Τα πράγματα για τη Volkswagen δεν είναι τελικά και τόσο άσχημα

Πολύ λιγότερα από το αναμενόμενο είναι τα «ύποπτα» οχήματα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen ανακοίνωσε ότι είχε υποεκτιμήσει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε πολύ λιγότερα αυτοκίνητα απ’ ό,τι είχε υπολογίσει αρχικά.

«Έπειτα από εσωτερικούς ελέγχους και εκτενή μέτρα, αποδείχθηκε ότι σε σχεδόν όλα τα μοντέλα, οι πραγματικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αντιστοιχούν στις ενδεδειγμένες τιμές», σημείωσε η εταιρία σε ανακοίνωσή της. Η εταιρία πρόσθεσε ότι ο αριθμός των οχημάτων που επηρεάζονται ανέρχεται σε περίπου 36.000 οχήματα.

Η κρίση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αρχικά επικεντρώθηκε στο λογισμικό που είχε τοποθετηθεί σε πετρελαιοκίνητα οχήματα, με τη VW να παραδέχεται ότι είχε υποεκτιμήσει τις πραγματικές εκπομπές οξειδίου του αζώτου.

Στις 3 Νοεμβρίου, η VW σημείωσε ότι είχε επίσης παραποιήσει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περίπου 800.000 οχήματα που πουλήθηκαν κυρίως στην Ευρώπη και ότι ανέμενε να επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων στους πελάτες.

«Ο αρνητικός αντίκτυπος στα κέρδη… δεν έχει επιβεβαιωθεί», ανέφερε η VW. «Το εάν θα έχουμε ένα μικρό οικονομικό αντίκτυπο εξαρτάται από τα αποτελέσματα της επανακαταμέτρησης».

Ο Φρανκ Σόπε, αναλυτής στην NordLB σχολίασε: «Φαίνεται να περιορίζεται το μέγεθος των προβλημάτων της VW».

Το εποπτικό συμβούλιο της VW συναντάται την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει την πορεία των ερευνών. Παράλληλα, θα ενημερωθεί από τον επικεφαλής της μονάδας Audi σχετικά με τα βήματα που θα γίνουν για μετατροπές στα πολυτελή μοντέλα ντίζελ, στα οποία είχε τοποθετηθεί το λογισμικό που επέτρεπε την παραποίηση των εκπομπών ρύπων στις ΗΠΑ.