Χωρίς συμφωνία το EuroWorking Group. Παραμένουν «παγωμένα» τα μέτρα για το χρέος

Χωρίς συμφωνία το EuroWorking Group. Παραμένουν «παγωμένα» τα μέτρα για το χρέος

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τα κράτη-μέλη. Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται η απόφαση για τη διαδικασία.

«Χωρίς ομοφωνία» ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τα πρόσφατα νομοθετημένα μέτρα στην Ελλάδα, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η τελική έκθεση των θεσμών σχετικά με την συμβατότητα του πακέτου παροχών σε μικροσυνταξιούχους και ΦΠΑ που ψήφισε πριν λίγες μέρες η Βουλή με τους κανόνες που διέπουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το EuroWorking Group ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση.

Πράσινο φως την Τετάρτη;

Σε νεότερο τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Τετάρτη θα «ανάψει» το πράσινο φως για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πλήρης συναίνεση αναμένεται να επιτευχθεί στη βάση μιας επιστολής που θα συντάξει η ελληνική πλευρά με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Ειδικότερα, όπως εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έτερη πηγή με καλή πληροφόρηση από τις συζητήσεις της Τρίτης, ορισμένα κράτη – μέλη εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις «μονομερείς ενέργειες» της ελληνικής κυβέρνησης, που αφορούν παροχές και ως εκ τούτου ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να δηλώσει εγγράφως την προσήλωσή της στους στόχους και τις διαδικασίες που πηγάζουν από το πρόγραμμα.

Οι ελληνικές αρχές αναμένεται να αποστείλουν στα κράτη – μέλη τις εν λόγω διαβεβαιώσεις μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα, προκειμένου να δοθεί το σήμα στον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το ξεπάγωμα της εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι για να ληφθεί η επίσημη απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων, πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των διευθυντών του ESM, κάτι που όπως εκτιμάται θα γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας.