Τη σημασία της Ανατολικής Συνεργασίας εξήρε ο πρωθυπουργός

Τη σημασία της Ανατολικής Συνεργασίας εξήρε ο πρωθυπουργός

«Όχι» σε βέτο της Ρωσίας πάνω στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, λέει η Ε.Ε. - Σαμαράς: «Η πόρτα θα είναι ανοιχτή».

«Η Ελλάδα, ως η επόμενη χώρα Προεδρίας της Ευρωπαïκής Ένωσης θα λειτουργήσει με προθυμία στην εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται σήμερα, προκειμένου να προωθήσει την επόμενη φάση του προγράμματος της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Για εμάς, η Ανατολική Εταιρική Σχέση είναι ένα έργο με στόχο την ένταξη όλων και όχι την κατάρτιση νέων διχαστικών γραμμών κατά μήκος του χάρτη της Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας, που διεξάγεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στην ομιλία του πως η Ε.Ε. έχει παράδοση στο να δημιουργεί μια σταθερή βάση προσέγγισης μεταξύ των χωρών και αυτό θα πράξει και με τις χώρες της Ανατολικής Συνεργασίας, ενώ ανέφερε ότι η ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την άρση των εμποδίων στις μετακινήσεις πολιτών και προγράμματα για κατάργηση της βίζας, που είναι αίτημα που του εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

«Από την ίδρυσή της, το 2009 στην Πράγα, η Ανατολική Συνεργασία έχει αποκτήσει μια αξιοθαύμαστη δυναμική», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Σήμερα καλωσορίζουμε τη συμφωνία για σύνδεση εκτενούς και ολοκληρωμένης ζώνης ελευθέρων συναλλαγών με τη Γεωργία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Συγχαίρουμε τις δύο χώρες για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην περίπτωση της Ουκρανίας, της οποίας ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς επιβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη στενότερων σχέσεων με την Ε.Ε.: «Τα σχέδιά μας δεν έχουν αλλάξει. Οι τακτικές έχουν αλλάξει ελαφρώς. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς να συζητήσουμε την επίλυση προβληματικών ζητημάτων που έχουν προκύψει σήμερα στην Ουκρανία», είπε ο Γιανούκοβιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεσμεύτηκε πάντως ότι το Κίεβο θα κάνει «ό,τι χρειάζεται για την οικοδόμηση φυσιολογικών σχέσεων με την Ε.Ε. και τη Ρωσία μόλις ρυθμιστούν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας του και ξεμπλοκαριστεί μια συμφωνία με τη Ρωσία» για μια στρατηγική σύμπραξη.

«Η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παραμείνει ανοικτή για μία μελλοντική υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ουκρανία. Η χώρα ήταν πρωτοπόρος στην υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που άνοιξε τον δρόμο για τη μονογραφή της συμφωνίας το 2012. Εκφράζουμε τη λύπη μας που η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να υπογράψει τη συμφωνία σήμερα. Ταυτόχρονα, όμως, σεβόμαστε την απόφασή της», δήλωσε σχετικά ο Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζοντας πως το ζήτημα θα απασχολήσει την ελληνική Προεδρία.

Διαβάστε ακόμη: Στο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη ο πρωθυπουργός

Ε.Ε.: «Όχι» σε ρωσικό βέτο
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την άσκηση του βέτο μιας άλλης χώρας στη βούλησή μας για προσέγγιση με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αναφερόμενος , μετά την άρνηση της Ουκρανίας να υπογράψει μια συμφωνία με την Ε.Ε. έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από την Μόσχα. «Ο καιρός της περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας έχει παρέλθει στην Ευρώπη», είπε ακόμη ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρόμπεϊ σημείωσε ότι ορισμένες ενέργειες της Ρωσίας απέναντι στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι «ασύμβατες με τον τρόπο που τα πράγματα πρέπει να γίνονται στην Ευρώπη».  Διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία που η Ουκρανία αρνήθηκε να υπογράψει σήμερα στο Βίλνιους «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι», κάλεσε επίσης το Κίεβο να «παραμερίσει τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες του και τις έξωθεν πιέσεις. Έχει έρθει η ώρα του θάρρους και των αποφάσεων. Δεν θα πρέπει να παραιτούμαστε λόγω εξωτερικών πιέσεων, ακόμη και από την Ρωσία».