Moody’s: Στην VW το 26% των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη – Παραμένει μεγάλη η εξάρτηση από την Κίνα

Moody’s: Στην VW το 26% των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη – Παραμένει μεγάλη η εξάρτηση από την Κίνα
(211028) -- RISHON LEZION, Oct. 28, 2021 (Xinhua) -- An Israeli car company worker shows an electric car made by Chinese automaker Skyworth Auto in Rishon Lezion, Israel, Oct. 27, 2021. Chinese automaker Skyworth Auto, the electric car division of tech giant Skyworth Group, has begun selling electric cars in Israel through the Israeli dealership Caduri Group, both companies said on Monday. (Photo by Gil Cohen Magen/Xinhua) (Photo by GIL COHEN MAGEN / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Το συνολικό μερίδιο της Tesla στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε τον Αύγουστο του 2023 σε ετήσια βάση.

Η Volkswagen διατηρεί με σημαντική διαφορά την πρωτιά για τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην Ευρώπη, με την Moody’s να υπογραμμίζει πως η εξάρτηση των EV από αγορές της Ασίας και κυρίως της Κίνας θα συνεχίσει να είναι μεγάλη μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Σε ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, καταγράφεται το μερίδιο των εταιρειών στην ηλεκτροκίνηση της Ευρώπης, με την VW να έχει το 26,3% των συνολικών πωλήσεων, με βάση στοιχεία του Αυγούστου του 2023. Ακολουθεί η Stellantis με 18,3% επί της συνολικής αγορές και έπεται στην τρίτη θέση η Renault με 10,9%.

Η Moody’s καταγράφει πως οι πολυτελείς μάρκες συμπεριλαμβανομένων της Mercedes, της BMW και της Volkswagen, πωλούν περίπου το ένα τρίτο των EV τους στην Κίνα. Αυτή η εξάρτηση μπορεί να εκθέσει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες σε πιθανά αντίποινα για την έρευνα της ΕΕ σχετικά με τις κινεζικές επιδοτήσεις παραγωγής ή άλλα πιθανά προστατευτικά μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα στην Ευρώπη αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς το τελευταίο έτος, αν και τα ηλεκτρικά οχήματα που παράγονται στην Κίνα εξακολουθούν να αποτελούν μικρό μέρος των νέων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων».

Για την Tesla, η Moody’s υποστηρίζει πως τα EV της εταιρείας του Έλον Μασκ που παράγονται στην Κίνα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς (το συνολικό μερίδιο της Tesla στην Ευρώπη υπερδιπλασιάστηκε τον Αύγουστο του 2023 σε ετήσια βάση), ενώ τα κινεζικά EV κατέχουν λιγότερο από 1% της αγοράς το καθένα.

Σημαντική η εξάρτηση από την Κίνα

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κατέχουν ηγετική θέση σε χωρητικότητα μπαταριών που έχει ανακοινωθεί, κατασκευάζεται ή εξασφαλίζεται για τα EV τους, σημειώνει ο οίκος.

Ωστόσο, προσθέτει πως «επί του παρόντος, το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας μπαταριών EV προέρχεται από την Κίνα (και τη Νότια Κορέα), και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα είναι αυτάρκεις σε μπαταρίες μέχρι το 2030 περίπου, μέχρι να αυξηθεί η νέα παραγωγική ικανότητα τους».

Η Moody’s προσθέτει πως η «η υψηλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα, καθιστά την ασιατική χώρα τη μεγαλύτερη αγορά για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1/3 των πωλήσεων των high-end εμπορικών σημάτων τους. Το μερίδιο αυτό θα μειωθεί σταδιακά καθώς θα αυξάνεται η διείσδυση των EV σε άλλες αγορές, αλλά, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι κατασκευαστές πολυτελών EV της Ευρώπης θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τις πωλήσεις στην Κίνα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: