Στον κόσμο του Λάπο όλα είναι αλλιώς

Στον κόσμο του Λάπο όλα είναι αλλιώς

Ένας ασυμβίβαστος Ιταλός επιχειρηματίας που γράφει τη δική του ιστορία.

Τα γυαλιά ηλίου που έχουν κατακτήσει από πέρσι την Ελλάδα ονομάζονται «Italia Independent». Με αυτήν την αφορμή ας μιλήσουμε για ένα δημιουργικό επιχειρηματία που κινείται στα όρια του ρεαλισμού και του σουρεαλισμού, με μεγάλη επιτυχία!

Ο ίδιος λέει πως είναι πολύ περήφανος για την πνευματική του κληρονομιά. Αγαπά τον παππού του ακριβώς όσο αγαπά την ιστορία, την κληρονομιά, την ενέργεια της οικογένειας του. Όμως θέλει ένα μεγάλο, τουλάχιστον, μέρος του εαυτού του να είναι ακριβώς αυτό που είναι ο ίδιος κι όχι αυτό που υποτίθεται πως πρέπει να είναι λόγω ονόματος. Μόνο έτσι μπορεί να παραμείνει υγιής, λέει. Αν ήταν αλλιώς θα εξυπηρετούσε μόνο ως «ανθρώπινος δορυφόρος» κάποιου άλλου κι αυτό δεν δίνει καμία ικανοποίηση. Δεν θέλει να είναι μόνο ο εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι, «αυτό θα ήταν εφιαλτικό».

Για αυτόν τον λόγο, όπως ο ίδιος εξηγεί, φτιάχνει τα δικά του πρότζεκτ, δημιουργεί τα δικά του πράγματα, τις δικές του επιχειρήσεις, έχει την δική του ομάδα, τους δικούς του συνεργάτες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβεται την οικογένεια του. Ξέρει ότι δεν θα ήταν εδώ αν δεν υπήρχαν εκείνοι. Ωστόσο, «αν δεν ξυπνάς κάθε πρωί με τη σκέψη ότι πρέπει να παλέψεις, να διεκδικήσεις τα πράγματα για να συμβούν, δεν φτάνεις πουθενά», συνεχίζει.

Όλα αυτά τα λέει στις συνεντεύξεις του, ένας από τους πιο ευρηματικούς και επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο, του οποίου η εταιρία, Italia Independent, δημιουργεί τα πιο χοτ γυαλιά ηλίου, αλλά και υπέροχα ρούχα και αξεσουάρ. Πρόκειται για έναν από τους πιο καλοντυμένους, σικ και μπον-βιβέρ άντρες στον κόσμο, τον μικρό εγγονό του «πατέρα της Fiat», Τζιάνι Ανιέλι, Λάπο Έλκαν.

Ο 35χρονος επιχειρηματίας που συγκαταλέγεται στην πρώτη δεκάδα των πιο καλοντυμένων ανδρών στον κόσμο και που κατά τον Tom Ford αποτελεί «τον πιο σικ άνθρωπο στον κόσμο», μιλά με ευχέρεια 4 γλώσσες, καθώς έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη, μεγαλώσει στη Βραζιλία, σπουδάσει στη Γαλλία, ενώ σήμερα κατοικεί στην Ιταλία, στην Αγγλία και στην Αμερική.

Διαβάστε: Όλο το φως της Ελλάδας σε ένα κόσμημα

Ο γοητευτικός γόνος της οικογένειας Ανιέλι, στην οποία ανήκει και η ιστορική ομάδα ποδοσφαίρου της Juventus, μοιράζεται με τα αδέρφια του, Τζον και Τζινέβρα, το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της Εxor. Στον κολοσσό αυτό περιλαμβάνεται η Fiat Group -στην οποία ανήκουν η Ferrari, Maserati, Alfa Romeo, Lancia- καθώς επίσης και το 53,5% της Chrysler, στην οποία ανήκει και η Jeep.

Ο Λάπο Έλκαν, ωστόσο, αποφάσισε από νωρίς να χαράξει τη δική του πορεία, ακολουθώντας το δικό του μάντρα: «Ανεξαρτησία σημαίνει να γράφεις ο ίδιος την ιστορία σου κάθε μέρα».

Το 2001 ξεκίνησε την καριέρα του αναλαμβάνοντας καθήκοντα βοηθού του Χένρι Κίσινγκερ, στενού φίλου του παππού του (άνθρωπο που πλέον αποκαλεί «μέντορα» του) και έπειτα συνέχισε αναλαμβάνοντας τα ηνία του παγκόσμιου brand promo της Fiat Group. Στις μέρες του η Fiat πήρε νέα πνοή, βάζοντας μπρος για νέους ορίζοντες και μάλιστα σε μια φάση που τόσο η συγκεκριμένη φίρμα όσο και γενικά η αυτοκινητοβιομηχανία έπνεε τα λοίσθια.

Ο Λάπο μας έφερε το κουκλί 500αράκι (μίξη του παλιού Fiat 500 και του νεότερου, εξίσου επιτυχημένου Cinquecento) που βλέπουμε να κυκλοφορεί παντού, το οποίο και έγινε, σε χρόνο ρεκόρ, το απόλυτο «it» car, ένα αυτοκίνητο που συνδυάζει την ποιότητα και τις αξίες του παρελθόντος με μια σύγχρονη ρετρό αισθητική…sur mesure στην Ιταλία του σήμερα. Χάρη στον Λάπο, το 500αράκι συνεχίζει να είναι για τους Ιταλούς, ό,τι το Mini για τους Άγγλους ή το Beetle για τους Γερμανούς. Παράλληλα, ενίσχυσε την πελατεία της Ferrari και της Maserati, εισάγοντας μια νέα υπηρεσία στις αγορές: το «Customize your Ferrari».

Ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί. Το 2007, μετά από μία μακρά περίοδο εξαφάνισης πίσω από τα μεγάλα μαύρα του γυαλιά (ήταν όντως της δικής του εταιρίας), έπειτα από την περιπέτεια που είχε με την υγεία του -τo 2005 έπεσε σε κώμα από υπερβολική δόση ναρκωτικών- ο Λάπο Έλκαν ιδρύει μαζί με τον Αλμπέρτο Φουσινιάνι την εταιρεία επικοινωνίας και διαφήμισης Independent Ideas. Παράλληλα ιδρύει τη φίρμα Italia Independent που πραγματοποιεί, μεταξύ άλλων, μεγάλες συνεργασίες, όπως με την Borsalino ή την Smeg (ποιος εμπνεύστηκε, νομίζετε, το τζην ψυγείο;) και τον κάνει παγκοσμίως γνωστό, μέσα από τα αντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ βιομηχανικού ντιζάιν και υψηλής αισθητικής που παράγει.

Η Italia Independent, της οποίας σήμα κατατεθέν αποτελούν τα γυαλιά ηλίου που ο Λάπο εμπνεύστηκε από το σκάφος του παππού του, Τζιάνι Ανιέλι, έχει στα άμεσα σχέδιά της την είσοδό της στο ιταλικό χρηματιστήριο. Η εταιρεία που παρουσίασε αύξηση κερδών 15,7 εκατ. ευρώ το 2012, διαθέτει έξι καταστήματα στην Ιταλία και διαθέτει μέσω διανομέων και e-commerce τα προϊόντα της σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία.

«Ποτέ μην ενδίδεις», είναι το μάντρα που έμαθε ο Λάπο Έλκαν από τον Κίσινγκερ και το ακολουθεί πιστά, χτίζοντας τη δική του αυτοκρατορία.