Αναβάθμιση τριών ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s

Αναβάθμιση τριών ελληνικών τραπεζών από τη Moody’s

Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική αξιολόγηση των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank, και οι προοπτικές των Eurobank και Τράπεζα Αττικής.

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank και των προοπτικών (outlook) δύο ακόμη, προχώρησε ο Οίκος Moody’s.

Συγκεκριμένα, o οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των τριών τραπεζικών ιδρυμάτων σε Caa1 από Caa2 -σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης της Ελλάδας κατά δυο βαθμίδες, σε Caa3- ενώ αναβάθμισε τις προοπτικές για τις τρεις τράπεζες σε σταθερό από αρνητικό.

Ακόμη, ο οίκος άλλαξε το outlook της αξιολόγησης Caa2 της Eurobank σε θετικό από αρνητικό (προαναγγέλλοντας επικείμενη αναβάθμιση), ενώ άλλαξε και το outlook για την αξιολόγηση της Τράπεζας Αττικής σε σταθερό από αρνητικό.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο οίκος αναφέρει ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης για τις τρεις τράπεζες αντανακλά τα εξής:

-Την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης, μετά την ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ και ιδιώτες επενδυτές τον Ιούνιο.

-Τη μείωση στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (non performing loans) και την προσδοκία της Moodys ότι η «κορύφωση» στα NPLs θα λάβει χώρα στα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015.

-Τη βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, με τα ομόλογα του ΕFSF που έχουν στη διάθεσή τους, να αντισταθμίζουν εν μέρει το ρίσκο λόγω έκθεσης σε ξένες αγορές.

-Τη βελτίωση του προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, αν και όπως αναφέρει, αναμένεται να συνεχιστεί η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας για κάποιο διάστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: H Εθνική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια της