Ποιοι γλιτώνουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα για τις αποδείξεις

Ποιοι γλιτώνουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα για τις αποδείξεις

Παρά την αλλαγή στα πρόστιμα που προβλέπει η τροπολογία Τσακαλώτου–Αλεξιάδη, υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις που μπορούν να αποφύγουν τις βαριές κυρώσεις.

Τα «τσουχτερά» πρόστιμα  για τη μη έκδοση αποδείξεων μπορούν να αποφύγουν όσοι δεν υπάγονται σε ΦΠΑ, παρά την αλλαγή στα πρόστιμα που προβλέπει η τροπολογία Τσακαλώτου–Αλεξιάδη, η οποία κατατέθηκε χθες, Πέμπτη, στη Βουλή.

Συνεπώς στο «εκτός πλάνου προστίμων» παραμένουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα φροντιστήρια, οι γιατροί και οι επιχειρήσεις με έσοδα έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, αλλά όχι και από την υποχρέωση έκδοσης απόδειξης.

Το «παράθυρο» της εξαίρεσης άνοιξε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν προέβλεπαν για την επιβολή προστίμου το ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ για μη έκδοση φορολογικού στοιχείου ή λήψη ανακριβούς στοιχείου «για πράξη η οποία επιβαρύνεται με ΦΠΑ». Ωστόσσο, εάν η πράξη δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, δεν νοείται πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης.

Σχετικά με τη χθεσινή τροπολογία, σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

Συνεπώς το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, από 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί, σε μεταγενέστερο ελέγχο, ότι έχει διαπραχθεί η ίδια παράβαση, τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ σε περίπτωση νέας υποτροπής, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται.