Ολοκληρώθηκε η πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Ολοκληρώθηκε η πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου
Γενική άποψη από την πορεία για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 στην Αθήνα, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώνονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, εξελίχθηκε σε ειρηνικό κλίμα με συνθήματα και πανό κατά του φασισμού.

Ωστόσο, επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη περίπου 100 κουκουλοφόροι βγήκαν από το υπό κατάληψη κτίριο Γκίνη του Ιδρύματος και πετούν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες και ξύλα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πετούν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.

Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου η κεφαλή της πορείας έφτασε στις 6.30 μ.μ. Της πορείας ηγήθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, επίσης, κατά των μνημονίων, του Ερντογάν, του ιμπεριαλισμού.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν τη σημαία και διαλύθηκαν.

Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».

Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οπότε αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.

Εκδήλωση μνήμης

Οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων απότισαν το δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας.

«Μια μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μια πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, υπογράμμισε ότι «στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία».

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποίησε η Ολομέλεια της Βουλής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Το πρωί ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο. Για το θέμα της κατάληψης συνεδρίασε και η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Επίσης, το πρωί σημειώθηκε μικρή ένταση στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας. Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες και άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί, οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ