WIND: «Αέρας» 5G στις τηλεπικοινωνίες

WIND: «Αέρας» 5G στις τηλεπικοινωνίες
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο Γενικός Διευθυντής Καταναλωτικού Μάρκετινγκ της WIND Ελλάς, Μιχάλης Αναγνωστάκος, καταγράφει τις αλλαγές και τις νέες δυνατότητες που έρχονται με την έλευση του 5G στην Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση της δημοπράτησης του φάσματος 5G άνοιξε τον δρόμο για τη χρήση της νέας γενιάς ασύρματων δικτύων. Σήμανε, όμως και για τη WIND το πέρασμα σε μια νέα εποχή επενδύσεων και ανάπτυξης. Οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον στις τηλεπικοινωνίες αλλάζουν τα δεδομένα για τους παρόχους και οι επόμενες κινήσεις της WIND συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Για αυτές ακριβώς τις δημιουργικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, μίλησε στο Fortune Greece o Γενικός Διευθυντής Καταναλωτικού Μάρκετινγκ της WIND, Μιχάλης Αναγνωστάκος.

Photo:

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της WIND μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης φάσματος 5G;

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού δημοπράτησης του φάσματος για το 5G, συνδυάστηκε με την επίτευξη των στόχων που είχαμε θέσει εξαρχής. Η ανάπτυξη και διάθεση του 5G αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού μας εδώ και καιρό. Τα επόμενα βήματα βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς το πλάνο μας είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η διάθεση των δικτύων νέας γενιάς να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα και έγκαιρα. Η WIND ξεκίνησε τη λειτουργία των δικτύων νέας γενιάς σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

Πώς θα αισθανθεί την αναβαθμισμένη εμπειρία 5G ο πελάτης της WIND και γενικά ο σύγχρονος καταναλωτής;

Πρόσβαση στο δίκτυο WIND 5G μπορούν να έχουν όλοι οι συνδρομητές WIND , ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσύνδεση, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο WIND. Για αρχή οι συνδρομητές θα μπορούν να ζουν την εμπειρία των μέγιστων ταχυτήτων που σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps. Οι ασύλληπτες ταχύτητες και οι απεριόριστες δυνατότητες που φέρνει ο πολύ μικρότερος χρόνος απόκρισης, ανοίγουν σταδιακά νέους δρόμους για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εφαρμογών και υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα αναβαθμίσουν την επιχειρηματικότητα και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία. Εξάλλου η πανδημία, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο της συνδεσιμότητας, αλλά και την ανάγκη ψηφιοποιήσης των καθημερινών υπηρεσιών και διαδικασιών μας. Το ψηφιακό κράτος, η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, η τηλεϊατρική, οι ανέπαφες και ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν αποτελούν πλέον άγνωστες έννοιες. Όλες οι παραπάνω εφαρμογές και υπηρεσίες, αξιοποιούνται και αναπτύσσονται σημαντικά από τα δίκτυα νέας γενιάς. Η ικανότητα του 5G να υποστηρίζει την τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων, την εικονική πραγματικότητα και τον εξ αποστάσεως έλεγχο θα επιτρέψει τη δημιουργία καινοτομιών που θα προσφέρουν ουσιαστική αξία στην εμπειρία του καταναλωτή.

Ποιες περιοχές αναμένεται να καλύψει η WIND με 5G εντός της χρονιάς και πότε θα δούμε να αναπτύσσονται όλες οι ζώνες φάσματος πανελλαδικά;

Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας διάθεσης του δικτύου, να ξεπεράσουμε το 60% σε ό,τι αφορά την πληθυσμιακή κάλυψη. Εντός της τρέχουσας χρονιάς, εκτός από περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαονίκης θα “ανάψουμε” και άλλες μεγάλες πόλεις και νησιά της χώρας μας.. Για την επίτευξη των στόχων μας, την ασφαλή ανάπτυξη των δικτύων, καθώς και την ομαλή μετάβαση των περιοχών από τα δίκτυα του 4G σε αυτά του 5G, είναι απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Η περίοδος του lockdown ανέδειξε στο μέγιστο τη σημασία των αξιόπιστων, μεγαλύτερων, ταχύτερων και ασφαλέστερων τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι κατάφεραν να κερδίσουν ένα δύσκολο στοίχημα, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Η εξέλιξη και ανάπτυξη των υποδομών, η χωρητικότητα και η αξιοπιστία τους, θα αποτελέσει το κλειδί για την επόμενη μέρα.

Με ποιον τρόπο αναπτύσσεται η WIND ούτως ώστε να προχωρήσει σε συνεργασίες με επιχειρήσεις για την ανάπτυξή τους μέσω της χρήσης 5G;

Το 5G αναμένεται να αλλάξει δραστικά το επιχειρηματικό τοπίο και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Το εύρος των κλάδων που θα επωφεληθούν είναι τεράστιο και περιλαμβάνει τομείς όπως η βιομηχανία, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία, οι μεταφορές, το λιανεμπόριο και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Στη WIND κοιτάμε το μέλλον στοχεύοντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες με αξιόπιστους οργανισμούς και επιχειρή- σεις όλων των προαναφερόμενων κλάδων. Οι συνεργασίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της νοοτροπίας και της κουλτούρας μας ως οργανισμός. Για αυτό, έχουμε ήδη δημιουργήσει συνεργασίες με στόχο την

ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών των δικτύων νέας γενιάς, που αποτελούν το απαραίτητο πρώτο απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη του 5G.

Ποιες ευκαιρίες ανοίγονται για τη WIND μετά την είσοδο της εταιρείας στην εποχή του 5G;

Το βλέμμα μας είναι συνεχώς στραμμένο στην επόμενη μέρα, καθώς για εμάς η είσοδος της χώρας στην εποχή του 5G αποτελεί μια συνέχεια του προγραμματισμού και του στρατηγικού σχεδιασμού μας. Οι ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά μας είναι πολλές, ωστόσο απόλυτη προτεραιότητα για εμάς αποτελεί η άμεση κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών, με υπευθυνότητα και ευαισθησία απέναντι στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για αυτόν τον σκοπό μέσα στην επόμενη πενταετία η WIND αναμένεται να υλοποιήσει ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου, το οποίο θα ανοίξει έναν νέο δρόμο για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας.