Άλλη μια «πρωτιά»: Το ελληνικό Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της Ευρώπης

Άλλη μια «πρωτιά»: Το ελληνικό Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της Ευρώπης

Στις 103 ημέρες έφτασε ο μέσος όρος αποπληρωμής επιχειρήσεων και προμηθευτών από το κράτος.

 

Μια ακόμη κακή πρωτιά «απολαμβάνει» η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων κακοπληρωτών της Ευρώπης, ξεπερνώντας και την Ιταλία.

Όπως αναφέρει η έκθεση «European Payment Report 2017» το ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται κατά μέσο όρο 103 ημέρες για να ξοφλήσει τις επιχειρήσεις και τους προμηθευτές για υπηρεσίες και προϊόντα που αγοράζει, ενώ πάνω από δύο μήνες είναι και ο χρόνος αποπληρωμής στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μεταξύ τους οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία δείχνουν αυτό που ήδη έχει γίνει φανερό σε ολόκληρη την αγορά. Μια «ομηρεία» επιχειρήσεων οι οποίες διψούν για ρευστότητα όμως δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, πληρώνοντας υπέρογκα πρόστιμα για κάθε μέρα καθυστέρησης όταν καλούνται να αποδώσουν στα δημόσια ταμεία τους υπέρογκους φόρους και εισφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ο μέσος όρος αποπληρωμής των ιδιωτών από το Δημόσιο ήταν ακόμη μεγαλύτερος, καθώς έφτανε τις 115 ημέρες, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι ο συμβατικός χρόνος αποπληρωμής που έχει συμφωνηθεί είναι συνήθως 80 ημέρες. Κάτι που σημαίνει πως ακόμη και με τη φετινή μείωση απαιτούνται τουλάχιστον 23 ημέρες για να δουν οι επαγγελματίες τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο μέσος όρος ολοκλήρωσης των μεταξύ τους συναλλαγών φτάνει τις 63 ημέρες, και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ευρώπη μετά την Πορτογαλία (68 ημέρες).

Στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσίευσε τη Δευτέρα η σουηδική εταιρεία εισπράξεων και διαχείρισης απαιτήσεων, Intrum Justitia, το 51% των ελληνικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε προσλήψεις εάν έπαιρναν τα χρήματά τους στην ώρα τους, ενώ το 48% παραδέχτηκε ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων προχωρούν σε απολύσεις. Επιπλέον, το 74% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Η ασυνέπεια του δημοσίου και τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να προκαλούν καθυστερήσεις στους μισθούς, κατατάσσουν την Ελλάδα πολύ χαμηλά στον ευρωπαϊκό δείκτη European Payment Risk Index. Σε κλίματα από -2 ως 2 η χώρα μας λαμβάνει βαθμολογία -0,66, και βρίσκεται στην προτελευταία θέση πάνω μόνο από την Πορτογαλία.