Η ζωή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η ζωή μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η επόμενη ημέρα στο «μεταμορφωμένο» Σότσι.

Έχουμε και λέμε: 360 χλμ νέων δρόμων και γεφυρών, 100 χλμ καινούργιων γραμμών συν άλλα 16 χλμ με τις 54 νέες γέφυρες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της πόλης, 22 τούνελ, 480 χλμ νέων αγωγών φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης, επιπλέον 550 χλμ ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, δύο νέοι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί και μία καινούργια μονάδα φυσικού αερίου, με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας 1.200 MW.

Σε αυτά προσθέστε: μία δεξαμενή ύδατος και μία μονάδα επεξεργασίας 250.000 κυβικών μέτρων λυμάτων ημερησίως, ένα νέο λιμάνι -με τερματικούς σταθμούς για δύο επιβατικά πλοία, δύο φέρι και 300 γιότ- 60 νέες αθλητικές, υγειονομικές, εκπαιδευτικές και πολιτισμικές εγκαταστάσεις κι άλλες έξι φτιαγμένες ειδικά για σκι.

Δεν είναι παράλογο λοιπόν που μετά από τον κατασκευαστικό αυτό «οργασμό» για τις ανάγκες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το Σότσι μοιάζει σαν άλλη πόλη. Είναι τόσο μεγάλη η αλλαγή -γράφει ο απεσταλμένος του CNN, Μπεν Γουάιετ- που μέχρι και οι ταξιτζήδες χάνονται πια στους κεντρικούς της δρόμους!

1/6

Δείτε: Το Σότσι πριν τους Αγώνες

Όμως, τι γίνεται τώρα που η «αυλαία» των Ολυμπιακών έπεσε, οι τηλεοπτικοί προβολείς των διεθνών δικτύων έσβησαν, η κοσμοσυρροή αθλητών και δημοσιογράφων σταμάτησε και μαζί με αυτούς έφυγαν και οι περισσότεροι τουρίστες;

«Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς την απάντηση», υποστηρίζει ο Σούφιαν Ζεμούκοφ, συνεργάτης του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο οποίο ετοιμάζει ένα βιβλίο για τη ρωσική χειμερινή Ολυμπιάδα. «Κι αυτό γιατί τόσο ο πρόεδρος Πούτιν, όσο και ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ έχουν ήδη αλλάξει πολλές φορές τα σχέδια για την πόλη».

«Αρχικά», λέει ο Ζεμούκοφ, «σκέφτονταν να την μετατρέψουν σε μητροπολιτικό κέντρο της νότιας Ρωσίας. Μετά, εξέτασαν σενάρια να διαλύσουν όσες εγκαταστάσεις μπορούσαν και να τις μεταφέρουν στον βορρά. Πριν από λίγους μήνες, ο Μεντβέντφ δήλωσε ότι στην περιοχή θα ανοίξουν καζίνο».

Διαβάστε ακόμη: Τα αστέρια στο Σότσι κερδίζουν χρυσό μετάλλιο στις …χορηγίες

Ακόμη κι έτσι, δύσκολα θα γεμίζουν οι 50.000 κλίνες στα νέα κι ανακαινισμένα ξενοδοχεία της, τα τέσσερα θέρετρα σκι, τα πέντε αθλητικά κέντρα, το ολυμπιακό της στάδιο, τα δεκάδες εστιατόρια και καταστήματα και φυσικά οι αχανείς πια δρόμοι της και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που πια μπορούν να εξυπηρετούν 20.000 άτομα ανά ώρα!

Για να μην κινδυνεύσει το Σότσι να μετατραπεί σε πόλη-«φάντασμα», αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s Investors Service, θα πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός των επισκεπτών στην πόλη, φθάνοντας τουλάχιστον τα 5.000.0000 «κεφάλια» ετησίως. Οι οιωνοί δεν είναι όμως καλοί. Ειδικοί εκτιμούν ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία θα κάνουν «βουτιά» της τάξης του 35-40% και βάλε.

«Η πικρή αλήθεια γι’ αυτούς τους Ολυμπιακούς είναι ότι έγιναν ελάχιστα με γνώμονα το μακροπρόθεσμο κέρδος», εκτιμά ο Μάρτιν Μούλερ, καθηγητής γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, που έχει κάνει πενταετή έρευνα στα περί του Σότσι. Τουναντίον μάλιστα, εκτιμά, φαίνεται ότι μάλλον θα κληθεί ο Ρώσος μέσος φορολογούμενος να επωμισθεί, μέσω έμμεσης φορολόγησης, έως και το 90% του κόστους της φετινής Χειμερινής Ολυμπιάδας. Αυτό, δε, να θυμίσουμε ότι άγγιζε το αστρονομικό ποσό των 51 δισ. δολαρίων!

Διαβάστε ακόμη: Αυλαία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι

Τον «οβολό» της θα κληθεί βέβαια να «καταθέσει» και η ρωσική ελίτ, καθώς «η κυβέρνηση θέλει να κάνει το Σότσι νέο τουριστικό προορισμό», εξηγεί στους New York Times η Αικατερίνα Σάντσκαγια, διευθύντρια της Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας της Ρωσίας. «Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Αντίθετα, ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η πόλη δεν θα συμπεριληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την τουριστική ανάπτυξη, δεδομένου ότι η υποδομή έχει ήδη ολοκληρωθεί στην πόλη».

Για την επόμενη ημέρα γίνονται πάντως πολλές σκέψεις. Το τεράστιο Κέντρο Τύπου του Ολυμπιακού Πάρκου δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο. Έχει ήδη αποφασιστεί η αξιοποίηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων για το Grand Prix της Formula 1, που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Σότσι. Άλλες εγκαταστάσεις λέγεται ότι θα μετατραπούν σε εκθεσιακούς χώρους ή απλά θα συνεχίζουν να λειτουργούν ως κέντρα προπόνησης για αθλητές. Έπεται άλλωστε το Μουντιάλ του 2018, τη διοργάνωση του οποίου -ως γνωστόν- έχει αναλάβει η Ρωσία.