Θρήνος στις ΗΠΑ για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον 993 αγνοούμενοι

Θρήνος στις ΗΠΑ για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια – Τουλάχιστον 993 αγνοούμενοι
epa07177464 An undated handout photo made available by the United States Forest Service (USFS) and the National Wildfire Coordinating Group (NWCG) on Inciweb on 19 November 2018 shows firefighters battling the flames of the Camp Fire in Northern California, USA. The death toll from the Camp Fire increased to 77 on 18 November 2018, as the blaze destroyed thousands of homes. Officials said that around 1,000 people are missing and unaccounted for. The fire, the deadliest and most destructive wildfire in the state's history, has scorched as of 19 November 2018, some 150,000 acres and has been 65 percent contained. According to monitoring groups, air quality in Northern California has become the worst in the world, worse than air polluted cities in India and China, due to the devastating fires affecting the state. EPA/USFS/NWCG HANDOUT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Σχεδόν 10.000 κατοικίες καταστράφηκαν, 600.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά έφθασε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων.

Ο απολογισμός της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Καλιφόρνιας, της φωτιάς Camp Fire, αυξήθηκε περαιτέρω, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται από χθες το βράδυ σε τουλάχιστον 77. «Μια σορός βρέθηκε» ανακοίνωσε χθες ο σερίφης της κομητείας Μπιουτ όπου μαίνεται εδώ και 10 ημέρες η πυρκαγιά “Camp Fire”, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας. «Εκ των 77 θυμάτων, ταυτοποιήσαμε 67 σορούς» διευκρίνισε το γραφείο του κυβερνήτη.

Οι αρχές κάλεσαν τους συγγενείς των αγνοουμένων να δώσουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών, την ώρα που 993 άνθρωποι αγνοούνται.

Χθες, πιστοί συγκεντρώθηκαν σε μια εκκλησία κοντά στο Τσίκο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά του Πάρανταϊς, που καταστράφηκε από τις φλόγες. «Θα ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας» έγραφε σε ένα πανό πάνω από την εκκλησία, όπου έχουν βρει καταφύγιο κυρίως επιζώντες από την πυρκαγιά.

Σχεδόν 10.000 κατοικίες καταστράφηκαν, 600.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά έφθασε στην πρωτεύουσα Σακραμέντο, σε απόσταση 130 χλμ νότια του Πάρανταϊς.

Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 65%, οι αρχές, ωστόσο, δεν αναμένουν να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο έως την 30η Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου Τζον Μπέιλι απέτισε χθες το βράδυ φόρο τιμής στα θύματα και τους πυροπαθείς ανοίγοντας την τελετή των τιμητικών Όσκαρ. «Πολλές χιλιάδες Αμερικανοί συμπατριώτες μας έχουν μείνει άστεγοι» και σχεδόν 1.000 αγνοούνται, υπογράμμισε ο Μπέιλι.

«Ένα τμήμα της ιστορίας μας χάθηκε επίσης» στην πυρκαγιά “Woolsey Fire”, που σάρωσε το Μαλιμπού και τους λόφους στα δυτικά περίχωρα του Λος Άντζελες, καταστρέφοντας κυρίως το “Paramount Ranch”, όπου στεγάζονταν κατά το παρελθόν κινηματογραφικά στούντιο. «Ορισμένα από τα θύματα ίσως ποτέ να μην βρεθούν»

Οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τα αποκαΐδια της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Καλιφόρνιας, αναζητώντας ίχνη από τους σχεδόν 1000 ανθρώπους που πιστεύεται ότι αγνοούνται. Φόβοι εκφράζονται ότι ορισμένες σοροί ίσως να μην βρεθούν ποτέ εξαιτίας της σφοδρότητας της πυρκαγιάς στην πόλη Πάρανταϊς. «Μας είπαν να ψάξουμε όσο πιο εντατικά μπορούμε, είναι, όμως, πιθανόν, να μην μπορέσουμε να βρούμε οποιοδήποτε ίχνος από ορισμένα από τα θύματα» δήλωσε η Τρις Μούταρντ, μια εθελόντρια της οργάνωσης California Rescue Dog Association.

«Εάν η φωτιά συνέχισε να καίει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ανέπτυξε υψηλές θερμοκρασίες, τα οστά θα μπορούσαν, το λιγότερο, να θρυμματίστηκαν σε μικρά κομμάτια που δεν θα μπορούμε να τα δούμε και είναι πιθανό ότι ακόμα και τα σκυλιά να μην μπορέσουν ποτέ να τα εντοπίσουν».

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να ελέγχουν τη λίστα των αγνοουμένων ώστε να μπορέσουν να διαγραφούν τα ονόματα ανθρώπων που είναι πλέον ασφαλείς ή ονόματα που εγγράφθηκαν δύο φορές, δήλωσε η Μιράντα Μπάουερσοξ, μια εκπρόσωπος τύπου του γραφείο του σερίφης της κομητείας Μπιουτ. Οι κατάλογοι με τους αγνοούμενους διογκώθηκαν σε άνω των 2000 στην περίπτωση κυκλώνων όπως η Ίρμα και ο Μάικλ, που έπληξαν τη Φλόριντα τα τελευταία δύο χρόνια. Οι συγγενείς και οι φίλοι δεν μπορούσαν να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους αγαπημένους τους καθώς το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας είχε καταρρεύσει και τους δήλωναν αγνοούμενους στην αστυνομία.

Βροχοπτώσεις αναμένονται στην περιοχή, στο βόρειο τμήμα του Σαν Φρανσίσκο από αύριο έως και την Παρασκευή, δήλωσε ο Πάτρικ Μπέρκ, μετεωρολόγος στο Μέριλαντ.

Η βροχή θα καταστήσει δυσκολότερο το έργο των εγκληματολόγων που ψάχνουν στις στάχτες, αλλά επιπλέον θα προκαλέσει προβλήματα στους εκτοπισμένους, εκατοντάδες εκ των οποίων διαμένουν σε σκηνές και αυτοκίνητα.

Δωρέα των Metallica στα θύματα της πυρκαγιάς

Οι Metallica ανακοίνωσαν ότι θα δωρίσουν 100.000 δολάρια μέσω του φιλανθρωπικού τους ιδρύματος για να συνεισφέρουν στις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια.

Σε ανάρτηση στο Facebook του ιδρύματος All Within My Hands τονίζεται: “Δυστυχώς για άλλη μια φορά οι κοινότητες στην Καλιφόρνια είναι αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της πολιτείας”.

“Το All Within My Hands θα δωρίσει 50.000 δολ. στο ίδρυμα North Valley Community Foundation και 50.000 δολ. στο ίδρυμα του Πυροσβεστικού Σώματος του Λος Άντζελες που παρέχουν υπηρεσίες στα θύματα στα κέντρα φιλοξενίας.

Θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να συμμετάσχετε μαζί μας για να υποστηρίξετε όσους έχουν ανάγκη και τους διασώστες μας, κάνοντας δωρεές χρημάτων, προσφέροντας τρόφιμα, είδη ένδυσης και άλλες προμήθειες ή παρέχοντας τον χρόνο σας εθελοντικά ή παρέχοντας προσωρινή κατοικία” αναφέρεται στην ανάρτηση.

Πριν από μόλις δύο εβδομάδες, το αμερικανικό συγκρότημα της heavy metal έδωσε μία συναυλία στο Σαν Φρανσίσκο για να συγκεντρώσει χρήματα για το Ίδρυμα All Within My Hands, του οποίου η αποστολή είναι να “να δημιουργεί αειφόρες κοινότητες υποστηρίζοντας την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, την καταπολέμηση της πείνας και προσφέροντας άλλες υπηρεσίες”.

Ο αρχηγός των Foo Fighters, Ντέιβ Γκρολ πριν από μερικές μέρες έκανε μπάρμπεκιου και πρόσφερε δείπνο στους πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Σταθμού στο Καλαμπάσας που έδιναν μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters