Στουρνάρας: «Καλύτερη η πορεία του ΑΕΠ για το 2013»

Στουρνάρας: «Καλύτερη η πορεία του ΑΕΠ για το 2013»

Σε ό,τι αφορά την πώληση των κρατικών λαχείων ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέβασε το συνολικό όφελος του Δημοσίου στα 524 εκατ. ευρώ.

Την εκτίμηση του ότι το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας μπορεί να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις για το 2013, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πώληση των κρατικών λαχείων, ανέφερε σχετικά:«Oι τελευταίες εξελίξεις στην οικονομία έχουν θετικό πρόσημο…οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι μέσα στους στόχους και οι παραγωγικοί δείκτες, κυρίως ο τουρισμός, έχουν αυξητικές τάσεις. Αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι ίσως το εθνικό προϊόν φέτος θα κυμανθεί καλύτερα από τις προβλέψεις».

Διαβάστε επίσης: «Μύλος» στη Βουλή για τα κρατικά λαχεία

Ο κ. Στουρνάρας επισκόπησε τη σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων, αναφέροντας πως αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ανά την Ελλάδα και να βοηθήσει στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και σε άλλων διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως, με βάση την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, το ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει από την παραχώρηση εφάπαξ ποσό 190 εκατ. ευρώ, ενώ οι εγγυημένες καταβολές από τη συμμετοχή του κράτους στα μεικτά κέρδη των κρατικών λαχείων ανέρχονται σε τουλάχιστον 580 εκατ. ευρώ. Στο ελληνικό Δημόσιο παραμένουν τα κέρδη του πρωτοχρονιάτικου λαχείου και τα ανείσπρακτα κέρδη των παικτών- τα οποία θα διατεθούν για τη στήριξη κοινωνικών πολιτικών. Κοινωνικές πολιτικές οι οποίες θα στηριχθούν και από το 20% των εισπράξεων που θα έχει το κράτος από τη συμμετοχή του (κατά 30%) στα μεικτά κέρδη των κρατικών λαχείων.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών, αμέσως μετά τις ομιλίες των εισηγητών της συμπολίτευσης.

Διαβάστε ακόμη: Επιστροφή στις αγορές το 2014 προαναγγέλλει ο Στουρνάρας