Το τεράστιο κόστος του τυφώνα – «τέρας» που χτύπησε τις ΗΠΑ

Το τεράστιο κόστος του τυφώνα – «τέρας» που χτύπησε τις ΗΠΑ

Μεγάλη η οικονομική ζημιά από τους δύο γιγαντιαίους τυφώνες που χτύπησαν τις ΗΠΑ.

Τι συμβαίνει όταν δύο τέτοιοι τυφώνες χτυπούν μια χώρα; Αυτό συνέβη στις ΗΠΑ, σε χρονικό διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Ο τυφώνας Harvey έπληξε τμήματα του Τέξας και ολόκληρη τη νοτιοδυτική Λουϊζιάνα, καταστρέφοντας ιδιοκτησίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και τώρα, ο τυφώνας Irma αφήνει το καταστροφικό του αποτύπωμα στη Φλόριντα.

Το οικονομικό κόστος των δύο αυτών τυφώνων αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο. Η εταιρεία μοντελοποίησης καταστροφών RMS εκτιμά ότι ο τυφώνας Harvey έχει προκαλέσει ζημιές συνολικού ύψους 70-90 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από το ποσό αυτό, ένα ποσό 25-35 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφορά το ύψος των ζημιών σε ασφαλισμένα περιουσιακά στοιχεία.

Η AIR Worldwide, μια άλλη εταιρεία μοντελοποίησης καταστροφών, λέει ότι ο τυφώνας Irma θα αφήσει πίσω του στις ΗΠΑ ασφαλισμένες ζημιές ύψους 15-50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αν προστεθούν και οι καταστροφές στην Καραϊβική, τότε το συνολικό ποσό αναμένεται να αγγίξει τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλοι παρατηρητές εκτιμούν ότι το κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο Chuck Watson, αναλυτής στην εταιρεία έρευνας φυσικών καταστροφών Enki Research, λέει ότι ο τυφώνας Irma ίσως προκαλέσει συνολικές καταστροφές ύψους 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων 65 δισεκατομμύρια θα αφορούν ασφαλισμένες απώλειες και 40 δισεκατομμύρια θα πρέπει να καλυφθούν από το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης για Πλημμύρες.

Η καταστροφή ιδιοκτησίας δεν είναι το μόνο ζήτημα. Ο τυφώνας Harvey έχει ήδη πλήξει την αγορά εργασίας και ο τυφώνας Irma ίσως μεγεθύνει το πρόβλημα, με αρνητικό αντίκτυπο για την οικονομική ανάπτυξη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 62.000 επιπλέον άνθρωποι έκαναν αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, κυρίως από το Τέξας.

Αυτό ανέβασε τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων για τη συγκεκριμένη εβδομάδα στις 298.000 – το υψηλότερο νούμερο εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Πάντως, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η όποια πτώση στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς η οικονομία συνήθως ανακάμπτει μετά από φυσικές καταστροφές. Και ο οικονομικός αντίκτυπος αναμένεται να γίνει αισθητός σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο κυρίως, και όχι τόσο σε εθνικό.

«Η βραχυπρόθεσμη οικονομική επίδραση αυτών των δύο σοβαρών φυσικών καταστροφών θα είναι σαφώς αρνητική και θα αποδιοργανώσει την περιφερειακή οικονομία. Η εθνική οικονομία, πάντως, αναμένεται να παραμείνει σταθερή» ανέφερε σε ενημερωτικό του σημείωμα ο Jim Baird, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία συμβούλων Plante Moran Financial Advisors.