Πώς ο θρυλικός Γουόρεν Μπάφετ πέτυχε την ισορροπίας της ευτυχίας

Πώς ο θρυλικός Γουόρεν Μπάφετ πέτυχε την ισορροπίας της ευτυχίας
epa04696379 Nebraska Furniture Mart and Berkshire Hathaway, CEO Warren Buffett answers questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA, 08 April 2015. There are currently only three Nebraska Furniture Mart stores in United States with the new store in Texas will be the fourth. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο 93χρονος Γουόρεν Μπάφετ, ο διασημότερος εν ζωή επενδυτής, έχει μια εξαιρετικά υγιή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Όταν οι πιο διάσημοι CEO της Αμερικής γίνονται γνωστοί επειδή ξυπνάνε πριν από την αυγή και καλλιεργούν σκληροπυρηνικά εργασιακά περιβάλλοντα, είναι αναζωογονητικό να διαβάζεις για έναν CEO όπως ο Warren Buffett, ο οποίος υιοθετεί μια λιγότερο φρενήρη μορφή σύναψης συμφωνιών: χωρίς υπολογιστή, με ελάχιστες συναντήσεις και άφθονη ξεκούραση.

Ο Buffett δεν είναι, φυσικά, κανένας άσχετος. Ο 93χρονος, που γιόρτασε τα γενέθλιά του στις 30 Αυγούστου, τιμάται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών και σήμερα έχει περιουσία περίπου 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, γεγονός που τον καθιστά τον έβδομο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο (αν και η καθαρή του αξία και η κατάταξή του ποικίλλουν ανάλογα με την ημέρα).

Διαχειρίζεται μια πολύπλοκη επιχείρηση, την Berkshire Hathaway, η οποία κατέλαβε φέτος την έβδομη θέση στον κατάλογο Fortune 500 και διαθέτει σχεδόν 70 θυγατρικές εταιρείες, από ασφαλιστικές εταιρείες μέχρι κοσμηματοπωλεία και αλυσίδες παγωτών. Αναμφίβολα, έχει αποφέρει στους επενδυτές πολλά χρήματα όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά διαβάζοντας ένα αφιέρωμα του 2005 στη Wall Street Journal, δεν μπορεί παρά να ζηλέψει κάποιος τις ώρες που περνάει ο Buffett «διαβάζοντας και σκεπτόμενος», την ικανότητά του να μένει εκτός σύνδεσης και να παρακάμπτει συναντήσεις στις οποίες δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί. Αυτό του επιτρέπει να κάνει τη βαθιά εργασία που πολλοί άνθρωποι φιλοδοξούν να κάνουν χωρίς τις συνεχείς διακοπές (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα Slack, συσκέψεις που θα μπορούσαν να είναι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.λπ.) που είναι πανταχού παρούσες στη σύγχρονη δουλειά γραφείου.

Όλος αυτός ο καθαρός νοητικός χώρος τού επιτρέπει να εμπιστεύεται το ένστικτό του. «Έχω δημιουργήσει ένα καλό περιβάλλον», δήλωσε στη Journal. «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να σκέφτομαι και να μην επηρεάζομαι από τους άλλους».

Για κάποιον τόσο γνωστό όσο ο Buffett, οι ρουτίνες του είναι εκπληκτικά χαμηλών τόνων. Εδώ δεν θα βρείτε κρυοθεραπεία στις 4 το πρωί, αγωγή συμπληρωμάτων ή καθημερινή σάρωση του σωματικού λίπους. Ο Buffett έχει πει ότι ξυπνάει στις 6:45 π.μ., διαβάζει τις ειδήσεις και πηγαίνει στο γραφείο, μερικές φορές ακόμη και μετά το άνοιγμα της αγοράς. Η διατροφή του, ως γνωστόν, δεν έχει καμία σχέση με τα γεμάτα θρεπτικά συστατικά smoothies ή τα βουνά μπρόκολου που αγαπούν άλλοι CEOs, αλλά με τα McDonald’s, το Dairy Queen και τα κουτάκια κόκα κόλα. Στον ελεύθερο χρόνο του, διαβάζει, παίζει μπριτζ για να κρατάει το μυαλό του σε εγρήγορση και παίζει γιουκαλίλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κοιμάμαι αρκετά. Μου αρέσει να κοιμάμαι», δήλωσε ο Buffett σε μια συνέντευξη το 2017 στο PBS NewsHour. «Συνήθως κοιμάμαι οκτώ ώρες τη νύχτα – όχι, δεν έχω καμία επιθυμία να πάω στη δουλειά στις τέσσερις το πρωί».

Τέλος, δεν ακούγεται σαν ένα κακό αφεντικό, ειδικά για όσους σιχαίνονται το micromanagement. «Παίρνει γρήγορες επενδυτικές αποφάσεις, αποφεύγει τις συναντήσεις και τους συμβούλους, αποφεύγει τις καθορισμένες διαδικασίες και δεν απαιτεί συχνές αναφορές από τους διευθυντές», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Journal. Η αποκεντρωμένη, hands-off προσέγγισή του στη διοίκηση είναι μοναδική μεταξύ των μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ.

Πηγή: Fortune