Σκληρό παζάρι στο μέτωπο των δημοσιονομικών κανόνων για το 2021- Οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ

Σκληρό παζάρι στο μέτωπο των δημοσιονομικών κανόνων για το 2021- Οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ
Η ελληνική σημαία (Δ) και η σημαία της ΕΕ κυματίζουν πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κλειδί για τα περιθώρια στήριξης της οικονομίας το εάν θα πάρει παράταση η «ρήτρα διαφυγής» ή το που θα μπει ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς στη μάχη για τη μέγιστη δυνατή ευελιξία.

Για σκληρό παζάρι στο κρίσιμο μέτωπο των δημοσιονομικών κανόνων που θα ισχύσουν το 2021 και θα κρίνουν τα περιθώρια χρηματοδότησης του πακέτου μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας και για την μείωση του φορολογικού βάρους ετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κεντρική επιδίωξη αποτελεί η απαλλαγή της χώρας από το βρόχο των υψηλών πλεονασμάτων με παράταση της «ρήτρας διαφυγής» ή τουλάχιστον το χαμήλωμα του στόχου κάτω από το 1% του ΑΕΠ έναντι αρχικής δέσμευσης για 3,5%.

Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου η χαλάρωση αποτελεί το κλειδί για το χρόνο, την έκταση και τη δραστικότητα των παρεμβάσεων προκειμένου η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Με ορόσημο το Eurogroup του Σεπτεμβρίου, όπου πιθανά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το δημοσιονομικό καθεστώς του 2021, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών καταστρώνουν τη διαπραγματευτική γραμμή με άξονες τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για το εύρος της ζημιάς από τον κορωνοϊό και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

«Θα αποδείξουμε στους ευρωπαίους με τεκμήρια και με σαφείς και αξιόπιστους δείκτες ότι η ελληνική οικονομία για να επουλώσει τις πληγές από την πανδημία χρειάζεται πριν από όλα δημοσιονομική ευελιξία που σε συνδυασμό με τα κοινοτικά κονδύλια θα δημιουργήσει ισχυρή δύναμη ρευστότητας για να γυρίσει το παιχνίδι», τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης στις σκληρές και εν μέσω πολλαπλών αβεβαιοτήτων και ρίσκων συζητήσεις με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά, είναι να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι στον προϋπολογισμό του 2021 ώστε να αποτραπεί ένα νέο σπιράλ λιτότητας που θα πλήξει τα εισοδήματα και τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Σύμφωνα με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν θα εγκαταλειφθεί η αρχή της εξυγίανσης, αλλά θα πρέπει να απελευθερωθεί σημαντικός δημοσιονομικός χώρος για επενδυτικές και αναπτυξιακές δράσεις, καθώς και για τη τόνωση της κατανάλωσης που αποτελεί τη κινητήρια δύναμη του ΑΕΠ. Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι εκ των πραγμάτων έχει ακυρωθεί το σενάριο η Ελλάδα να υποχρεωθεί να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι από κει και πέρα όλα είναι ανοιχτά.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η Κομισιόν, λόγω της πρωτόγνωρης ύφεσης στην Ευρωζώνη, θα παρατείνει την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής.

Σήμα κινδύνου ότι τυχόν επιβολή αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021 θα πλήξει δραστικά την οικονομία έχει εκπέμψει σε έκθεση του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος και του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται η χώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιβολής σκληρών μέτρων λιτότητας ενώ η πιθανότητα επαναφοράς περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων τα επόμενα χρόνια θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη.

Την ίδια ώρα ομίχλη καλύπτει και τις κατηγορίες δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας που θα εξαιρούνται από τις μετρήσεις του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το σχετικό ανακοινωθέν του Eurogroup είναι ασαφές αναφέροντας ότι «…οι αυτόματες υστερήσεις εσόδων και οι αυξήσεις των παροχών ανεργίας που προκύπτουν από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα επηρεάσουν τη συμμόρφωση με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, στόχους και απαιτήσεις. Επιπλέον οι δημοσιονομικές επιπτώσεις των προσωρινών φορολογικών μέτρων που λαμβάνονται ως απάντηση στο COVID-19 θα αποκλειστούν κατά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις της ΕΕ».