O φάκελος Volkswagen ανοίγει και στην Ελλάδα

O φάκελος Volkswagen ανοίγει και στην Ελλάδα
Volkswagen's logo is seen at its dealer shop in Beijing, China, October 1, 2015. China has halved sales tax on small cars to revive growth in the world's biggest automobile market, a move likely to provide a limited boost to carmakers including Volkswagen AG, the company embroiled in a global diesel emissions scandal. REUTERS/Kim Kyung-Hoon - RTS2ISV

Προκαταρκτική εξέταση για το σκάνδαλο διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος.

Ανοίγει ο φάκελος για το σκάνδαλο της Volkswagen και στην Ελλάδα. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση «για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε σχέση με οχήματα που εισήχθησαν και τέθηκαν σε κυκλοφορία φέροντας λογισμικό που παραποιεί τις καταγραφόμενες τιμές ρύπων».

Όπως είχε ανακοινώσει η Kosmocar, αποκλειστικός εισαγωγέας της εταιρείας στην Ελλάδα, στην χώρα μας τα επίμαχα οχήματα, με το «πειραγμένο» λογισμικό ανέρχονται σε συνολικά 9.119 (Volkswagen και Audi).

Συγκεκριμένα, από τα ήδη κυκλοφορούντα οχήματα στην Ελλάδα επηρεάζονται 6.362 Επιβατικά οχήματα Volkswagen, 1.875 οχήματα Audi και 882

Επαγγελματικά οχήματα Volkswagen. Αυτά τα οχήματα, συγκεκριμένων μοντέλων και ετών κατασκευής, είναι εξοπλισμένα αποκλειστικά με πετρελαιοκινητήρες του τύπου EA 189. Όπως τονίζει η εταιρεία, τα αυτοκίνητα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση.

Σύμφωνα με την εισαγωγική εταιρεία, από το σκάνδαλο δεν επηρεάζονται τα καινούργια οχήματα με κινητήρες EU6, τα οχήματα παραμένουν τεχνικά ασφαλή και κατάλληλα για χρήση ενώ οι τεχνικές λύσεις βρίσκονται υπό επεξεργασία και θα παρουσιαστούν εντός Οκτωβρίου.

Στην ανακοίνωσή της, η Volkswagen AG έκανε ειδική αναφορά στις προσεχείς ενέργειες που αφορούν στην ενημέρωση των κατόχων και στην αποκατάσταση των τιμών εκπομπής ρύπων για όσα πετρελαιοκίνητα οχήματα επηρεάζονται.