Ουκρανία: Η διπλωματία λαμβάνει τη σκυτάλη

Ουκρανία: Η διπλωματία λαμβάνει τη σκυτάλη

Συμφωνία αφοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της περιοχής - Δείτε τι μεταδίδει από το Ντονέτσκ ο Σωτήρης Δανέζης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε από την Γενεύη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας της ΕΕ και της Ουκρανία πάνω στα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ελβετική αυτή πόλη ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία.

«Όλες οι παράνομες ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Το έγγραφο αυτό που υιοθετήθηκε προβλέπει επίσης την χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής με εξαίρεση «αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, μετά τις τετραμερείς συνομιλίες που έγιναν σήμερα στην Γενεύη με την συμμετοχή εκτός του Λαβρόφ, των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

«Δεν έχουμε κανενός είδους επιθυμία να αποστείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα θεμελιώδη συμφέροντά μας», πρόσθεσε, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη για τα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα αποσύρει τους στρατιώτες της που βρίσκονται κατά μήκος της μεθορίου με την Ουκρανία μόλις εφαρμοστούν τα στάδια για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία τα οποία συμφωνήθηκαν σήμερα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου.

Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις τους κατά των Ρώσων ιδιωτών, πρόσθεσε ο Κέρι.

Δείτε τι μεταδίδει από την ανατολική Ουκρανία ο Σωτήρης Δανέζης

Περιορισμός στην είσοδο Ρώσων στην Ουκρανία
Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για τους Ρώσους άνδρες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα. Την ίδια ώρα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι έλαβε «επίσημη απόφαση» από τις αρχές του Κιέβου με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία σε οποιονδήποτε άρρενα Ρώσο υπήκοο ηλικίας 16 ως 60 ετών.

«Από σήμερα η υπηρεσία ελέγχου των ουκρανικών συνόρων έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους στα σύνορα με τη Ρωσία και όχι μόνο στο αεροδρόμιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Όλεχ Σλομπόντιαν.

«Αυτό ισχύει για τους Ρώσους πολίτες γιατί υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά προβοκάτσια στα σύνορα, έως και για τρομοκρατικές επιθέσεις. Προσοχή θα δίνεται κυρίως σε άνδρες ενεργού ηλικίας που ταξιδεύουν μόνοι τους ή σε ομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή «μαζικούς περιορισμούς» στην είσοδο στη χώρα.

«Βάσει μιας επίσημης απόφασης που έλαβε η εταιρεία, οι Ρώσοι πολίτες ανδρικού γένους ηλικίας από 16 ως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Aeroflot.

Εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για όσους έχουν αποδείξεις για τον λόγο που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουκρανία, όπως ότι έχουν οικογένεια εκεί ή έχουν λάβει πρόσκληση από κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία ή στην περίπτωση που ταξιδεύουν με την οικογένειά τους.

Παράλληλα δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος στους Ουκρανούς ηλικίας 16 ως 60 ετών και στις Ουκρανές ηλικίας 20 ως 35 ετών «που κατοικούν στο έδαφος της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», προσθέτει η ρωσική αεροπορική εταιρεία.

Η Aeroflot συνέστησε στους ταξιδιώτες που αφορούν οι περιορισμοί αυτοί να «αποφεύγουν προσωρινά τα ταξίδια στην Ουκρανία».

Απόπειρα να επανέλθει η υποχρεωτική στράτευση στην Ουκρανία
To Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο ζητά από το μεταβατικό πρόεδρο να εξετάσει το ενδεχόμενο της επαναφοράς σε ισχύ της υποχρεωτικής στράτευσης των πολιτών, απέναντι στη ρωσική «επίθεση» εναντίον ουκρανικών εδαφών.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε «προτείνει στο μεταβατικό πρόεδρο (Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου) να επαναφέρει χωρίς καθυστέρηση την υποχρεωτική στράτευση», προκειμένου να «ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας έναντι της επιθετικότητας της Ομοσπονδίας της Ρωσίας».

Οι ανάγκες σε στολές και εξοπλισμό προστασίας δεν καλύπτονται παρά σε ποσοστό 30-40%, ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος του τμήματος διαχείρισης του υπουργείου Άμυνας, Αρκάντι Στουτζίκ. Υπάρχει έλλειψη κυρίως σε αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

«Η υπάρχουσα κατάσταση μας κατέλαβε σε μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μεγάλες ελλείψεις» αναγνώρισε ο ίδιος αναφερόμενος στη ρωσική «επίθεση» την οποία καταγγέλλουν οι αρχές του Κιέβου, όπως χαρακτηρίζουν τις αποσχιστικές εξεγέρσεις στα ανατολικά της χώρας.

Ο υπουργός απεύθυνε έκκληση για βοήθεια από άλλες χώρες και έδωσε παραγγελίες σε εξειδικευμένες τοπικές επιχειρήσεις. «Η Γαλλία ήδη μας χορήγησε αλεξίσφαιρα γιλέκα στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε ο ίδιος.

Εξήγησε ότι από τα 100 εκατομμύρια γρίβνα (5,5 εκατομμύρια ευρώ) που συγκεντρώθηκαν μετά από συνδρομή των πολιτών τα 51,8 εκατομμύρια γρίβνα (2,9 εκατομμύρια ευρώ) έχουν ήδη ξοδευτεί για την αγορά αλεξίσφαιρων γιλέκων και υπνόσακων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία – Βίντεο

Πούτιν: «Μεγάλο έγκλημα των Ουκρανών να πάρουν τα όπλα»

Βυθίζεται στον εμφύλιο η Ουκρανία – Συγκρούσεις με νεκρούς

Υψώνονται ρωσικές σημαίες στην ανατολική Ουκρανία