Στα 5,8 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες

Στα 5,8 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς ιδιώτες

Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το Μάιο διαμορφώθηκαν σε 1,259 δισ. ευρώ.

Στα 5,770 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τους ιδιώτες το Μάιο του 2016 έναντι 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το Μάιο διαμορφώθηκαν σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την μηνιαία εξέλιξη των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε ότι αφορά ειδικότερα τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν οφειλές των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης οι οποίες το Μάιο ανήλθαν σε 3,067 δισ. ευρώ έναντι 2,875 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων το Μάιο διαμορφώθηκαν σε 1,259 δισ. ευρώ έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία εξόφλησης των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες βάση των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης απέστειλε εγκύκλιο προς όλους τους φορείς τις Γενικής Κυβέρνησης με την οποία δίνονται οδηγίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.