αγόραζε σε ένα οποιοδήποτε καλό e-shop. Πληρώνει με την κάρτα του στο checkout χωρίς να έρθει σε επαφή με τον πωλητή και ενημερώνεται για την πορεία της παραγγελίας του. Μερικά στοιχεία που διαφοροποιούν το MomCycle είναι πως έχουν σχεδιαστεί ειδικές λειτουργίες, όπως η δυνατότητα προσφοράς καλύτερης τιμής από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και αντιπροσφοράς από τον πωλητή, καθώς και η δυνατότητα ερώτησης, αν χρειαστεί κάποιος μια διευκρίνιση σχετικά με ένα προϊόν.

«Βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής μας ιδέας είναι ότι οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν ως πωλητές και να γίνουν αγοραστές, και το αντίστροφο, βρίσκοντας έτσι λόγο να επιστρέφουν στην πλατφόρμα» αναφέρει η Ιλεάνα.

Κάτι παραπάνω από ένα διαδικτυακό marketplace

Για την Ιλεάνα και τη Νίκη το γραμμικό μοντέλο «παράγωκαταναλώνωπετάω» είναι αποδεδειγμένα καταστροφικό. «Η κυκλική οικονομία προϋποθέτει συστημικές αλλαγές και συνεργασίες μεταξύ όλων των βιομηχανιών. Η αυξητική τάση της αγοράς μεταπώλησης δεν είναι όμως ένα εφήμερο πυροτέχνημα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της MomCycle, η συγκεκριμένη αγορά θα αναπτυχθεί 11 φορές πιο γρήγορα από την πρωτογενή αγορά μέχρι το 2025, ενώ η αποτίμησή της αυξάνεται διαρκώς. Μόνο το κομμάτι της δευτερογενούς αγοράς μόδας αποτιμάται σήμερα στα 130 δισ. δολάρια. Η Αμερική είναι η μεγαλύτερη αγορά και η Ευρώπη ακολουθεί δυναμικά, με τον ηγετικό παίκτη στην αγορά πολυτελών μεταχειρισμένων να είναι το γαλλικό Vestiaire Collective που αποτιμάται στα 1,7 δισ. δολάρια, έχοντας προσελκύσει επενδύσεις από την SoftBank, μέχρι τον πολυτελή Όμιλο Kering, που στο portfolio του συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι επωνυμίες Gucci, Bottega Veneta και Saint Laurent.

Στο πλαίσιο αυτό, το MomCycle αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο στα χέρια των γονέων, οι οποίοι θέλουν να υιοθετήσουν έμπρακτα την κυκλική οικονομία, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής των πραγμάτων που έχουν, καταναλώνοντας πιο υπεύθυνα και σωστά και μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, έχοντας παράλληλα σημαντικό οικονομικό όφελος.

Αυτήν τη στιγμή το MomCycle απευθύνεται σε γονείς σε όλη την Ελλάδα και η προϊοντική του γκάμα ανανεώνεται καθημερινά, με την υψηλότερη ζήτηση να εμφανίζουν οι κατηγορίες της μόδας, βόλτας και βρεφανάπτυξης.

«Δεν χωράνε δισταγμοί στην αλλαγή»

«Είναι τόσο πολλοί οι ρόλοι που καλύπτουμε οι γυναίκες, που συχνά κάνουμε πίσω στα επιχειρηματικά μας βήματα. Δεν ρισκάρουμε και προτιμάμε τις ασφαλείς επιλογές. Παρότι το MomCycle είναι μια επιχειρηματική ιδέα που προέκυψε από τις δικές μας ανάγκες και ανησυχίες, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να τολμήσουμε, να δοκιμάσουμε, να πιεστούμε πολύ για να καταφέρουμε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε» επισημαίνει η Νίκη.

«Τα παιδιά μας είναι πλέον πρεσβευτές του MomCycle, δείχνουν στους φίλους τους τι τους αγοράσαμε από εκεί  και διαλέγουν ποια πράγματα δεν χρειάζονται πια για να τα πουλήσουμε. «Teach them young» είναι η συμβουλή μας, και χαιρόμαστε πάρα πολύ που γονείς απ’ όλη την Ελλάδα έχουν την ίδια αντίληψη, αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση για ένα καλύτερο αύριο», συμπληρώνει η Ιλεάνα.

Έχοντας αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις, αυτό που μοιράζονται οι ίδιες με άλλες γυναίκες είναι να μην αποθαρρύνονται από τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις και να μην διστάζουν να κάνουν αλλαγές και στροφές αντί για σταθερά βήματα.

«Η διαδρομή δεν είναι ποτέ ομαλή, ας την κάνουμε συναρπαστική», συμφωνούν και οι δύο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη αγορά για το MomCycle, με στόχο την ανάπτυξη εμπορικής στρατηγικής και ενεργειών marketing. Τα επόμενα βήματα είναι ο εμπλουτισμός των επαγγελματιών πωλητών που πωλούν καινούργια προϊόντα σε τιμές outlet και το λανσάρισμα του blog MomReads που θα διαθέτει πρωτογενές περιεχόμενο με στόχο τη δημιουργία μιας ενεργής κοινότητας γονέων. Παράλληλα, η εταιρεία δουλεύει με την ομάδα των developers πάνω στη βελτιστοποίηση τεχνικών εργαλείων για την προσθήκη νέων επιλογών στην πλατφόρμα.

Τα επόμενα επιχειρηματικά σχέδια του MomCycle περιλαμβάνουν την επέκταση σε δύο αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης, όπου θα αναπτυχθούν τοπικές εκδόσεις της πλατφόρμας στην γλώσσα τους, με ανάλογες προϊοντικές προσφορές. «Στοχεύουμε το MomCycle να γίνει σημείο αναφοράς στην αγορά μεταπώλησης, ένα ελληνικό success story με διεθνή απήχηση», καταλήγουν η Ιλεάνα και η Νίκη.

WHO IS WHO

Ιλεάνα Ισμυρίδη, Co-founder, Business Development

Ιλεάνα Ισμυρίδη, με σπουδές σε Βsc Business Management στο πανεπιστήμιο Kings, University of London, και MS Public Relations στο Boston University, έχει δουλέψει από το 2004 στον χώρο της επικοινωνίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της σε διεθνείς εταιρείες δημοσίων σχέσεων και στη συνέχεια ίδρυσε τη δική της, μέσω της οποίας συνεργάστηκε με εταιρείες από τον χώρο της μόδας και του τουρισμού. Το 2015 ίδρυσε το Pop Up Project, μια πλατφόρμα ανάδειξης Ελλήνων σχεδιαστών και ελληνικών brands, μέσα από επιτυχημένα offline και online εμπορικά Pop Up events, που έχουν εξελιχθεί σε θεσμό.

Νίκη Λαλιώτη, Co-founder, Strategy & Communications

Η Νίκη Λαλιώτη έχει σπουδάσει Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κατέχει ΜΑ στην Επικοινωνία από το New York University. Εργάστηκε για δέκα χρόνια σε εταιρείες branding, στρατηγικής και δημοσίων σχέσεων με εξειδίκευση στο CSR και στο Crisis Management, ενώ από το 2013 έχει αναλάβει τη διεύθυνση Marketing & Communications του fine jewelry brand Nikos Koulis, κατακτώντας παρουσία σε 12 χώρες, διεθνή προβολή και αναγνωρισιμότητα και κορυφαίες διακρίσεις, αλλά και μια στρατηγική τοποθέτηση στα κορυφαία brands στο διεθνές luxury industry.

*Φωτογραφίες: Νικόλας Μάστορας

**Το άρθρο δημοσιεύεται στο νέο Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα