Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό του προϋπολογισμού

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό του προϋπολογισμού

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και επιχειρήσεις θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τα ελληνικά νοικοκυριά θα πρέπει να βρουν περίπου 4,2 δισ ευρώ, που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, μόνο για το 2016. Από αυτά, τα 2,2 δισ ευρώ είναι πρόσθετοι φόροι και άλλα 2 δισ ευρώ θα κοπούν από συντάξεις και επιδόματα.

Βαρύ είναι το πλήγμα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και επισημοποιείται το “μαχαίρι” ύψους 223 εκατ. ευρώ στο κονδύλι του ΕΚΑΣ, με δραστικό περιορισμό των δικαιούχων.  Απώλειες θα έχουν τα νοικοκυριά κι από τις περικοπές στο επίδομα θέρμανσης, που “κόβεται” στο μισό, δηλαδή κατά 105 εκατ. ευρώ.  Οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, που είναι στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, φέρνουν αυξήσεις φόρων ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις αυξήσεις των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς, που ισχύουν από το καλοκαίρι, θα “φουσκώσουν” τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων του 2016 κατά 314 εκατομμύρια ευρώ.  Οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με 187 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης της φορολογίας τους, της αυξημένης προκαταβολής φόρου, της κατάργησης του μειωμένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και κυρίως λόγω της αύξησης των εισφορών τους στον ΟΓΑ.

Όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια θα πληρώσουν 142 εκατ. ευρώ παραπάνω, ενώ και η επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στα 114 εκατ. ευρώ.

Το Νέο Μισθολόγιο του Δημοσίου, αν και χαρακτηρίζεται δημοσιονομικά ουδέτερο, φέρνει ανατροπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, γιατρών ΕΣΥ, καθώς οι δανειστές ζητούν να ξηλωθεί και να αυξηθούν οι αποδοχές στις θέσεις ευθύνης, με παράλληλη μείωση των εισαγωγικών μισθών, αλλά και με κατάργηση των ειδικών μισθολογίων.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ζήτημα του Ασφαλιστικού, που παραπέμπεται για την πρώτη αξιολόγηση, όμως το Κουαρτέτο ζητεί περικοπές δαπανών 1,7-1,8 δισ. ευρώ, την ώρα που ο Προϋπολογισμός ενσωματώνει περικοπές και αυξήσεις εισφορών, που δεν ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός που αφήνει μια “τρύπα” ύψους 400-500 εκατ. ευρώ.

“Τρύπα” εντοπίζεται και στα προβλεπόμενα έσοδα από τον ΦΠΑ, καθώς, από τη μια η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει έσοδα 1,7 με 1,8 δισ ευρώ από τις αλλαγές του καλοκαιριού, ενώ ο Προϋπολογισμός καλύπτει κάτι λιγότερο από 900 εκατ. ευρώ.  Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει ότι παρά την “τρύπα” των 800 εκατ. ευρώ, το Κουαρτέτο άναψε το πράσινο φως.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι προβλέπουν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για κάθε υπουργείο

«Βροχή» από φόρους φέρνει ο προϋπολογισμός του 2016