Νεκροί δύο όμηροι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Ο Αμερικανός φωτορεπόρτερ Λουκ Σόμερς κι ο Νοτιοαφρικανός Πιερ Κορκί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής απελευθέρωσής τους.

Οι μαχητές της Αλ Κάιντα σκότωσαν τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Λουκ Σόμερς και τον Νοτιοαφρικανό Πιερ Κορκί κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης τους στην Υεμένη, επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν απόλυτα δικαιολογημένη.

«Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις διεξήγαγαν μία επιχείρηση στην Υεμένη προκειμένου να απελευθερώσουν έναν Αμερικανό πολίτη, τον Λουκ Σόμερς, και όλους τους υπόλοιπους πολίτες ξένων χωρών που κρατούνταν όμηροι μαζί του από τους τρομοκράτες της οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (Aqpa). Όμως ο Σόμερρς και ένας άλλος όμηρος που δεν ήταν Αμερικανός υπήκοος και που κρατούνταν αιχμάλωτος μαζί με εκείνον εκτελέστηκαν από τους τρομοκράτες της Aqpa κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης» τόνισε σε ένα δελτίο τύπου ο Χέιγκελ που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

«Υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι να πιστεύουμε ότι η ζωή του Σόμερς διέτρεχε άμεσο κίνδυνο» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός από την Καμπούλ.

«Έχουμε ενημερωθεί για το γεγονός ότι οι Αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν αυτή τη στιγμή στην κατοχή τους τη σορό του Κορκί. Θα προβούμε στις απαραίτητες διαδικασίες μαζί τους και με την κυβέρνηση της Υεμένης προκειμένου να διασφαλίσουμε τον επαναπατρισμό της σορού του Πιερ στη Νότια Αφρική» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Κγουέτε στον τηλεοπτικό σταθμό ENCA.

Ο Πιερ Κορκί, ένας δάσκαλος που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και προερχόταν από το Μπλομφοντέιν, στην κεντρική Νότια Αφρική, είχε απηχθεί την 27η Μαΐου του 2013, την ίδια περίοδο με τη σύζυγό του Γιολάντ. Η γυναίκα είχε αφεθεί ελεύθερη την 10η Ιανουαρίου του 2014.

Οι απαγωγείς του, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, ζητούσαν ως λύτρα το ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για την απελευθέρωσή του όμως πρόσφατα εξέταζαν το ενδεχόμενο να μειώσουν τις απαιτήσεις τους. Η μη κυβερνητική οργάνωση είχε αναλάβει να διαπραγματευτεί τους όρους απελευθέρωσής του.

«Η Γιολάντ και η οικογένειά του είναι ακόμα πιο συντετριμμένοι σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο καθώς γνώριζαν ότι ο Πιερ θα απελευθερωνόταν αύριο (Κυριακή) από την Αλ Κάιντα» επιβεβαίωσε η Gift of Gavers.

Την εντολή της επιχείρησης έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα
O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τη «βάρβαρη δολοφονία» από την Αλ Κάιντα του Αμερικανού ομήρου Λουκ Σόμερς.

«Εκ μέρους των Αμερικανών πολιτών, εκφράζω τα βαθύτατα συλληπητήριά μου στην οικογένεια του Λουκ και στους αγαπημένους του» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου.

«Όπως αυτή και οι προηγούμενες επιχειρήσεις απελευθέρωσης ομήρων αποδεικνύουν, οι ΗΠΑ δεν φείδονται προσπαθειών προκειμένου να χρησιμοποιήσουν όλες τις στρατιωτικές, διπλωματικές και εκείνες των μυστικών υπηρεσιών ικανότητές τους με στόχο να φέρουν τους Αμερικανούς πίσω στην πατρίδα τους με ασφάλεια, οπουδήποτε και αν βρίσκονται».

«Και οι τρομοκράτες που προσπαθούν να βλάψουν τους πολίτες μας θα νιώσουν το μακρύ χέρι της αμερικανικής Δικαιοσύνης» τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι εκείνος έδωσε την εντολή για την επιχείρηση της Παρασκευής με στόχο την απελευθέρωση του Σόμερς και άλλων ομήρων που κρατούνταν στην ίδια τοποθεσία. Τόνισε άλλωστε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν κάθε μέσο που διέθεταν προκειμένου να διασφαλίσουν την απελευθέρωση του Σόμερς αφότου αιχμαλωτίστηκε πριν από 15 μήνες.

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε επιπλέον την κυβέρνηση της Υεμένης για την στήριξη που παρείχε.

«Ο Λουκ ήταν ένας φωτοειδησεογράφος που ήθελε μέσα από τις φωτογραφίες του να μεταφέρει τη ζωή των κατοίκων της Υεμένης στον έξω κόσμο» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Η άκαρδη περιφρόνηση της ζωής του Λουκ αποτελεί πρόσθετη απόδειξη της βαθιάς αχρειότητας της οργάνωσης Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου και έναν πρόσθετο λόγο του γιατί ο κόσμος δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ να αναζητά τρόπους να καταστείλει τη σατανική της ιδεολογία» επισήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters