Ο 13ος μισθός δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Ο 13ος μισθός δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

«Κλιμάκωση» αμοιβών ανάλογα με την απόδοση των υπαλλήλων εξετάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε την επαναφορά του 13ου μισθού στο Δημόσιο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha. «Δεν είναι ακριβές ότι επανέρχεται ο 13ος μισθός στο Δημόσιο. Συζητάμε να μπορούμε να έχουμε στοχευμένη σύνδεση της παραγωγικότητας με μία μισθολογική επιβράβευση» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης διέψευσε τα σενάρια ότι οι «μη αποδοτικοί» δημόσιοι θα απολυθούν ή θα μένουν απλήρωτοι. «Είναι τελείως διαφορετικό να λέμε ότι αυτός που επιτυγχάνει τους στόχους θα έχει μια επιβράβευση και ότι αυτός που δεν τους πετυχαίνει θα κόβεται ο μισθός του. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι όσοι θα αξιολογηθούν στο 15% θα απολυθούν ή θα χάσουν τον μισθό τους. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά».

Το νέο μισθολόγιο το οποίο θα ισχύσει, βάσει Μνημονίου, από τον Ιανουάριο του 2015, προβλέπει ότι οι άριστοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές από τους όχι και τόσο αποδοτικούς υπαλλήλους, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί η «κλίμακα».

Για αυτό το λόγο έχει συσταθεί ειδική ομάδα από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να εντοπιστεί η «κλιμάκωση» των αμοιβών ανάλογα με την αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως το «μπόνους» που θα δοθεί στους «άριστους» θα είναι μάλλον «μικρό» δεδομένης και της δημοσιονομικής συγκυρίας, ενώ η επιπλέον ανταμοιβή των αποδοτικών αναμένεται να προέλθει από μείωση των μισθών των «μη αποδοτικών».

Στο θέμα έχει αναφερθεί επανειλημμένως ο κ. Μητσοτάκης. «Θα υπάρξουν στοχευμένες μειώσεις σε μισθούς προκειμένου να επιβραβευθούν οικονομικά οι πιο παραγωγικοί. Εάν θέλουμε να δώσουμε πριμ παραγωγικότητας στους καλύτερους, οι πόροι θα πρέπει να προκύψουν από στοχευμένες μειώσεις σε κάποιους άλλους», είχε διευκρινίσει ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν θα υπάρξει οριζόντια μείωση της συνολικής μισθολογικής δαπάνης».

Διαβάστε ακόμη: 

Συνδέουν το ΕΣΠΑ με την τήρηση του Μνημονίου!

Η Ελλάδα θα ξαναβγεί σύντομα στις αγορές