To πρώτο κρίσιμο μεταμνημονιακό ραντεβού είναι στις 30 Αυγούστου

To πρώτο κρίσιμο μεταμνημονιακό ραντεβού είναι στις 30 Αυγούστου
General atmosphere at the European Commission during a meeting conserning Greece's fate at the Eurozone, in Brussels, on June 24, 2015 / Στιγμιότυπα απο την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των συναντήσεων για την κατάσταση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, στις Βρυξέλλες, στις 24 Ιουνίου, 2015 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πρώτο EuroworkingGroup μετά το τέλος του προγράμματος…θα ετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο κρίσιμο ραντεβού της Αθήνας και των θεσμών, καθώς συνεδριάζει το Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου.

Το EWG και το Eurogroup θα είναι τα πρώτα που θα γίνουν στην πολυσυζητημένη εποχή της «μεταμνημονιακής εποπτείας».

Έτσι, την ερχόμενη Πέμπτη, θα λάβει χώρα η σύνοδος του Εuroworking Group με στόχο να οργανωθεί η σύνοδος του Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Έχει ειδική σημασία για την Ελλάδα, καθώς θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η πρώτη (μετά τα μνημόνια) αξιολόγηση.

Οι θεσμοί θα έρθουν στην Αθήνα μετά τη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση του προσχεδίου Προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή. Το προσχέδιο αυτό θα καθορίσει και τη στάση των υπόλοιπων κρατών – μελών της Ευρωζώνης απέναντι στην Ελλάδα αλλά και το αίτημα της σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Θεωρείται δεδομένο ότι το ζήτημα του παγώματος της μείωσης των συντάξεων θα πέσει στο τραπέζι, αν και ο υπουργός Οικονομικών Μάρτιν Σολτς χαρακτήρισε πρώιμη μια τέτοια συζήτηση και έκανε λόγο για εικασίες.

Επίσης, η κυβέρνηση θέλει αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019, αλλά οι δανειστές θέλουν να προχωρήσουν με φειδώ. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα γίνουν στη βάση συγκεκριμένης διαδικασίας και συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας.

Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις. Η πρώτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ESM και η δεύτερη από το ΔΝΤ. Η πρώτη έκθεση θα υποβληθεί στο Eurogroup και η δεύτερη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα θα δέχεται επίσκεψη από τους εταίρους κάθε τρίμηνο, καθώς θα βρίσκεται σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας», στην οποία θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, μολονότι τελικά δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά.

Οι θεσμοί θα παρακολουθούν εάν η Αθήνα μένει πιστή στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για συνέχιση και εμβάθυνση μεταρρυθμίσεων ή στην λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

Εάν παρατηρηθεί διολίσθηση, οι εταίροι θα μπορούν να «παγώσουν» την προώθηση των κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.