Volkswagen: Συμφωνία τραπεζών για δάνειο άνω των 20 δισ. ευρώ

Volkswagen: Συμφωνία τραπεζών για δάνειο άνω των 20 δισ. ευρώ
Photo:

Η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης θέλει να δείξει στους επενδυτές ότι εξακολουθεί να αποτελεί αξιόπιστο δανειολήπτη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Συμφωνία με τράπεζες προκειμένου να λάβει δάνειο – γέφυρα ύψους 20 δισ. ευρώ έκλεισε η Volkswagen, σύμφωναμε πηγές που επικαλείται το Reuters. Στόχος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα κόστη – μαμούθ που προέκυψαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου για τις εκπομπές ρύπων.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης ανυπομονεί να καλύψει τα οικονομικά της, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμα, δίκες, καθώς και επιδιορθώσεις των σχεδόν 11 εκατ. οχημάτων ντίζελ, υποχρεώσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συνολικά 13 τράπεζες παρέχουν στη VW πιστωτική γραμμή ύψους 1,5 ή 2,5 δισ. ευρώ η καθεμιά. Συγκεκριμένα, το σύνολο του δανείου ανέρχεται στα 29 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Ωστόσο, εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η Volkswagen έχει βάλει στην άκρη 6,7 δισ. ευρώ για τα αρχικά κόστη που αναμένεται να προκύψουν από το σκάνδαλο με τα αυτοκίνητα ντίζελ, ενώ ανακοίνωσε ότι περιμένει επιπρόσθετα έξοδα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για ψευδή πιστοποιητικά των εκπομπών διοξειδίου.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα βοηθήσουν τη VW, η οποία έχει χάσει πολλά δισ. από την αγοραία αξία της, προκειμένου να δείξει στους επενδυτές ότι εξακολουθεί να αποτελεί αξιόπιστο δανειολήπτη για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στο μεταξύ, η Standard & Poor’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της VW στην κατηγορία «BBB+» από «Α-», ενώ σε παρόμοιες προσώρησαν και οι οίκοι Fitch και Moody’s.