Στα 174 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για την Εθνική Τράπεζα το 2014

Στα 174 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για την Εθνική Τράπεζα το 2014
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Θετικά ήταν τα ετήσια αποτελέσματα του Ομίλου, παρά την αβεβαιότητα του τελευταίου τετραμήνου της προηγούμενης χρονιάς. 

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το 2014 (προ έκτακτων απομειώσεων) ανήλθαν στα 174 εκατ. ευρώ απορροφώντας έκτακτες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις. Τα κέρδη του Ομίλου μετά από φόρους και έκτακτες προβλέψεις διατηρήθηκαν σε θετικό επίπεδο, ανερχόμενα σε 66 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις  της Εθνικής Τράπεζας, τα α οργανικά λειτουργικά κέρδη του Ομίλου το 2014 ανήλθαν σε 229 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 226 εκατ. ευρώ το 2013.

Σε επίπεδο Ομίλου ο ρυθμός δημιουργίας δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά το δ’ τρίμηνο επιβραδύνθηκε κατά 23%, ανερχόμενος στα 265 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 24% (32% στην Ελλάδα).

Το ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε σημαντικά στο 60%, από 54% το 2013.

Η κεφαλαιακή θέση παραμένει εύρωστη (CET 1 στο 13,6% και με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ  –  Οδηγία 2024 CRD IV –  στο 9,4%).

Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς αναφέρει ότι: «Τα θετικά αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας, τόσο σε επίπεδο δ’ τριμήνου όσο και στο σύνολο του έτους, επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ομίλου. Παρά την αβεβαιότητα του δ’ τριμήνου, ο Όμιλος κατάφερε να επιτύχει θετικό αποτέλεσμα ακόμα και μετά την επιβάρυνση από σημαντικού ύψους έκτακτες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις που διενεργήθηκαν το δ’ τρίμηνο του 2014. Έτσι, τα καθαρά κέρδη διατηρήθηκαν σε θετικό επίπεδο, ανερχόμενα σε 66 εκατ., ευρώ ενώ εξαιρουμένων των έκτακτων απομειώσεων ανήρθαν σε 174 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η κερδοφορία σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα ανερχόμενη σε 318 εκατ. και 41 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε επίπεδο ρευστότητας, παρά τις σημαντικές εκροές που έχουν σημειωθεί, η Τράπεζα σημείωσε χαμηλότερες εκροές έναντι της εγχώριας αγοράς, ενώ διατηρεί τρέχοντα λόγο δανείων προς καταθέσεις στα επίπεδα της μονάδας, και τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, περίπου 15 δισ. ευρώ. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών συνέχισε να επιβραδύνεται και κατά το δ’ τρίμηνο του έτους. Αυτό σε συνδυασμό με την διενέργεια εκτάκτων προβλέψεων αύξησε τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων σε επίπεδα άνω του 60%.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 13.6%, αντανακλώντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Στην Ελλάδα τα δανειακά υπόλοιπα συρρικνώθηκαν κατά 1.9% σε ετήσια βάση, καθώς η απομόχλευση των νοικοκυριών συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό όλο το έτος. Αντίθετα, τα υπόλοιπα των δανείων προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι νέες εκταμιεύσεις το 2014 αφορούν εκταμιεύσεις προς εταιρείες, σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΤΕ να χρηματοδοτεί υγιείς επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τις καταθέσεις, οι προθεσμιακές καταθέσεις συνέχισαν να ανατιμολογούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, κατά σχεδόν 100 μ.β., με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού περιθωρίου καταθέσεων σε -99 μ.β. το δ’ τρίμηνο του 2014 έναντι -147 μ.β. στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Διαβάστε ακόμη: Νέα πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας η Λούκα Κατσέλη