Οδηγός ενός Tesla Model S συνελήφθη κοιμώμενος και μεθυσμένος ενώ είχε ενεργοποιήσει τη λειτουργία αυτόματου πιλότου

Οι αστυνομικοί χρειάστηκαν επτά λεπτά για να «ξεγελάσουν» το σύστημα αυτόματου πιλότου της Tesla και να καταφέρουν εν τέλει να το σταματήσουν.

Aστυνομικοί της California Highway Patrol παρατήρησαν ένα Tesla Model S να κινείται στον αυτοκινητόδρομο 101, ενώ ο οδηγός του απολάμβανε τον ύπνο του στο τιμόνι του. Ο 45χρονος οδηγός, Alexander Samek, όχι μόνο κοιμόνταν, αλλά βρίσκονταν και υπό την επήρεια μέθης.

Το σύστημα Autopilot της Tesla είναι αρκετά εξελιγμένο, ωστόσο δεν είναι απόλυτα αυτόνομο, οπότε ο οδηγός του οχήματος θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να διατηρεί τις αισθήσεις του. Ο Samek υπό την επήρεια μέθης αποφάσισε να εμπιστευτεί το σύστημα αυτόματου πιλότου για να φτάσει με ασφάλεια σπίτι του, ωστόσο κατά την διάρκεια της διαδρομής αποκοιμήθηκε.

Το πρόβλημα που προέκυψε ήταν ότι από τη στιγμή που ο οδηγός του Tesla Model S κοιμόνταν δεν άκουγε τις υποδείξεις των αστυνομικών για να σταματήσει το όχημα. Οι αστυνομικοί λοιπόν έπρεπε να βρουν έναν τρόπο για να καταφέρουν να ξεγελάσουν το σύστημα αυτόματου πιλότου. Αρχικά καθυστέρησαν την κυκλοφορία πίσω από το όχημα και στη συνέχεια ένα περιπολικό προπορεύτηκε του οχήματος, ενώ ένα δεύτερο άρχισε να το ακολουθεί από πίσω. Με τον τρόπο αυτό το Autopilot system ξεγελάστηκε και νομίζοντας ότι το όχημα βρίσκεται εν μέσω μποτιλιαρίσματος ελάττωσε την ταχύτητά του, σταματώντας εν τέλει στην μέση του αυτοκινητόδρομου.

Καθ’ όλη την διάρκεια της καταδίωξης ο 45χρονος κοιμόνταν στο τιμόνι του και μάλιστα οι αστυνομικοί χρειάστηκε να χτυπήσουν αρκετές φορές την πόρτα του για να καταφέρουν να τον ξυπνήσουν. Στη συνέχεια τον υπέβαλαν σε αλκοτέστ και αφού τα αποτελέσματα της εξέτασης ήταν θετικά τον συνέλαβαν.

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Samek οδήγησε υπό την επήρεια μέθης, τότε θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών και χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.000 δολαρίων, ενώ είναι πιθανό να ανακληθεί και η άδεια οδήγησής του για έξι μήνες. Από τη στιγμή βέβαια που ο 45χρονος οδηγούσε ενώ κοιμόνταν αναμένεται να του απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες.