Συμφωνία Microsoft – Nokia ύψους 5,44 δισ. ευρώ ταράζει την αγορά

Συμφωνία Microsoft – Nokia ύψους 5,44 δισ. ευρώ ταράζει την αγορά

H Microsoft αγοράζει τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας της Nokia, όπως ανακοίνωσε η δεύτερη.

Η Microsoft θα εξαγοράσει τη μονάδα κατασκευής κινητών τηλεφώνων της Nokia έναντι 5,44 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική εταιρεία. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο α΄ τρίμηνο του 2014, και υπόκειται στην έγκριση των μετόχων της Nokia, των αρχών και άλλων όρων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Διαβάστε: Συμμαχία Microsoft-Google κατά των αμερικανικών αρχών

Η κάποτε μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο θα επικεντρώσει πλέον τις δραστηριότητές της στον τομέα των υπηρεσιών και των δικτύων, σε μία απόφαση που αποτελεί «την καλύτερη επιλογή για την πρόοδο, τόσο της Nokia, όσο και των μετόχων της», αναφέρει ο πρόεδρος της εταιρείας Ρίστο Σιλάασμαα σε ανακοίνωσή του. Μόλις η συμφωνία εγκριθεί, αρκετά στελέχη θα μεταφερθούν στη Microsoft, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου της Nokia, Stephen Elop (φωτό).

«Για τη Microsoft, αυτή η συμφωνία είναι το επόμενο καθοριστικό βήμα στην περαιτέρω μεταμόρφωσή της σε μια εταιρεία υπηρεσιών και συσκευών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Microsoft.

Το 2011, η Nokia συνεργάστηκε με την Microsoft, και στα κινητά της χρησιμοποιεί τα Windows Microsoft.

«Είναι μεγάλη έκπληξη για την αγορά να τη χωνέψει. Πριν από περίπου ένα χρόνο υπήρχε κάποια σοβαρή συζήτηση για το εάν η Microsoft θα αγόραζε τις δραστηριότητες κινητής της Nokia και δε συνέβη», σχολιάζουν αναλυτές προσθέτοντας ότι είναι καλό για τη Microsoft διότι θα ελέγχει πλέον και το hardware και το software, «στρατηγική τύπου Apple».

Ο Στιβ Μπάλμερ αφήνει -επιτέλους- το τιμόνι της Microsoft