Startupers από τα έδρανα

Startupers από τα έδρανα

Στις ΗΠΑ, ο πυρετός των startup αγγίζει και τους φοιτητές των προγραμμάτων MBA.

του Ίθαν Μπάρον

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων ολοένα και περισσότερο δίνουν έμφαση στα προγράμματα επιχειρηματικότητας που προσφέρουν, καθώς οι φοιτητές προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της επικερδούς καινοτομίας.
Ολοένα και εντείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες η στροφή των φοιτητών διοίκησης επιχειρήσεων προς την επιχειρηματικότητα. Πλέον, οι υπεύθυνοι αποδοχής φοιτητών στα προγράμματα MBA (Master in Business Administration) είναι μάρτυρες μιας δραματικής αύξησης της ζήτησης των φοιτητών για προγράμματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα. Μόνο στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ η αύξηση των ενδιαφερόμενων φοιτητών για σπουδές επιχειρηματικότητας αγγίζει το 20% με 30%.

Με άλλα λόγια, οι φοιτητές διοίκησης επιχειρήσεων στρέφονται σταδιακά στην εφαρμογή των δεξιοτήτων τους στις δικές τους επιχειρήσεις, και όχι στις επιχειρήσεις των άλλων ως μάνατζερ.

Μια έκθεση του Graduate Management Admission Council για το 2014 αποκαλύπτει μια σημαντική αύξηση του αριθμού των αποφοίτων επιχειρηματικών σχολών που ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, 45% των αποφοίτων της περιόδου 2010-2013 έστησαν τη δική τους επιχείρηση αμέσως μετά τη λήξη των σπουδών τους, ενώ οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών κατά ένα 80% εργάστηκαν πρώτα για κάποιον εργοδότη προτού στραφούν στις δικές τους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Έτσι, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων ολοένα και περισσότερο δίνουν έμφαση στα προγράμματα επιχειρηματικότητας που προσφέρουν, καθώς οι φοιτητές προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο της επικερδούς καινοτομίας.

Ο Πάτρικ Φιτζέραλντ, λέκτορας στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, έχει παρατηρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια έναν τριπλασιασμό του αριθμού των αποφοίτων που στήνουν κάτι δικό τους αμέσως μετά την αποφοίτηση, ενώ σε σύγκριση με τους αποφοίτους του 2007 ο αριθμός είναι πενταπλάσιος!

Στην Επιχειρηματική Σχολή Kenan-Flagler του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, παρομοίως, 40% των φοιτητών της τάξης του 2015 σπουδάζουν επιχειρηματικότητα – μια «πρόσφατη ραγδαία άνοδος» σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου Σπουδών Επιχειρηματικότητας της Σχολής, Τεντ Ζόλλερ.

Σαν κύριο παράγοντα αυτής της στροφής των φοιτητών προς την επιχειρηματικότητα, ο Ζόλλερ αναφέρει την έκρηξη των εταιρειών τεχνολογίας στις ΗΠΑ, με έμφαση στη Δυτική Ακτή. «Έχουμε δει την αναγέννηση της Σίλικον Βάλεϊ, και οι φοιτητές ολοένα και περισσότερο εκδηλώνουν ενδιαφέρον για εταιρείες τέτοιου τύπου».

Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η προσφορά φθηνού και ταλαντούχου εργατικού δυναμικού, π.χ. εξειδικευμένοι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, καθιστούν φτηνότερη και ευκολότερη την έναρξη μιας επιχείρησης. «Ενώ παλιά χρειαζόσουν 200.000 δολάρια για να στήσεις μια νέα επιχείρηση, πλέον μπορείς να το κάνεις με τα μισά χρήματα» τονίζει ο Φιτζέραλντ.

Δείτε τα βιβλία που κάθε επιχειρηματίας πρέπει να διαβάσει το 2015